Slik gjør du:
- Finhakk løk, hvitløk og purre.
- Skrell poteter og skjær i terninger.
- Surr løk, hvitløk, purre og poteter i smør i et par minutter på middels varme. Det skal ikke få farge.
- Hell over vann og buljong, la det koke i ca. 20 minutter, eller til potetene er myke.
- Skjær baconet i strimler, sprøstek mens suppen koker.
- Når potetene er ferdig kokt blander du potetene med en stavmikser til det blir en jevn suppe. Blir suppen for tykk kan du tilsette litt melk og gi suppen et raskt oppkok.
- Smak til med salt og pepper.
Servér suppen med bacon, persille og litt olivenolje. Du kan også servere suppen med noen nystekte baguetter om ønskelig.
Tirsdag: Potetsalat med skinke, asparges og kokte egg
Potetsalat med skinke, egg og asparges er en veldig enkel rett du kan lage i høstferien, eller en annen dag hvis du vil det. Potetsalat kan stå noen dager i kjøleskapt, så om du ikke spiser opp alt kan du spare resten til dagen etter. Potetsalaten kan også smake enda bedre dagen etter.
Dette trenger du:
- 12 mellomstore poteter
- 200 g kokt skinke i strimler
- 4 egg
- 1 bunt grønn asparges
- salt
- paprika, 3 farger
- 1 boks rømme
- 1/2 pose majones
- grønn salat
Slik gjør du:
- Kutt potetene i terninger og kok dem til de er møre.
- Ta potetene av varmen og hell av vannet. Sett til side, så potetene kan avkjøle seg.
- Kutt skinke i strimler og paprika i biter.
- Kok eggene til de er nesten hardkokt ca. 7 min, sett under kaldt vann slik at kokeprosessen stopper.
- Stek aspargesene i en varm panne med litt olje, strø over havsalt.
- Ha paprikabitene i en bolle sammen med potetbåtene.
- Ha over salt. Vend alle poteten godt inn i saltet.
- Hell over rømme og majones, bland alt godt.
- Ha i skinke.
Servér ved å legge en god porsjon med potetsalat på hver sin tallerken. Legg på 4-5 stekte asparges og topp det hele med ett egg delt i fire. Legg litt grønn salat på siden, og ha over et godt dryss med nykvernet pepper.
Onsdag: Laks med parmesan poteter
Laks med poteter er aldri feil, laks med poteter og parmesan er fantastisk. Bland sammen marinaden til fisken aller først, deretter gjør du klar potetene, og helt til slutt steker du fisken.
Dette trenger du:
- 400 g laks
- 16 små tomater
- 1 gulrot
- 1 pose sukkererter
- olje
- gressløk
- 1 boks rømme
- 1 ss olivenolje
- 1 ss fersk timian
- 1 ts dijonsennep
- sitron
- 0.5 ss honning
- salt og kvernet pepper
- 8 poteter
- olivenolje
- revet parmesan
- maldonsalt
- Lag marinaden ved å blande sammen finhakket timian, sennep, honning og olivenolje. Tilsett en skvis med sitron og smak til med salt og pepper.
- Skrell og del potetene i to, kok til de er nesten myke.
- Ha potetene over i en ildfast form. Ha over litt olivenolje
- Dryss over havsalt, pepper og rikelig med finrevet parmesanost.
- Stek fisk og potetene i ovnen på 200 grader i 20 minutter. I hver sin form.
- Ha laksefiletene i en ildfast form med litt olivenolje i bunnen, sammen med tomatene.
- Fordel marinaden på toppen av fisken. Ha formene inn i ovnen.
- Snitt gulrot i tynne staver og kok dem raskt i et par minutter, sammen med sukkerertene.
- Stek gulrøttene og sukkererter i en stekepanne rett før servering
Torsdag: Brennende kjærlighet
Det er fredag og for mange er det taco fredag. Her er en taco variant med poteter som er laget som en grateng.
Dette trenger du:
- 10 mellomstore poteter
- 6 tomater
- 2 gule løk
- 2 fedd hvitløk
- 500 g karbonadedeig
- 3 dl fløte
- 150 g gulost
- 1 knust korianderfrø, eller koriander krydder
- 2 ts paprikapulver
- 2 ts chilipulver
- salt og pepper
- olje, til steking
- 1 boks rømme
- 1 neve frisk koriander
- 1 pose nachos chips
Slik gjør du:
- Finhakk løk og hvitløk.
- Bruk en romslig stekepanne eller gryte og fres løk og hvitløk i olje.
- Tilsett krydderet i karbonadedeigen og stek.
- Stek til karbonadedeigen er godt brunet.
- Tilsett hakkede tomater og la det hele småkoke videre til det meste av væsken fra tomatene har fordampet.
- Smak til med salt og pepper, tilsett mer «taco krydder» om nødvendig.
- Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver.
- Ha potetene og kjøttsausen i en ildfast form. Legg kjøttsaus og poteter lagvis i formen.
- Avslutt med kjøttsaus.
- Bland sammen fløte og revet ost. Hell osteblandingen over kjøttsausen.
- Bak gratengen midt i ovnen ved 215 grader i cirka 50 minutter, eller til potetskivene er helt møre.
Servér gratengen med en grønn salat. Ha knuste nachos chips, rømme og hakket koriander på bordet, så kan de som vil ha, forsyne seg selv.
Alle rettene er beregnet til 4 personer, men du kan legge til og trekke i fra, så du får til det antallet du trenger.
Vi ønsker alle en god høstferie 🙂