Hverdagen er ofte mer enn hektisk og det kan være vanskelig å få tiden til å strekke til. Det er kjøring og henting på trening, overtid, lekser og husarbeid. Vi har satt sammen 5 enkle, smakfulle og raske middager som går unna i en fei. Har du en plan klar når uken starter kan du sørge for et næringsrikt måltid og samtidig klare å samle alle rundt middagsbordet, selv når tidsklemma slår inn.

1Mandag: Bollefrikassé

Bollefrikassé 2
Bollefrikassé lånt av tidligere blogger Siri Fossing.

Frikassé med kjøttboller av medisterdeig går raskt og radig å lage. Den er full av gode grønnsaker i en deilig hvit saus. Denne slår godt ann hos både store og små. Gidder du ikke å lage små kjøttboller av medisterfarse kan du rett og slett kjøpe en boks med ferdig boller på butikken. Selv om de hjemmelagede går superraskt og smaker selvsagt mye bedre enn de ferdiglagede bollene.

Dette trenger du:

  • 1 pakke medisterfarse, 500 gram
  • 5 store kokefaste poteter
  • 3 gulerøtter
  • 1/2 purre
  • 1 liter grønnsaksbuljong (vann + to terninger)
  • 2 ss smør/margarin
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl melk
  • salt og pepper
  • persille

Slik gjør du:

  1. Start med å koke opp grønnsaksbuljongen i en romslig gryte.
  2. Skrell og kutt poteter og gulrøtter i små biter. Jo mindre du kutter dem jo fortere koker de og de blir lettere å putte i munnen.
  3. Kutt purren i ringer.
  4. Ha grønnsakene i den kokende buljongen. De skal koke totalt i cirka 20 minutter, eller til de er møre.
  5. Lag hvit saus ved å smelte smøret i en gryte, tilsett hvetemel og pisk til du får en gulaktig krem
  6. Spe på med melk litt etter litt (ca 1/2 dl av gangen) og la sausen tykne mellom hver runde. Pisk jevnlig.
  7. Når all melken er i og sausen er tykk og god, kan du skru ned platen på lav varme, kun så sausen holder seg varm.
  8. Når grønnsakene har kokt i 15 minutter, kan du forme medisterboller og dytte dem ned i mellom grønnsakene. De trenger bare 3-4 minutter før de er ferdige.
  9. Bruk en skje og et glass kaldt vann som du dypper skjeen i før du former bollene. Da slipper deigen skjeen lettere.
  10. Når bollene er ferdig og lagt i kjelen med grønnsakene tilsetter du den hvite sausen, litt og litt. Rør litt i gryten mellom hver gang.
  11. Tilsett salt og pepper etter smak.

Server i en stor skål når alt er klart, og strø gjerne over litt persille. Et grønt dryss er aldri feil.

Tips: Bruk gjerne det du har av grønnsaker, spesielt de som er i ferd med å spasere ut av kjøleskapet. Du kan bruke akkurat de grønnsaken du liker best.

2Tirsdag: Enkel svinegryte

Kjøttdeig
Oppskriften på enkel svinegryte er lånt av tidligere blogger Siri Fossing.

Enkle svinegryte er en super rett og lage når du kjenner på kroppen at du har dårlig tid, men likevel må ha noe å sette på bordet. Retten tar knappe kvarteret å lage og er full av smak.

Dette trenger du:

  • 300-400 gram strimlet svinekjøtt, eller 1 pakke kjøttdeig av svin.
  • 1/2 løk
  • 1 ss smør/matolje
  • 1 ts ingefær
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 dl buljong, kjøtt- eller grønnsaksbuljong (1 terning + vann)
  • 1 pose frossen lapskausblanding

Slik gjør du:

  1. Stek strimlet svinekjøtt eller kjøttdeig på middels høy varme til det får litt fin stekeskorpe her og der. Husk å ikke legge i kjøttet før pannen er skikkelig varm, og ikke ha i for mye av gangen, da koker du kjøttet istedenfor å steke det.
  2. Ha kjøttet i en romslig gryte, og surr det litt sammen med salt, pepper, ingefær og soyasaus. Dryss over litt hvetemel.
  3. Ha i den frosne lapskausblandingen sammen med buljongen, og surr i 5-10 minutter til grønnsakene er gjennomvarme.

Voila! Middagen klar på 15-20 minutter, som i tillegg smaker ypperlig. Bedre kan det nesten ikke bli i en travel hverdag.

Tips: Stek kjøttdeigen eller svinebitene i to omganger så slipper du at kjøttet koker istedenfor å steke.

3Onsdag: Spagetti med sjampinjong, fløte & kylling

Pasta
Spagetti med sjampinjong og fløte.

Spagetti er noe de aller fleste liker og her er en vri med sjampinjong, fløte, kylling og bacon. Denne retten passer også perfekt hvis du vil ha en vegetar variant. Da kutter du bare ut kyllingen og baconet, og sitter fortsatt igjen med en deilig og mettende middag.

Dette trenger du:

  • 1 pakke bacon
  • 300 gram spaghetti
  • 400 gram kylling
  • 1 neve frisk basilikum
  • salt
  • pepper
  • 1 boks fersk sjampinjong
  • 2 små sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 dl kylling buljong, 1 terning + vann.
  • 3 dl fløte
  • Litt revet parmesanost

Slik gjør du

  1. Kok pastaen så vidt mør i vann som er saltet godt.
  2. Kutt kyllingen i biter, og stek på middels varme. Krydre med det krydret du liker som f.eks salt og pepper. Sett tilside når kyllingen er ferdig stekt.
  3. Kutt bacon i terninger og stek dem til de er sprø. Sett til side.
  4. Skjær soppen i tykke skiver og finhakk løk og hvitløk.
  5. Stek soppskivene til de begynner å få litt farge. Ta dem ut og legg på en tallerken og sett til side.
  6. Senk temperaturen på stekepannen og stek løk og hvitløk til løken er myk og gylden.
  7. Hell over kyllingbuljonen ved å helle vannet over løken i stekepannen og smuldre buljongterningen over. Rør rundt så alt blander seg og la det koke noen minutter.
  8. Legg kylling og sopp tilbake i stekepannen og hell over fløte. La alt koke noen minutter til sausen tykner.
  9. Rør inn halvparten av parmesanosten og smak sausen til med salt og pepper.

Server spagettien med et «dryss» av basilikum, baconbiter og parmesanost.

Tips: Du kan kjøpe fersk pasta tagliatelle ( Spagetti som er flat og litt bredere) på butikken som er klar på et par minutter.

Torsdag: Fiskegrateng med poteter, smeltet smør & bacon
Fiskegrateng
Fiskegrateng med poteter, smeltet smør og baconbiter.

Å lage fiskegrateng kan ta litt lengre tid så du bør planlegge retten bittelitt.

Dette trenger du:

  • 600 g torskefilet, uten skinn og bein
  • 8 middels til små poteter
  • 3 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 2 dl makaroni
  • 3 stk egg
  • salt
  • muskat
  • griljermel, kavring, eller tørt brød.

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 180 °C.
  2. kok makaroni etter anvisning på pakken.
  3. Skjær torskefileten i biter.
  4. Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med melk, litt om gangen.
  5. Rør godt mellom hver gang til du får en saus uten klumper. Dersom du bruker rå fisk kan du lage sausen ekstra tykk.
  6. Avkjøl sausen litt, rør inn egg og smak til med salt og muskat.
  7. Bland torskebitene og den nykokte makaronien inn i sausen og hell gratengmassen over i en smurt ildfast form.
  8. Dryss over griljermel, og stek gratengen på nederste rille i ca. 40 minutter.
Server gratengen med råkost og kokte poteter ved siden av. Du kan også servere med litt smeltet smør om du ønsker det.

Tips: Du kan lage fiskegrateng av fiskeretter fra dagen før, Toppingen til gratengen kan du fint lage av tørt brød.

Fredag: Nachos
Nachos
Nachos er nesten som taco.

Fredag har over tid etablert seg til å bli hele Norges Taco fredag. Taco inneholder ofte både lefser, Shell, grønnsaker i biter, strimlet ost og stekt kjøttdeig. Vi har funnet frem en slager med mange av de samme ingrediensene, nemmelig Nachos.

Krydder til kjøttdeigen

Kryddermiksen smaker best om du blander krydderiene selv. Lag en stor porsjon når du først skal blande sammen krydderet, og ha alt i et tett glass med lokk.

Dette trenger du:

  • 3 ss chilipulver
  • 2,5 ts malt chilipepper eller chiliflak
  • 2,5 ts tørket oregano
  • 2 ss malt spisskummen
  • 2 ss paprikapulver
  • 2,5 ts hvitløkspulver
  • 1 ss havsalt
  • 2 ts sort pepper

Bland alt krydderet sammen og krydre kjøttdeigen når den stekes.

Til Nachos´en trenger du:

  • 1 pose nacho chips med smak av ost, eller original hvis du foretrekker det.
  • 1 boks rømme
  • 1 avocado
  • 1/2 paprika
  • 1/2 gul løk
  • 1/4 rød løk
  • 1/4 agurk
  • 1/2 boks med mais
  • 5 baby tomater
  • litt majones
  • 1 pakke kjøttdeg
  • revet ost, så mye du vil ha
  • 1 glass mild tacosaus, eller den styrken du liker best
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader
  2. Stek kjøttdeigen med ditt nylagede krydder. Smak til underveis så det ikke blir for sterkt.
  3. Kutt opp grønnsakene i biter, unntagen avokadoen, rød løken og baby tomatene.
  4. Del avokadoen i to, på langs. Vipp ut stenen med en skje og skrap ut avokado kjøttet med skjeen og ha det i en liten bolle.
  5. Kutt tomatene i mindre biter og ha i bollen med avokado.
  6. Knus avokadoen med en gaffel og bland sammen avokado og tomatbiter.
  7. Finhakk rødløken og ha den i avokado blandingen.
  8. Ha i litt majones og bland alt sammen. Den skal være lett kremet. krydre med salt og pepper.
  9. Når kjøttdeigen er ferdig stekt tar du frem noen dype skåler som tåler å stå på 200 grader i ovnen.
  10. Begynn med å legge nacho chips i bunnen av bollen, videre legger du på et lag med kjøttdeig, et nytt lag med chips, og et nytt lag med kjøttdeig.
  11. Dryss over ost og sett bollen med chips og kjøttdeig i stekeovnen til osten har smeltet.
  12. Ta bollen ut av ovnen, husk den er varm så ikke ta på bollen uten grytekluter.
  13. Legg på grønnsakene du har kuttet i biter. Litt her og der over kjøttdeig og nachos flak.
  14. Topp det hele med en «klatt» med tacosaus, en «klatt» med guacamole og en «klatt» med rømme.

Tips: Lag ditt eget tacokrydder så har du full kontroll på alt av krydderier du bruker.

Server med en gang. Spis med hendene. Ta tak i et chipsflak dra det til deg så den smeltede osten følger med, pass på å få med deg både kjøttdeig, grønnsaker og dipp. Starten på en deilig helg!

Alle rettene har tatt utgangspunkt i 4 til bords. Er dere færre i husholdingen fryser du ned det du har til overs, bortsett fra pastaen. Der fryser du ned kyllingfiletene, hvis du har kjøpt dem ferske.

Vi ønsker alle en god og produktiv uke. Hold avstand, vask hendene og ta vare på hverandre.

Ukens oppgave: Gi en du ikke kjenner et stort smil 🙂

 

 

 

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker