Nybakte muffins smaker fantastisk og de er enkle å lage. Du kan lage muffins som en søt godsak til barnebursdagen, som en skikkelig flott cupcake eller du kan lage sunne lunsj-og frokost muffins. Muffins kan pyntes som vakre kunstverk, med smørkrem eller helt enkelt med melis og kakestrøssel, det bestemmer du selv. Vi har funnet frem fem herlige muffinsoppskrifter som smaker fantastisk og som du kan glede deg til å lage.
Her har du en oppskrift på muffins uten egg hvis du har allergi.
Når du lager muffins kan du bruke en grunndeig som et utgangspunkt og deretter tilsette ulike smaker og pynt.
Muffins til barna
Muffins i barnebursdag er alltid en slager. De er enkle å lage og enkle for barna å håndtere. Server dem med melis glasur og litt kakestrøssel og barne blir strålende fornøyde.
Dette trenger du:
-
2 stk store egg
-
2 dl sukker
-
125 g meierismør
-
1 dl helmelk
-
3 ½ dl hvetemel
-
1 ½ ts bakepulver
-
1 ts malt kardemomme
- muffinsformer
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 190 °C.
- Visp sammen egg og sukker til eggedosis.
- Smelt smøret og bland det sammen med melken.
- Ha eggedosisen i melk -og smørblandingen.
- Bland sammen de tørre ingrediensene og bland det med den våte blandingen.
- Sett frem 12 muffinsformer, gjerne to i samme form så holder muffinsene bedre på formen.
- Fordel røren i muffinsformene og stek dem i 20 – 25 minutter.
Oreo Muffins
Oreokjeks er kjempepopulært både blant store og små. Du kan lage deilig oreokake og muffins. Denne oppskriften inneholder mascarponekrem og blir fyldige og gode.
Dette trenge du.
- 4 egg
- frø fra 1 vaniljestang
- 200 g smør
- 300 g sukker
- 5 dl hvetemel
- 3 ts bakepulver
- 3 dl kremfløte
- 20 stk. oreo-kjeks
- muffinsformer
Til oreokremen trenger du:
- 5 dl kremfløte
- 240 g mascarponeost
- 125 g siktet melis
- frø fra 1 vaniljestang
- 1 pk oreo-kjeks
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 180 grader.
- Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene.
- Pisk sammen smør, sukker og vaniljefrø til det har en luftig konsistens. Bland inn i ett og ett egg om gangen, og pisk mellom hvert egg.
- Vend forsiktig inn siktet mel og bakepulver i blandingen. Spe med fløte og bland røren godt sammen.
- Sett muffinsformene i et muffinsbrett, eller bruk to og to muffinsformer så holder de seg bedre uten å flyte utover når de stekes.
- Legg én oreokjeks i bunnen av hver form og fordel røren i formene over oreokjeksen.
- Stek muffinsene midt i stekeovnen på 180 °C i 15-20 minutter. Når muffinsene er klare setter du dem til avkjøling. De må være helt kalde før du har over glasuren.
- Lag glasuren ved å piske sammen kremfløte, mascarpone, melis og frø fra vaniljestang i en mikser på lav hastighet et lite minutt. Øk farten og pisk deretter på middels til høy hastighet i 3-4 minutter. Kremen skal være luftig og myk. Husk å ikke piske kremen for hardt eller for lenge, da sprekker den og vil ikke hverken se bra ut eller smake like godt.
- Knus oreokjeksen i en pose med zip-lock.
- Ha kjeksmulene i kremen og ha kremen over i en sprøytepose.
- Sprøyt glasuren på muffinsene.
Servér med et dryss med knuste oreokjeks over hver muffins.
Muffins med blåbær
Muffins med blåbær er friske og smakfulle muffins. Disse kan du spise som de er eller du kan drysse over litt melis rett for servering. Lag gjerne disse som store cupcakes, da ser de ekstra flotte ut.
Dette trenger du:
- 4 egg
- 1 vaniljestang
- 200 g smør
- 300 g sukker
- 5 dl hvetemel
- 3 ts bakepulver
- 3 dl fløte
- 2 dl blåbær
- 10 store muffinsformer
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 180 grader
- Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene.
- Rør sammen smør, sukker og vaniljefrø sammen med en mikser til blandingen blir lys gul og får en luftig og kremete konsistens. Ha i ett og ett egg om gangen. Husk å røre godt mellom hvert egg.
- Rør inn siktet mel og bakepulver i blandingen. Spe med fløte og bland røren godt sammen.
- Vend forsiktig inn friske blåbær. De skal være hele når du har dem i muffinsdeigen.
- Fyll muffinsformene med røren. Sett gjerne to og to former sammen, da holder de seg best. Formene skal ikke fylles mer enn 3/4, de hever en del i ovnen.
- Stek muffinsene i 15-20 minutter, til de er gylne.
- Når muffinsene er ferdig stekt legger du dem på en rist til avkjøling.
Sikt over litt melis rett før servering og nyt, disse blir skikkelig gode.
Glutenfrie muffins
Kan du ikke spise mat med gluten er dette et ypperlig alternativ som smaker frisk og godt. Glutenfritt trenger ikke være hverken vanskelig elle kjedelig. Disse muffinsene er uten både mel og melk og kan serveres til de som både tåler gluten og de som ikke gjøre det. Sammen med squash og bringebær blir dette super saftige muffins du ikke vil gå glipp av.
Dette trenger du:
- 3 egg
- 140 g sukker
- 200 g skrelt og revet grønn squash
- 2 ss honning
- ca. 200 g glutenfritt mel eller mandelmel
- 2 ts bakepulver
- 1 klype salt
- 120 g friske bringebær
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 180 grader.
- Pisk egg og sukker til eggedosis med en mikser.
- Skrell og riv squashen og vend det inn i eggedosisen.
- Sikt inn mel, bakepulver og salt.
- Vend forsiktig inn bringebær.
- Ha muffinsformer i et muffinsbrett. Har du ikke muffinsbrett kan du bruke doble papir muffinsformer.
- Fyll muffinsrøren i muffinsformene og stek i ovnen i 25 minutter, til muffinsene har hevet seg og er gylne.
Avkjøl muffinsene på rist og pynt dem med melis eller smørkrem. Bruk gjerne friske bær så ser de ekstra flott ut.
Lunsjmuffins med ost og skinke
Disse er perfekte å ta med seg både på tur og som lunsj på jobben. De er mettende og enkle å lage.
Dette trenger du:
-
5 dl hvetemel
-
2 ts bakepulver
-
½ ts salt
-
1 ts paprikapulver
-
100 g revet ost
-
100 g kokt skinke eller salami
-
2 stk egg
-
2 dl lettmelk
-
100 g smeltet meieri smør
- muffinsformer
Topping:
-
1 dl revet ost
-
2 ts valmuefrø
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 200 °C.
- Bland alt det tørre i en bolle og bland godt.
- Tilsett ost og skinke i strimler.
- Bland egg, melk og smeltet smør og hell det i melblandingen. Rør godt til alt er blandet.
- Fordel røren i muffinsformene og sett formene i en muffinsform av stål eller silikon. Strø over revet ost og valmuefrø. Du kan sløyfe valmuefrøene.
- Stek lunsj-muffinsene midt i ovnen i ca. 15 minutter.
Tips: Ikke fyll formene mer enn 3/4 fulle og bruk gjerne doble papirformer. Du kan også sette papirformene i en muffinsform av silikon eller stål.Har du ikke vaniljestenger kan du bytte ut vaniljefrø med vaniljesukker. Da bruker du 1ts med vaniljesukker i deigen.