Vi snakkes til Jul!

Vi snakkes til Jul!

Alle snakker om hvor slitsom det er å bygge hus, men ingen snakker om hvordan det er å renovere et hus. Ikke at jeg sliter meg ut på noen måte, siden det meste jeg bidrar med er en pose med mat og litt drikke en gang i blant. I tillegg får jeg lov til å si ja og ha til noen valg som må tas. Vet jeg ikke hva jeg tenker om alle valgene jeg må ta, svarer jeg bare at jeg ikke er enig. Mest for å skape litt action. Liggende eller stående kledning, små eller tynne spiler på rekkverk. Jaha, aldri tenkt på at det er valg jeg må ta. Jeg er mer opptatt av om tapeten bør være i rosa eller i grønt, med fugler på eller med apekatter. Også utsikten da selvfølgelig. Jeg ser litt på den når jeg er innom.

snap håvard
En lystig snap fra Snekkern.

Dette var et rå-rom som i sin tid kun ble brukt til lagring av ved. Dette rommet skal nå bli bad. Det var ett kakk med slegga på gulvet og hele betong gulvet smuldret opp. Mengden med betong var ikke stort tykkere enn et par cm, men under gulvet er det fjell. Små fjellknatter og jord, og dette må selvfølgelig hugges i stykker og trilles ut. Dette er arbeidet som Snekkern fyller dagene sine med nå for øyeblikket, og det kan jeg love, det er ikke er bare bare.

Det som skjer nemmelig når det jobbes så iherdig fysisk er at talens gave forsvinner i takt med hvor slitsom jobben er. Det vil ikke si at jeg slutter å snakke, for det skal mye til. Nei, det er Snekkern som snakker, om mulig, enda mindre. Fra tidlig morgen til sene kvelden hakkes det i stein, for hånd. Jeg skjønner egentlig at man ikke orker å prate så mye når man kommer hjem. Men det snakkes faktisk så lite at vi kommuniserer pr. sms, hjemme i egen stue. Lydnivået er ikke faretruende høyt for å si det sånn. Så tenker jeg at det er best å tie stille, hvis ikke blir vel kanskje de siste ordene sagt, for alltid. Så står jeg der med en vollgrav rundt huset og en rør- renne gjennom hele underetasjen. Det hadde ikke vært spesielt stas.

hull inne songe
Renne til rør og avløp hakket for hånd av Snekkern.

Ikke nok med at det rommet som skal bli bad må hugges opp etter alle kunstens regler, neida, i tillegg så må det hugges og graves renne til rør fra det nye badet og ut gjennom det gamle. Det er noen meter med renne som har blitt hugget her kan du si, og jeg er overrasket over at Snekkern har armer igjen. Ikke rart at Snekkern har samme holdning som Leif Juster om dagen. Godt fremoverlent med litt knekk i knea, stakkars. Han har brukt opp x antall slegger og meisler i løpet av en skarve uke. Så det er jo ikke rart han ikker orker å si stort. Jeg prøver å la være å snakke noe særlig, men etter en hel del korte svar som ja og nei, går det egentlig over av seg selv. Han er ikke våken stort lengre en 30 minutter etter hjemkomst så jeg trenger ikke være spesielt ivrig på «small talk» fronten.

drenering 2 songe
Drenering bak huset.

Huset er plassert så nærme fjellkanten at jeg skal være glad Snekkern ikke er spesielt bred. Han er i grunn lik Leif Juster der også, og nå mer enn noengang. Etter all jobbingen med stein og betong ser det ikke ut som om jeg gir han så mye som ei litta brødskive engang. Han skled fint ned denne smale rennen og gravde ut resten av massen for hånd med verdens minste lille spade.

drenering
All Steinmassen fra gravingen rundt huset.

All steinmasssen fra gravingen rundt huset er sirlig plassert på enden av tomten. Det skal med tid og stunder lempes videre et eller annet sted, men frem til det må det bare ligge der det ligger. Det å renovere er litt som å få barn, det er ingen som advarer deg skikkelig. Da mener jeg sånn skikkelig. Nei, alle er så opptatt av hvor bra det blir til slutt. Når huset er ferdig eller når ungen har blitt voksen. Det er liksom ingen som sier at du må regne med at utsiden av tomten din kommer til å se ut som et krater de neste 3 årene eller at mannen din kommer til å gå i oppløsning. Ei heller at når du får barn så får du aldri et rolig øyeblikk igjen, ever! Men det er vel med renovering og med barn som det er med alt annet, når du endelig er i mål så glemmer du hvordan du kom deg dit.

høst songe
Høstens vakre farger.

Jeg bivåner arbeidet kun fra sidelinjen mens jeg trykker i meg nok en Kanelsnurr. Jeg hadde overhodet ikke fått plass nede i den super smale renna mellom huset og veggen. Jeg hadde blitt sittende fast med både bakenden og kjakene, fått klaustrofobi og pustevansker, måtte ha blitt løftet opp og ut, så jeg er i grunn glad jeg slipper. Istedenfor nyter jeg høstens vakre farger som er i anmars og gleder meg til Jul, for da kan Snekkern og jeg snakke sammen igjen. Frem til da tier jeg klokelig, spiser kanelsnurrer og gleder meg til vi kan flytte inn, også gir jeg Snekkern mat selvsagt.

Ønsker alle en strålende uke 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...