Blodbeger hovedbilde 2

Årets Sommerblomst – Blodbeger

Det er mange meninger om denne vakre blomsten. Blodbeger er en klatre og slyngplante med vakre burgunderlillea blomster, med spisse hjerteformede blader. Den vokser vilt i Mexico, men i Norge er den en typisk sommerblomst. Den kan være vanskelig å få til hvis du sår den selv, og mange velger derfor å kjøpe den på et hagesenter. Når den først er sterk nok til å klare seg på egenhånd er det ikke stort den krever, og den blomstrer helt frem til frosten kommer. Den tåler ikke kulde så den må overvintre inne eller i et drivhus.

1Allsidig Plassering i Hagen

Mer blodbeger
Bilde. Nina Bråthen Løvdal. Blodbeger kan plantes både i potte, alene, inntil et gjerde eller som her.

Blodbeger passer perfekt i store potter, men kan også plantes inntil en levegg eller den kan klatre fritt. Den fester seg selv og klatrer uten hjelp. Den lager lange ranker og klatrer ved å slynge bladene rundt.

2Lettstelt Sommerblomst

Blodbeger slyngplante
Bilde: Nina Bråthen Løvdal .Blodbeger trenger ikke mye stell, men den må ha både skygge og sol, samt futktig jord.

Blodbeger er flerårig plante og du kan ta stiklinger fra den. Den blomstrer fra juni til frosten kommer, og må stå i halvskygge, og gjerne litt i le for vinden. Den setter pris på fuktig jord og litt gjødsel. Når blomsten er ferdig avblomstret vil blomstene falle av uten at du behøver å knipe dem av. Fordelen er at de hjerteformede bladene vil fortsette å  henge på.

3Dyrk Blodbeger selv

så blodbeger
Husk mye lys hvis du sår Blodbeger selv.

Før det ble vanlig å ha Blodbeger på hagesentrene var det mange som sådde og dyrket sine egene Blodbegere. Dette har vist seg å være en utfordring for flere, men det er fortsatt mange som går den lange veien likevel.

  • Når du kjøper Blodbegerfrø så sørg for å sjekke at frøene er modne. Frøkapselen skal være helt tørr og være brun i fargen.
  • Blodbeger har lang utviklingstid og må derfor sås tidlig. Du kan begynne allerede i Januar.
  • Det viktigste når du sår Blodbeger er mye lys. Du kan bruke vanlige lysstoffrør, men de må henge svært nære plantene. Du kan også gå til innkjøp av spesiallys. Hopper du bukk over rådet om mye lys er det stor sannsynlighet for at du ender opp med skrale og stusselige små planter som du aldri vil få noe særlig dreisen på.
  • Bruk såjord som du fukter og legg frøene på jorden uten å dekke dem til ( du kan dekke dem til med litt plast om du ønsker det). Husk å vanne så frøene har fuktig gjord, de har lett for å bli tørre når de ikke ligger under jorden.
  • De må ha en veksttemperatur på mellom 18 og 20 grader. Er du heldig vil de spire etter 2 til 3 uker.
  • Når den har fått sitt første skikkelige blad, planter du dem om i potter og gir dem litt gjødsel.
  • Sett plantene lunt og svalt.

Blodbeger er en lunefull plante og kan være vanskelig, selv om du følger «oppskriften » til punkt og prikke. Bommer du første gangen så prøv igjen. Ønsker du å kjøpe Blodbeger på et Hagesenter må du sørge for å være tidlig ute. Dette er en voldsomt populær sommerblomst og de forsvinner fort når de kommer i butikk..

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker