Å bake de 7 slag er en gammel juletradisjon. Mange gjør det fortsatt og mange gjør det ikke. I dag er det fult mulig å kjøpe alle slagene og enda litt til i butikken, men det er ikke til å komme i fra at de smaker aller best ferske og hjemmelaget. Mange tenker nok at det å lage alle slagene med å stå og streve over ovnen i timesvis midt i julestria er noe vi ikke prioriterer, men det er faktisk veldig hyggelig, når du er ferdig. Vi har funnet oppskriftene på de «Orginale » syv slagene og håper du kommer til å kose deg med både å lage dem og spise dem, hele julen.
Fra gammelt av ble de syv slagene regnet som sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker.
Pepperkaker
Pepperkaker er koselig å bake sammen med barna, der kan de utfolde seg å pynte med alt fra glasur til nonstop. For oss voksne vil jeg anbefale alle å prøve pepperkaker med blåmuggost, du tror det ikke før du har forsøkt, men det smaker fantastisk.
Dette trenger du:
- 150 g smør
- 1 dl lys sirup
- 2 dl sukker
- 1 dl kremfløte
- 450 g hvetemel
- ½ ts malt ingefær
- ½ ts malt nellik
- ½ ts pepper
- 2 ts malt kanel
- 1 ts bakepulver
Slik gjør du:
- Ha smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen litt. Rør inn fløten.
- Bland det meste av melet sammen med krydderet og bakepulver, og sikt dette i blandingen. Rør alt sammen til en jevn deig.
- La deigen stå kaldt til neste dag.
- Strø litt mel på bordet. Elt og kjevl ut deigen til den er ca. 3 mm tykk.
- Stikk ut forskjellige figurer, og stek dem gyllenbrune ved 175 °C i 8-10 minutter.
- Avkjøl pepperkakene på rist og dekorer dem med melisglasur og pynt.
Tips: Vil du lage pepperkaker til å henge i vinduet så bruk et sugerør til å lage hull i pepperkakene før du steker dem.
Krumkaker
Krumkaker er et must i hver julefeiring. Mange serverer dem som en del av desserten med multekrem eller til is, uansett smaker de fortreffelig.
Dette trenger du:
- 1 stk egg
- 225 g sukker
- 150 g hvetemel
- 150 g potetmel
- 2,5 dl smeltet smør
- 2,5 ss kaldt vann
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en kjele og sett til side.
- Pisk egg og sukker til eggedosis til sukkeret er oppløst.
- Rør inn det smeltede smøret.
- Bland de tørre ingrediensene i en bolle og vend det inn i eggeblandingen med en slikkepott.
- Dekk til bollen og la røren svelle i kjøleskapet i minst 1 time, men helst natten over. Hvis røren er for tykk etter vellingen tilsett et par spiseskjeer med vann og rør godt.
- Når du skal steke krumkakene legger du en stor teskje røre på midten av et godt oppvarmet og smurt krumkakejern.
- Stek kakene til de er lys brune i fargen og rull dem til kremmerhus. Bruk gjerne en kjegle som du legger den ferdig stekte krumkakeleiven rundt.
Tips. Du kan lage krumkake skåler ved å legge den stekte krumakeleiven over en liten bolle som står opp/ned.
Sandkaker
Sandkaker er en tradisjonell julekake, men du kan faktisk lage sandkaker hele året. De er perfekte å bruke som serveringsskåler til alt fra is og bær på sommeren til nydelig multekrem på vinteren. Sandkaker lages i egnede former som er spesielt til sandkaker.
Dette trenger du:
- 200 g smør
- 250 g hvetemel
- 100 g skållede og malte mandler
- 1 egg
- 100 g sukker
Slik gjør du:
- Skåld og mal mandlene.
- Smuldre smør og mel.
- Tilsett de malte mandlene sammen med egg og sukker.
- Bland deigen godt og la den hvile en times tid i kjøleskapet.
- Sett stekeovnen på 175ºC.
- Smør formene med smeltet smør eller spray med formfett.
- Trykk deigen ut i formene.
- Stek kakene midt i ovnen i 10-15 minutter, og la dem avkjøles litt i formene før de legges på en rist.
Oppbevar sandkakene i en tett boks, eller frys dem ned.
Fattigmann
Fattigmann bærer egentlig ikke navnet sitt med rette siden de inneholder både kremfløte og litt cognac. Deigen blir best om du lar den stå tildekket og kaldt natten over. Fattigmennene kokes i en gryte med smult og servers med et lite dryss melis.
Dette trenger du:
-
5 eggeplommer
-
5 ss sukker
-
5 ss kremfløte
-
1 ss cognac
-
¼ ts malt kanel
-
¼ ts malt kardemomme
-
1 stk eggehvite
-
350 g hvetemel
-
500 g smult til steking
Slik gjør du:
- Visp eggeplommer og sukker.
- Visp kremfløten og bland med eggedosisen.
- Ha i konjakk og krydder.
- Visp eggehviten stiv og bland den forsiktig inn.
- Rør inn ca 200 g hvetemel og la deigen stå tildekket og kjølig til neste dag.
- Bruk resten av melet til utkjevling.
- Kjevle meget tynt og bare litt om gangen.
- Skjær ut snipper ved hjelp av en bakkelsspore. Lag et snitt i midten av hver snipp, og «smett» kakene. Kok dem lysegule i smulten.
Server fattigmenn med et lite dryss melis.
Goro
Goro betyr «god raad» og fra gammelt av var mange av råvarene som brukes i Goro kakene dyrbare varer slik som kremfløte og smør. Disse kakene stekes i et varmt jern med flott mønster, og er holdbare i flere uker i en lufttett boks. Kakene » vokser» litt sammen når de blir stekt, så husk å renskjær dem med en gang de er tatt ut av jernet.
Dette trenger du:
- 3 egg
- 2 dl sukker
- 180 g smør
- 2 dl kremfløte
- 2,5 dl potetmel
- 2,5 dl hvetemel
- 0,5 ts kardemomme
Slik gjør du:
- Pisk egg og sukker til eggedosis.
- Smelt smøret og avkjøl litt og bland inn det smeltede smøret i eggedosisen.
- Pisk kremfløten til krem og vend det inn i røren.
- Sikt inn potetmel, hvetemel og kardemomme, og bland deigen forsiktig sammen.
- Varm opp gorojernet på middels styrke. Spray jernet med litt formfett.
- Legg en liten spiseskje deig i hvert kammer i jernet.
- Stek goroene til de er gylne og gjennomstekte.
- Løft de varme goroene ut av jernet og del de straks fra hverandre med et pizzahjul eller en skarp kniv.
Pass også på å renskjære kantene på kakene mens de er varme. Avkjøl deretter kakene på rist til de er helt kalde.
Berlinerkranser
Nydelige små kaker som er dyppet i perlesukker er et must på kakebordet i julen. Putt dem i en lufttett beholder så har du kanskje kaker i flere dager. De er så fristende at det kan hende du fort går tom, selv om du får hele 60 stykket ut av en deig.
Dette trenger du:
- 2 egg
- 2 eggeplommer
- 125 g sukker
- 250 g smør
- 300 g hvetemel
- 1 eggehvite og perlesukker for pensling og pynt
Slik gjør du det
-
Kok eggene til de er hardkokte.
-
Ta ut plommene og mos dem og bland deretter inn de rå plommene.
-
Tilsett sukker og visp godt.
-
Bland inn romtemperert smør og mel annenhver gang. Husk at smører ikke må smelte.
-
Sett deigen kjølig i et par timer.
-
Sett stekeovnen på 180 °C.
-
Dekk en stekeplate med bakepapir.
-
Trill deigen ut til tynne pølser, ca. 10 cm. lange. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på stekeplaten. Pensle med sammenvispet eggehvite, dryss på perlesukker og stek dem i ovnen til de er gylne.
Serinakaker
Dette trenger du:
- 150 g smør
- 125 g sukker
- 1 egg
- 1 ts vaniljesukker
- ¼ ts hjortetakksalt
- ca.200 g hvetemel
Slik gjør du:
- Bruk en håndvisp til å vispe og sukker hvitt og luftig.
- Tilsett egg, vaniljesukker, hjortetakksalt og hvetemel. Arbeid deigen raskt sammen.
- Trill deigen ut til en lang pølse. Skjær den i små biter, form til kuler og sett dem på en bakepapirkledd stekeplate.
- Klem kakene litt ned med en gaffel, pensle med eggehvite, dryss på perlesukker.
- Sett ovnen på 190 grader og stek småkakene i ca. 10 minutter
Avkjøle kaken på rist og oppbevar dem i en tett boks.
Om du velger å lage syv slag eller ett slag med kaker handler julen aller mest om de vi kan være sammen med. Se en koselig julefilm og la roen senke seg 🙂