For oss Nordboere i et land med mange mørke måneder er det en sann glede når vi endelig kan bruke uterommet igjen. Med utekjøkken både under tak eller kun i hagen har vi muligheten til å bruke den gode tiden av året ute. Med barna som løper rundt, og hagebesøk, står vi sammen mens maten tilberedes, og vi kan delta i de gode samtalene.
Det er ikke vanskelig å lage et eget utekjøkken. Er du litt handy bør det også gå relativt raskt. Noen leverer også ferdig utekjøkken og alt du behøver å gjøre er å sette det sammen. Det er likevel er par ting du bør tenke over før du setter i gang.
Dette bør du tenke på når du skal lage deg et utekjøkken
Budsjett
Lag et budsjett over hvor mye du tenker å bruke på utekjøkkenet ditt. Du kan få kjøpt mange fine ferdige pakkeløsninger, men de blir ofte noe dyrere enn hvis du bygger et selv. Hvis du derimot må ha hjelp fra fagfolk så kan det likegodt lønne seg å kjøpe en ferdig pakkeløsning.
Plassering
Tenk over hvor du vil plassere utekjøkkenet ditt. Har du en utestue, se om du kan få plass til utekjøkkenet ditt der, uten at det tar for mye av plassen. Mange velger å bygge utekjøkkenet sitt i nærheten av grillen. Greit å ha alt som har med matlaging å gjøre på samme sted. Det kan også være greit å plassere utekjøkkenet i nærheten av kjøkkenet i huset. Har du et hus hvor dette ikke er mulig så finn løsninger som gjør det så enkelt som mulig for deg.
Materiale
Skal du ha utekjøkkenet ditt et sted hvor det ikke står under tak er det viktig at du velger materialer som tåler å stå ute. Velger du å bygge hele utekjøkkenet selv kjøper du materialer som er ment til utebruk. Det kan være greit å sette hjul på utekjøkkenet hvis du vil sette det vekk til vinteren. En benkeplate i rustfritt stål er et godt materiale for utendørs bruk. Du kan også støpe i betong, men da vil utekjøkkenet ditt bli vesentlig tyngre å flytte på, og egner seg derfor best til et «fastmontert» utekjøkken. Du kan selvsagt også lage benkeplaten i treverk, men igjen så må du huske på at det er treverk som kan stå ute.
Utsyr
Du trenger en vask, og det holder lenge med en som ikke koster allverdens. Det blir absolutt finest om du velger å felle ned vasken i benkeplaten. Et blandebatteri kan du også få tak i til en rimelig penge, men husk å ta det inn om vinteren. Du kan koble hageslangen din til blandebatteriet. Hvis du ikke har en gassgrill, kan det være noe å tenke på. Den blir fort varm og kommer ofte med separate kokeenheter på siden. Grill får du også i flere prisklasser. Hopper du over de aller rimeligste kan du få en med god stekeplass og ikke minst, ferdig montert .
Pizzaovn
Noen velger også å lage, eller å kjøpe en pizzaovn. Du får dem i flere varianter. Alt fra gassdrevne flyttbare ovner, til vedfyrte ovner. De åpne pizzaovnene er også fine til kalde kvelder. Du kan lage mer enn kun pizza i ovnen, brød f.esk blir en helt ny verden. For ikke å snakke om langtidsstekt kjøtt. Til en pizzagrill må du ha en egen pizzaspade. Dette fordi det er varmt i pizzaovnen og maten som skal stekes må skyves langt nok inn, uten å ofre hele armen i prosessen.
Husk at du også kan få kjøpt egen pizzastein til grillen din. Den gjør nytten hvis du velger å vente med egen pizzaovn.
Utekjøkken med overbygg
Du bør vurdere om du vil ha utekjøkkenet ditt under tak. Det er flere fordeler med å bygge et lite overbygg, både med tanke på sol, skygge og regn. Let litt rundt og la deg inspirere.
Det som er helt sikkert er at det å investere i et utekjøkken vil gjøre jobben lettere for både deg og familien, samtidig kan det være et godt tilskudd til både hagen og utestue din.
Lykke til og gled deg over varme dager som er på vei 🙂