Rips er egentlig viltvoksende, men vi kjenner dem best som dyrkede hagebær. De er faktisk et av de mest hardføre bærene vi har. Det står, utrolig nok, over 2 millioner ripsbusker rundt om i norske hager. Rips passer perfekt til å lage gelé av fordi de innheholder store mengder med stoffet pektin, som er med på å tykne syltetøyet i sylteprosessen. Rips kan også, i mange tilfeller, erstatte sitronen i matlaging på grunn av sin fine syrlighet. Rips passer også bra til å lage vin av. Ripsene har den gode syrligheten og er lite utsatt for vinsykdommer.
Vi har derimot valgt å lage en fantastisk rips Mojito. Syrligheten fra bærene passer perfekt sammen med sødmen i myntebladene, og ikke gjør det noe at drinken får en frisk og fin rosa farge heller. Finn frem ingrediensene og start helgen med denne herligheten.
Mojito Med Rips
Mojito er en cubansk drink, som er blant de mest populære i verden. En Mojito lages med hvit rom, lime, brunt sukker og mynteblader. I denne oppskriften er det fylt på med deilig rips, det gir drinken et ekstra sting, og ikke minst en flott rosa farge. I en Mojito er det mengden is og sodavann som avgjør hvor sterk drinken blir, så prøv deg frem og finn ut hva du liker best.
Du trenger:
- Mynteblader etter ønske
- Rips etter ønske, eller ca. 4 cl ( et shotsglass, f.eks aquevitt glasset du bruker til jul)
- 1/2 Lime
- 1-2 ss Brunt sukker
- 5 cl. Hvit rom
- 5 cl. Sodavann
- Isbiter
Slik gjør du det:
Dette skal shakes sammen i en shaker, men det er ikke alle av oss som har det stående hjemme, så du kan fint bruke et glass med lokk.
Fyll glasset med mynteblader, rips, limebåter og sukker. Bruk en treskje og mos alt godt sammen.
Tilsett 5 cl. rom, sett på lokket og rist glasset godt til alt er blandet godt sammen.
Fyll opp et glass med isbiter, hell over mojitoen og topp det hele med Club Soda og server.
Denne drinken smaker av frisk og god sensommer, og er perfekt etter en lang og varm dag.
«Ripsens» ripsbusker og andre buskevekster
Hvis du har hagen full av rips er det bare å få dem inn så fort så mulig. Rens dem og bruk dem til å lage både ripssaft og ripsgelé, gjerne sammen med andre bær om du har det i hagen din også. Har du mye rips som du vet du ikke får brukt er det best å fryse dem ned. Da har du rips i lang tid og kan bruke dem helt frem til neste sommer. Fordelen med rips er at de har sesong fra juli og langt ut i September, så her er det bare å kose seg. Vil du prøve noe nytt ved å bruke rips, så prøv deg på en Rips Relish med rips og rødløk. Passer til kjøttretter av alle slag, og du kommer til å elske den, akkurat som med rips Mojitoen 🙂