Slik kvitter du deg med Jordrotter

Slik kvitter du deg med Jordrotter

Jordrotte blir også kalt for vånd og vannrotte. Den regnes som et skadedyr og kan gjøre stor skade i hagen din. Den lever av det meste under bakken og lager lange tuneller. Den er en god svømmer og trives best i fuktige områder. I Norge er jordrotta vanlig å finne i både inn og utmark, mest langs kysten. Jordrottene gjør skade gjennom å bite av røttene på planter som igjen medfører at plantene får mindre vann og dårligere næringsopptakk. I tillegg ødelegger de både plen og bedd når de lager sine underjordiske tuneller. Med jordrotter i hagen kan plantene dine dø og trær kan falle over ende, alt pga manglende tilgang til næring. Det er ikke enkelt å bli kvitt jordrotter, men vi har funnet noen tiltak du kan gjøre for å hindre dem i å trives hos deg.

Jordrotter er aktive på natten, og gjennom vinteren lever de i selvlagede tuneller i snøen eller under jorden. Gjennom vår og sommer lever de ofte i restene av utgravd jord samt under jorden. Selv om de er gode svømmere foretrekke de å etablere seg på tørre steder med jord som er lett å grave i.

Ubrukte jordhauger

jordhauger
Ikke la gamle jordhauger bli liggende i lang tid.

Ikke la jord ligge brakk over tid. Har du spadd opp en del jord som du har lagt tilside kan dette, over tid, fremstå som en fristelse for jordrotter som leter etter et sted å bo. Bruk jorden så raskt som mulig etter at du har spadd den opp eller sørg for å kvitte deg med den hvis du ikke har planer om å bruke den igjen.

Klipp gresset

gressklipper
Sørg for å klippe gresset jevnlig.

Jordrottene kan gjemme seg i i høyt gress både på beiteområder og på plenen. Sørg for å holde gresset kort og fjern alt av gressavfall. Har du områder i hagen din som er et lite villniss som du sjeldent steller, kan det være en idé å holde både gress og ugress i orden ved å jevnlig klippe det ned.

Fjern ugress

løvetann
Hold hagen fri for ugress.

Jordrotter elsker ugress, og når de skal sanke inn mat på høsten, står både løvetann og skvallerkål høyt på listen over mat de gjerne tar med seg. Fjern ugresset jevnlig og sørg for å holde veksten nede.

Busker og trær

epletre
Jordrottene elsker både røttene til frukttrær og selve frukten.

Jordrottene liker godt røttene på busker og trær. De er særlig glade i frukttrær og skal du plante nye trær som kan være jordrottenes favoritt, vil det lønne seg å plante trærne med nedbrytbar trådnett. Beskytt også stammen på trærne med hønsenetting.

Husdyr

Hund
Har du husdyr kan du la dem prøve å fange noen jordrotter.

Husdyr er praktiske i jakten på jordrotter. Har du husdyr som hund og katt kan du la dem jakte på jordrottene.

Fjern fuglematen

Fuglemater
Mater du fuglene er det også stor sannsynlighet for at du mater skadedyrene i tillegg.

Mater du småfuglene kan dette også friste jordrottene. De spiser gjerne solsikkefrø som sine artsfrender som både rotter og mus.

Feller

Jordrotte tunell
Skal du fange jordrotter med feller setter du dem ved inngangen til tunell systemet deres.

Du kan bruke feller for å få has på jordrottene, og du kan bruke de samme fellene som du ville brukt til rotter. Fyll gjerne fellene med favoritter som eple eller gulrot. Velger du å bruke rottefeller må du plassere dem ved inngangen til tunellene, eller inne i gangene deres. Husk å kamuflere fellene med f.eks gress.

Du kan også sette ut kassefeller eller nettingfeller. Da kan du friste dem med alt fra jordbær til poteter. Bruker du denne type feller skal de også ha tilgang til vann, og når rottene er fanget skal de flyttes til et annet område. Fellene må sjekkes daglig.

Nedfallsfrukt

nedfallsfrukt rotte
Nedfallsfrukt er supert matfat for alle skadedyr.

Har du en hage som er fylt med frukttrær må du sørge for å fjerne nedfallsfrukten. Jo mer snadder du har tilgjengelig i hagen jo bedre vil de trives hos deg. Åpne komposthauger kan også være en kilde til fristelse for disse krabatene.

Kjemikalier

jordrotte spiser
Det har ingen virkning å forsøkte å bruke rottegift på jordrottene. De har medfødt motgift i kroppen sin.

Tidligere forsøk i Norge viser at bruk av kjemiske midler i kampen mot jordrottene har liten, eller ingen effekt. Rottegift har ingen effekt på jordrotter fordi de har motgift innebygget i kroppen sin. Det har heller ingenting for seg å spyle gjennom gangene deres med vann siden de er gode svømmere. Før ble det brukt eksos fra biler eller annet motorisert kjøretøy, men det er i dag ikke en lovlig metode.

 

Den beste metoden å bli kvitt jordrotter på er å være tålmodig og ikke gi opp. Fortsett å gjøre hverdagen deres vanskelig så vil de etterhvert, forhåpentligvis, gi opp og flytte på seg. Husk at selv om du holder orden i din hage kan det være naboen ikke gjør det. Jordrottene kan lage gangsystemer på kryss og tvers av eiendommer. Et samarbeid med naboen vil i de fleste tilfeller være lurt.

Kilde: Plantevernleksikonet.no

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...