Slik Dekanterer du Vinen

Slik Dekanterer du Vinen

Det ser flott ut når du kommer i selskap og vinen er heldt over på nydelige karafler i alle varianter, men visste du at det er en grunn for det? Det heter å «dekantere» vinen. I motsetning til hva veldig mange tror så kan du dekantere både røde og hvite viner. Å dekantere vin er å fjerne grums og bunnfall ved å helle vinen over på en annen flaske, eller en karaffel, slik at det faste stoffet ( grumset i bunnen av flasken) blir værende igjen i den originale flasken.

Dekantering av vin gjøres mest med rød årgangsvin, men du kan også dekantere unge rødviner og hvitviner. I tillegg til at man fjerner bunnfallet ved å dekantere vinen så kan mange viner, som ikke er gamle nok til å ha bunnfall, få en mye bedre smak ved at den blir luftet. Så sånn sett kan, og burde du, lufte all type vin.

Dekantere unge viner

Vin fra karaffel
Luftingen av vinen vil få fram de fine nyansene i smak og aroma.

Du kan fint dekantere unge vinner uten bunnfall, dette gjør du for å tilføre vinen luft. Luftingen av vinen vil få fram de fine nyansene i smak og aroma. Dekanterer du unge viner sørger du for å er gi vinen mer luft og rask aldring. Selv om det er falsk aldring vil lufting av vinen gi den noen ekstra år. En annen fordel ved å ha vinen over på en karaffel er at lukten av svoveldioksid forsvinner.

Klargjør vinen 

gamle viner
Flasken som skal dekanteres bør ha stått i ro i minst ett døgn.

Flasken som skal dekanteres bør ha stått i ro i minst ett døgn før man heller den over på den nye flasken eller karaffelen, det vil sørge for at grumset siger ned til bunnen. Sørg samtidig for å ikke virvlet opp bunnfallet når du åpner flasken.

Enkle og rimelige viner trenger ikke mer enn en time eller to. Unge årganger av store rødviner kan trenge helt opptil et halvt døgn.

Bruk stearinlys 

stearinslys
Du må ha nok lys når du skal helle vinen over på karaffelen.

Du må ha nok lys når du skal helle vinen over på karaffelen. Hell vinen over i karaffelen eller over i en ren flaske i én jevn bevegelse. Avbryter du hellingen vil bunnfallet virvle opp igjen, og du er like langt som når du startet.

Stopp dekanteringen rett før bunnfallet synes. Har du vinen på skrått over et stearinlys vil du fort se når bunnfallet kommer tilsynet, og kan stoppe i riktig tid.

Valg av karaffel/ flaske

karaffel vid
En karaffel som er vid nede gir vinen større kontakt med luften.

En karaffel som er vid nede gir vinen større kontakt med luft, og vinen vil trenge mindre tid i karaffelen før den kan serveres. Dekanter vinen (ha vinen over på karaffelen) før serveringen starter. 

Du kan også dekantere vinen over i en karaffel, og deretter ha vinen tilbake på den originale flasken. Skyller du den originale vinflasken fri for bunnfall og grums kan du fint bruke den igjen. Mange vinflasker av god gammel årgang er flotte å se på og mange vil derfor ha flasken stående på bordet istedenfor å ha den over i en karaffel.

Dekantere hvitvin

Hvitvin
Du kan også dekantere hvite viner og karaffelen kan du sette i kjøleskapet slik at vinen holder seg kald.

Du kan også dekantere hvite viner, mange av dem vil smake bedre ved at de luftes. Karaffelen kan du sette i kjøleskapet slik at vinen holder seg kald.

Kontroller vinen

rødvin i glass
Sjekk alltid at det ikke er noe galt med vinen ved å smake på den.

Sjekk alltid at det ikke er noe galt med vinen. Ha litt vin i et vinglass og lukt og smak på den. Vinen skal ikke lukte hverken aceton eller råtten løk. Ha resten av smaksprøven fra glasset over i karaffelen og snurr litt rundt på karaffelen. Da sørger du for å fjerne støv som kanskje måtte gjemme seg i karaffelen. Hell smaksprøven tilbake i glasset og sjekk en ekstra gang at vinen er som den skal, slik at du er helt sikker.

 

Gamle årgangsviner trenger ikke luft, men i gamle viner danner det seg et bunnfall, og det vil du hverken ha i glasset ditt, ei heller vil du drikke det. Å dekantere gamle viner vil sørge for at du blir kvitt bunnfallet, grumsete vin er ikke hyggelig å drikke. Du kan få karafler i alle varianter, men det kan være greit å huske på at karafler med smale åpninger passer best til lettere rødviner og hvitviner. Husk at eldre viner skal lagres liggende og at alle viner berikes av å få en stund i frisk luft før de serveres.

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...