Hva med å bruke helgen til å bake noen brød til uken som kommer? Å bake eget brød kan spare deg for noen kroner, men den aller beste gevinsten er at det er lite som smaker så godt som nybakt brød. Lag opp både brød og rundstykker, servér noe til søndagsfrokosten, frys ned resten, og ta opp det du trenger gjennom uken. Når du baker brødet selv vet du akkurat hva du har hatt i det av ingredienser, og du kan tilpasse alt til hvordan du, og dere, liker det. Vi har funnet tre oppskrifter på hjemmebakt brød og rundstykker til frokosten og matpakkene.
Gulrot brød
Lager du brød med raspet gulrot holder brødet seg saftig lenge. Samtidig får du sneket inn litt ekstra grønnsaker i kosten. Smaken er det ingenting å si på, og brødet, det passer til alt.
1 porsjon gir ett brød
Dette trenger du:
- 2 revne gulrøtter
- 1 pk gjær
- 4 dl melk
- 400 g hvetemel
- 100 g sammalt hvete, fin
- 50 g sammalt rug, fin
- 1 ss maltekstrakt (kan sløyfes)
- 1 ts salt
Slik gjør du:
- Skrell og rasp gulrøttene.
- Varm melken til den er lunken. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over melk og rør ut til gjæren har blandet seg med melken. Du kan også bruke tørrgjær, da behøver du ikke varme melken, du blander tørrgjæren direkte i melblandingen.
- Tilsett melet og elt deigen i 10 minutter. Du kan kna deigen for hånd. Kna til deigen er smidig.
- Tilsett maltekstrakt, gulrot og salt. Fortsett eltingen i 10 minutter.
- Dekk til deigen og la den heve til dobbelt størrelse.
- Ha mel på benken og hell deigen ut på melet. Kna deigen godt sammen, form til et brød og legg det i en smurt brødform.
- Etterhev i 30 minutter.
- Stekes i ca. 30 minutter ved 225°C.
- Avkjøl brødet på rist.
Tips: Del brødet opp i skiver og frys ned i porsjoner.
Saftige rundstykker med yoghurt
Med yoghurt i rundstykkene er du garantert at de holder seg saftige i flere dager. Bruker du det du har av nøtter, gryn og müsli blir de ekstra mettende.
1 porsjon gir ca 12 rundstykker
Dette trenger du:
- 500 g hvetemel
- 150 g havregryn
- 50 g linfrø
- 1 ts salt
- ½ pk gjær, fersk eller tørr
- 4 dl vann, fingervarmt
- 1 ¼ dl naturell yoghurt
Slik gjør du:
- Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen.
- Ha i vann og yoghurt. Elt deigen godt sammen.
- Dekk til bollen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve til dobbel størrelse.
- Dryss mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna deigen lett sammen og del opp deigen i 12 like store deler.
- Kle en ildfast form med bakepapir og plasser de 12 rundstykkene i formen.
- Dryss over litt havregryn og linfrø, eller det du måtte ha i hus av nøtter og müsli.
- Etterhev i formen i ca 30 minutter.
- Sett stekeovnen på på 225 grader.
- Stek rundstykkene i ca 20 minutter, til de er gylne.
La rundstykkene hvile til de er helt kalde.
Tips. Bruk det du har av frø, nøtter og müsli og strø over rundstykkene før de stekes.
Verdens raskeste brød
Vi er alle ofte litt presset på tid og dette brødet går super raskt og lage. Brødet er fylt med müsli og havregryn, og metter godt en hel skole/ arbeidsdag.
Dette trenger du :
- 200 g sukkerfri müsli med havregryn. Har du ikke müsli med havregryn tilsetter du havregryn til müslien.
- 325 g sammalt Hvete
- 6 g tørrgjær
- 2 ts maldonsalt
- 2 1/2 dl lettmelk
- 2 1/2 dl vann
Slik gjør du :
- Bland sammen müsli, gjær, salt og mel i en bolle.
- Rør inn melk og vann, deigen skal minne om tykk havregrøt.
- Ha en deigen i en brødform, som er smurt på forhånd.
- Sett formen med deigen i i en kald stekeovn.
- sett ovnen på 110 grader.
- Stek i 45 minutter.
- Etter 45 minutter skrur du opp ovnen til 180 grader.
- Stek brødet i ytterligere 1 time.
Det skal være gyllenbrunt og gjennomstekt. Hvelv brødet ut av formen og bank på brødet i bunnen. Når det er ferdig stekt skal det komme en hul lyd når du banker på det.
Dette brødet har, som du sikkert skjønner, en tett konsistens. Men om du føler at det ikke er gjennomstekt kan du steke det noen ekstra minutter i ovnen.
Tips: Finhakk múslien før du har den i deigen så blir den bedre for barna.
Å bake brød kan være både koselig og samlende. Ta med barna på bakingen og la dem se og føle at de baker sitt eget matpakkebrød, som de skal ha med på skolen og i barnehagen.