Disse staudene bør du plante i hagen din

Disse staudene bør du plante i hagen din

Det er endelig våren i følge kalenderen og det begynner kanskje å klø i fingrene etter å sette nevene i jorden? Du må nok dessverre vente litt til før du kan glede deg over en hage i all verdens farger. Men det er lov å begynne å planlegge hvordan du vil ha det rundt deg når varmen endelig begynner å ta plass. Synes du det er vanskelig å planlegge, og få fullført, alt du kunne tenke deg å gjøre? Da burde du absolutt plante stauder.

Stauder er hardføre og kommer år etter år, og de vokser seg store og flotte fra sesong til sesong. Vi har tatt en kikk på hvilke stauder du burde satse på i blomsterbedene dine.

Stauder du bør ha i hagen

Stauder er enkle og greie panter å plante i hagen, i bedd og i krukker. Stauder er flerårig og vokser seg store og fine år etter år. Du får stauder som liker både sol og skygge, så her er det bare å boltre seg i alt du har å velge mellom. Skal du plante mye nye planter i hagen bør du lage ferdig en liten plan til hvordan du vil ha det før du setter i gang. Husk også at når du planter stauder må du fjerne alt ugress før du planter dem.

Storkenebb (Geranium)

storkenebb

Storkenebb kommer i mange forskjellige sorter og du får dem både som tidlig blomstrende stauder og de som blomstrer senere. Storkenebb krever ikke spesielt mye stell og er en enkel plante å jobbe med. Bruk den gjerne som en markdekker så slipper du å streve med masse ugress.

Storknebb kan plantes i vanlig plantejord gjerne et sted hvor du har litt sol og skygge. Jo bedre den trives jo lengre blomstringstid har den. Den liker ikke tørke så sørg for at den blir vannet jevnlig.

Klaseormedrue (Actea racemosa)

Klaseormedrue

Høstormedruen er en hardfør staude og blir sett på som en av høstens store gleder. Den trives best i halvskygge. Får de for mye skygge må du regne med at bladene blir mer grønne. Setter du den derimot et sted hvor det er mer sol og lys vil bladene bli mørkere med mer rødfarge.

Høstormedruen kan bli opp til 2 meter høy og vil bre om seg med vite vakre blomster. Du kan være trygg på at denne vakre stauden får stå i fred for gomlende brunsnegler, for denne planten kan de ikke fordra for alt i verden. Høstormedruen vi blomstre helt frem til frosten kommer, så her er det bare å glede seg.

Julerose (Helleborus niger)

julerose

Julerosen er en vakker plante som faktisk vokser opp og titter frem fra snøen. Denne vakringen er flerårig og den tåler faktisk noen minusgrader. De fleste pleier likevel å ta den inn i når det er som kaldest ute. Husk at den må stå så kaldt som mulig inne, siden den liker seg best ute i noen få minusgrader.

Plant julerosen ute et sted og sørg for god næring og god drenering. Den liker fuktig jord, men det må ikke være for vått. Plant julerosa et lunt sted og i halvskygge og hold den unne direkte sol.

Klematis

Klematis

Klematis er en nydelig staude som kommer i mange varianter og er en lettstelt plante du kommer til å ha mye glede av. Den beskrives ofte som en plante som liker å ha hodet i solen og føttene i skyggen. Plasser den der den får mye sol, samtidig som den kan ha det varmt og lunt. Husk at den trenger mye næring og masse vann. Du bør legge noen steiner rundt røttene for å beskytte dem. Den må ikke tørke ut da vil den ikke like seg særlig godt.

Krypklokke

krypklokke

Krypklokke er en bunndekkende staude som passer godt i bed rundt planter og trær, så slipper du å luke noe særlig med ugress. Den er flerårig og vil bre seg bredt utover store flater.
Den trives best i halvskyggen og må vannes jevnlig uten å drukne i vann. Den er hardfør og tåler å stå relativt kaldt. Den må herdes inne før den kan overleve en vinter ute. Husk å knipe av visne blomster gjennom sesongen.

Løytnanshjerte

løytnanshjerte

Løytnantshjerte er en flerårig staude som er hardfør og som trives både i sol og skygge. Planter du den i veldrenert jord et sted hvor det sjelden blir veldig tørt kan du regne med å ha en vakker staude du slipper å gjøre noe særlig med. Den blomstrer i mai og juni.

Kokardeblomst

konkarde

Denne vakre planten tiltrekker seg både bier og sommerfugler. Den er flerårig og kan blomstre gjennom sommeren hvis du er flink til å knipe av visne blomster jevnlig. Den er hardfør og trives best midt i stekene sol i middels fuktig til tørr jord.

 

Lykke til meg hagen 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...