Visste du det at det er flere typer blomster som faktisk er spiselige? Her får du noen forslag til hvilke, og hva du kan gjøre med dem. Blomster gjør maten du serverer enda lekrere. Det er viktig at du husker på at blomster du kjøper på hagesentre og butikken, kan være sprøytet, og da egner de seg ikke som mat. Husk å spørre selgeren.
Bruk gjerne blomstene fra din egen hage, for å være sikker. Eller plukk litt i hagen til en venn, som ikke har for vane å sprøyte blomstene sine.
Stemorsblomster
Stemorsblomsten er en fiol, som er godt likt av både humler, bier og sommerfugler. Stemorsblomstene kommer i mange forskjellige flotte farger, og i forskjellige størrelser. Stemor er hardfør og tåler temperaturer helt ned til 5 minusgrader. Knip av blomster underveis som du kan bruke i maten. Det beste er å bruke blomstene samme dagen som du » høster » dem. Blomstene holder seg ikke friske lenge i kjøleskapet, og kryper fort sammen.
Isbitterninger med stemorsblomster
Isbiter med Stemorsblomster vil være en sikker vinner i selskapet. De blir aller finest hvis du lager helt klare isbiter. Det får du til hvis du koker vannet først og deretter avkjøler det.
Når vannet er kaldt heller du det i isbitformene, deretter legger du i Stemorsblomstene. Sett isbitformene i fryseren. Om noen timer har du helt glassklare isbiter med stemorsblomster, som garantert vil imponere .
Salat med Spekeskinke og Stemorsblomster
Denne salaten kan du blande sammen med det du liker best, men legger likevel med et forslag til ingredienser.
Dette trenger du
til ca 4 personer
- 1 Pakke Spekeskinke
- 2 Hjertesalat
- 1 Paprika
- 1 boks Soltørkede tomater
- 1 boks Sukkererter
- 1 Pose med ferdig revet Parmesanost
- ca 1 dl Rapsolje
- 1 ts Hvitløkskrydder
- 1/2 ts pepper
- 1/2 ts salt
- 1/2 sitron
- 1 neve Stemorsblomster
Slik gjør du
- Vask og kutt salaten, på langs, så du får salaten i strimler.
- Kutt paprika og sukkererter i biter.
- Kutt soltørkede tomater i to.
- Lag dressing av rapsolje, hvitløks krydder, salt , pepper og sitron.
- Ha ingridiensene i en bolle og vend inn dressingen.
- Legg en god neve av salatblandingen på hver av serveringstallerkenene.
- Ta en skive spekeskinke, riv i to, klem litt sammen og legg oppe på salaten. Gjør dette med ca 3 skiver spekeskinke ( eller mer , du bestemmer. Bare husk å kjøpe inn nok )
- Dryss over litt parmesanost
- Pynt med vakre nyplukkede Stemorsblomster. Bruk gjerne en hel del , og plasser de rundt på salaten og innimellom spekeskinken.
Syrin
Syriner er én av de blomstene jeg liker aller best. Duften er helt utrolig nydelig, og blomsten er vakker i seg selv. Det er synd at syriner ikke holder seg særlig lenge når du klipper dem og setter dem i en vase. Noe av utfordringen med Syriner er den kraftige «stilken» som gjør det vanskelig for Syrinene å ta opp vannet fra en vase. Men skrap av litt av barken på stilken, samtidig som du slår og banker litt på den , slik at den frynser seg opp litt. Det vil gjøre det lettere for Syrinen å ta opp vann. De skal heller ikke stå midt i solen inne. Prøv å se om dette kan holde liv i Syrinene dine inne noen ekstra dager. Hvis ikke har du et par deilige leskende drikker som du kan glede deg over. Med smak av Syrin. Gled deg !
Syrinsaft med vodka og tonic
Dette trenger du til Syrinsaften:
- 0,5 dl renset lys lilla Syrinblomster , uten kvist.
- 300 g. Sukker
- 300 g. Vann
- 1/2 Sitron i skiver
Slik gjør du :
- Vask blomstene og rens dem.
- Legg syrinene i en bolle med sitronskivene.
- Kok opp vann og sukker , og hell det over syrinene og sitronskivene.
- La stå kaldt i to dager.
- Sil av blomstene .
Til en drink trenger du :
- 8 cl syrinsaft
- 4 cl vodka
- Tonic
- Isbiter
Fyll glasset med isbiter. Ha i Vodka og syrinsaft, og hell Tonic over helt til slutt .
Passer godt i solnedgangen med en du setter pris på.
Vann med smak av Syriner
Du kan også smaksette vann med Syriner. Fyll en vannmugge med vann og syriner. Her kan du gjerne bruke syriner i alle farger. Alle syrinene smaker forsjellig og passer derfor perfekt til friskt vann. Sett vannmuggen i kjøleskapet natten over. Fyll vannmuggen med isbiter og servér .
Roser
Roser kan brukes til så mangt. De kan pynte opp et nydelig festbord. De kan pynte kakene, eller du kan bruke rosebladene til å lage rosevann. Jeg har ved flere anledninger pyntet rettene på koldtbordet med utsprugne roser, nydelig innbydende.
Rosevann
Var du en av dem som, når du var barn, iherdig ville lage rose parfyme? Det var hvertfall jeg, og jeg var så sikker på at det ville bli den nydeligste parfymen med god lukt av roseblader. Jeg plukket inn så mye nyperoseblader jeg fant, slo på vann og satte det i kjøleskapet. Og jeg var like skuffet hver gang jeg kjente nede i glasset. Det var jo fortsatt bare vann. Men i dag, da vet jeg det ikke blir en oljete parfyme, men nydelig rosevann til å ha i maten, eller rosevann du kan bruke til ansiktsbehandling.
For å lage rosevann plukker du inn en hel del roseblader.
- Reners dem for innsekter, og vasker rosebladene.
- Koker opp vann og helerl over til det dekker rosebladene.
- Avkjøl , og sett i kjøleskapet til dagen etter.
- Sil av rosebladene og rosevannet er klart.
Holder i kjøleskapet i ca 1 uke, eller du kan fryse ned små isbiter. Da kan du tine akkurat det du trenger , eller du kan smakstilsette vannet med isbiter som smaker av nydelige roser.
Marengs med rosevann
Marengs eller Pikekyss , deilig sprø ytterst , seige inni. Passer til enhver dessert , og de passer helt alene. Som en munnfull søtt du aldri glemmer.
Dette trenger du :
- 3 stk eggehvite
- 225 g sukker
- 1/4 ts salt
- 1 ts rosevann
Slik gjør du :
- Gni piskebollen med litt salt og rosevann.
- Ha i eggehvite og 1/3 av sukkeret og pisk det luftig.
- Tilsett resten av sukkeret litt etter litt.
- Fyll marengs i en sprøytepose.
- Sprøyt små topper .
- stek ved 60 – 70 grader i 2 timer til slik at de tørkes.
krystalliserte roseblader
Verdens enkleste kakepynt , men likevel vannvittig flott. Nyt beundrende blikk på kaken din for dette pynte tipset.
- Rens og vask Rosebladene .
- Ta eggehviten fra et par egg og stivpisket eggehviten nesten stiv.
- Pensle rosebladene med lettpisket eggehvite
- Vend rosebladene i sukker.
- Tørke i romtemperatur i 7-8 timer.
Oppbevar rosebladene i en luft tett beholder i ca 3 til 4 dager.
Lavendel
Lavendel både dufter og smaker godt, og vil gjøre rettene dine ekstra spesielle. Det er viktig å huske på at du ikke bruker for mye lavendel i maten. Da kan rettene fort gå fra å være en eksotisk og kulinarisk opplevelse, til å bli en rett som bare smaker såpe, og det vil vi helst unngå. Begynn forsiktig og prøv deg frem.
Lemonade med lavendel og sitron
Dette trenger du:
- En liten håndfull nyplukkede, og rensede lavendel blomster. Eller en ss tørkede lavendel blomster.
- 2,5 dl Sukker.
- 5 dl kokende Vann.
- 3,7 dl nypresset sitron Juice.
- 5 dl, eller mer, av kaldt Vann.
- isbiter
Slik gjør du:
- Legg Lavendel blomstene i en medium bakebolle.
- Tilsett sukkeret og bruk fingrene dine til å gni blomstene inn i sukkeret.
- Hell det kokende vannet over lavendel sukkeret, og rør til sukkeret er helt oppløst.
- Dekk til bollen og la det trekke i minimum 30 minutter , eller lengre.
- Sikt lavendel sirupen fri for Lavendel blomster
- Rør inn sitron juicen og det kalde vannet
Ta i mer sitron hvis det er for søtt, og mer sukker hvis den er for sur.
Tilsett isbiter og mer vann hvis du synes drikken blir for sterk.
Skorper ala Biscotti med smak av Lavendel
Du vet de Italienske kaffe kakene som du først tror er noen eldgamle kjeks ? Vel, de er ikke kjeks utgått på dato. De skal være så harde og bli myke når du dypper dem i kaffen. Denne oppskriften har både deilige mandler og lavendel i oppskriften. Bak dem, og nyt dem.
Du trenger:
- 0,5 dl Lavendelblomst
- 4,5 dl Sukker
- 200 g Smør
- 8,5 dl Siktet Hvetemel
- 2 ts Bakepulver
- 2,3 dl Melk
- 100 g Mandel
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 grader
- Miks lavendel og sukker
- Miks smør og lavendelsukkeret luftig.
- Bland mel, bakepulver og hakkede mandler.
- Rør alt sammen og lag en deig.
- Lag 3 lengder og legg dem på et stekebrett. stek i 20 min , ta dem ut , la de bli kalde.
- Skjær dem 1 cm tykke skiver og tørk i ovner i 6 timer på 75 grader.
Oppbevar dem i en luftet boks , så har du alltid noe på lur når du får uventet besøk. Eller hvis du får ventet besøk. De smaker for godt til å gjemmes bort.
Ringblomst
Dette er en ettårig plante som du lett kan så selv, og de kan spre seg selv der hvor frøene klarer å overvintre. Utrolig grei værmelder er den også, siden blomstene ikke åpner seg de dagene det blir dårlig vær.
Denne planten er lett og tørke, og fin å bruke som farge og smakstilsetter til brød, kaker, ris og supper. Fra gammelt av ble tørket Ringblomst kalt for «fattigmannssafran «. I matlagning brukes Ringblomsten mest til å farge opp litt kjedelige retter og som nytrukket te. Ringblomsten har en evne til å fremheve smakene i maten, og den har en lett pepperaktig smak.
Bruk gjerne frisk kronblader fra Ringblomsten i salater. Ser vakkert ut og smaker nydelig.
Te av ringblomst
- 1-2 ss friske eller tørkede blomster.
- En stor kopp med kokende vann.
- La stå og trekke i 5 til 10 min.
- Sil av blomstene,
Drikk og nyt litt Ringblomst, pleiende både på innsiden og utsiden.
Da har du fått en liten oversikt over hva du kan bruke 5 spiselige blomster til. Det er moro å gjøre noe litt annerledes ut av både pynt og det vi serverer. Lykke til og håper det smaker fortreffelig:) Gi oss gjerne en tilbakemelding .