Dette visste du kanskje ikke om Hoggormen!

Dette visste du kanskje ikke om Hoggormen!

Den sover fortsatt denne krabaten, men så fort det blir mildt og godt i været kommer den krypende frem fra gjemmested sitt. Mange er redd for hoggormen der den bukter seg mot deg i skogen, eller freser til deg fra et varmt svaberg, men sannheten er at den er faktisk hverken farlig eller aggressiv. Vi har funnet flere fakta om hoggormen du kanskje ikke visste. Og kanskje blir du litt mindre redd neste gang du ser den bukte seg rundt.

Hoggormen har egentlig fått et ufortjent dårlig rykte. Det er svært få som dør av et hoggormbitt, og freser den til deg er det fordi den vil forsvare seg, ikke gnage på deg.¨

Visste du dette om Hoggormen?

Hoggormen er den eneste giftige norske slangen vi har, og den er fredet. Den blir fra 50 til 70 cm lang og går i dvale på vinteren, gjerne flere meter under bakken. Den kan gå i dvale alene eller sammen med flere hundre hoggormer. Så skulle du komme over et ormehi er det lurt å la det være i fred.

Hunn-hoggormen er større enn hannen og er brunlig med mørkebrunt sikksakk mønster. Hannen derimot er grålig i fargen med sort mønster og kan ofte forveksles med andre ormer hvis fargene på hoggormen er mørke.

Vertikale pupiller

Det er ikke lett å se en huggorm i øynene, men den har vertikale pupiller. Foto av : Thor Håkonsen/Wonders of Cold Blood

Som den eneste av de norske slangene har hoggormen faktisk vertikale pupiller. Er du usikker på hva slags orm du har truffet på kan du se forskjell på dem ved å se den i øynene, selv om det ikke alltid er like enkelt.

Kan du dø av et hoggormbitt?

Hoggorm grå
Svært få dør av å bli bitt av en huggorm.

Et bitt fra en hoggorm er ikke så dødlig som mange tror. Mange av bittene fra en voksen hoggorm er faktisk tørre bitt. En voksen hoggorm vil ikke bruke opp giften sin på oss mennesker. Giften er ment til å ta liv av små dyr den skal spise. Det er energikrevende for en hoggorm å produsere gift og bruker den derfor med omhu. De fleste som opplever ubehag ved et hoggormbitt er de som er allergiske. Blir du bitt kan du oppleve at bittstedet gir litt smerte, rødhet og hevelse.

Hoggormen er kjent for å være aggressiv, men det er den faktisk ikke. Den er rett og slett redd for mennesker og vil derfor prøve å komme seg unna deg. Freser den til deg er det for å forsvare seg. Den er en sky krabat og forstår at den ikke kan spise deg.

Korte huggtenner

gummistøvler
Selv om du ikke skulle tro det har en hoggorm korte hoggtenner.

Hoggormen har korte huggtenner. Tennene er laget for å bite i små dyr, og vil aldri klare å bite gjennom et par sko. Men for å være på den sikre siden er det mest praktisk med gummistøvler i skogen samt i kratt og ugress.

Giftige hoggorm unger

Adder nest
Alle nyfødte hoggorm unger er giftige.

Det sies at hoggorm ungene er mer giftige enn voksne hoggormer. Dette stemmer i utgangspunktet ikke. De har mindre giftkjertler enn de fullvoksne, og kan ikke produsere like mye gift. De hugger til raskere enn de voksne hoggormene, men de kan allerede fra fødselen kontrollere hvor mye gift de skal bruke.

Hoggormen elsker sol

hoggorm sol
Du kan lett møte på en hoggorm på en solrik plass.

Hoggormen er vekselvarm og klarer ikke å opprettholde en jevn temperatur over tid. Den søker seg derfor til varme plasser på våren. Den elsker sol og varme og er ofte å finne på svaberg eller åpne lysninger hvor solen treffer.

Føder hoggormen levende barn?

orme egg
Hoggormen føder ikke levende barn.

Det sies at den føder levende unger, og det gjør den på sett og vis. Men ungene blir ruget ut i egg inne i kroppen på hoggormen. Eggene klekkes rett føre fødsel og dermed fødes det levende hoggorm babyer. Alle ungene er giftige allerede som nyfødte. Ungene i samme kull kan faktisk også ha forskjellige fedre. Selv om ryktene sier det så føder hun ungene sine på bakken og ikke trærne.

Kan hoggormen svømme?

svømme orm
Hoggormen er en dreven svømmer i all slags vann.

En hoggorm er en god svømmer og trives i all slags vann. Både saltvann, ferskvann og brakkvann. Det finnes faktisk også historier om de som har blitt bitt av en hoggorm på svømmetur.

Hoggormen er en tjuvradd

fuglerede
Hoggormen er en god «klaterer» og forsyner seg ofte av fuglereir.

Hoggormen er også en god klatrer og den finner stadig veien opp til fuglereder og forsyner seg av både egg og unger i reirene.

Trodde du kanskje at hoggormen kun er å finne i Norge? Vel, den er bosatt i hele Europa og er faktisk også å finne i Asia. Siden hoggormen er fredet må du ikke slå den ihjel om du skulle støte på én. Har du flere rundt huset ditt, eller på hytten kan det være en idé å sørge for at du har et uteområde den ikke trives i. Som å fjerne ugress, kratt og steinhauger. Husk at det ikke er behov for redsel hvis du skulle støte på en, de liker deg like lite som du liker den.

Er du glad i hoggorm eller bare ønsker å vite mer om de, kan vi anbefale Hoggormens venner på Facebook, Norsk Herpetologisk Forening på Facebook eller Norsk Herpetologisk Forening på nett.

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...