Dette må du IKKE gjøre om du, eller noen du er sammen med, blir bitt av en Hoggorm!

Hoggormen er den enste slangen i Norge med gift i bittet. Den liker ikke mennesker, og vil helst holde seg vekk fra oss. Kommer vi uventet på den kan den bli skremt og føle seg truet, da er det stor sannsynlighet for at den biter oss. 30 % av bittene som vi får av ormen er såkalte «tørrbitt», som vil si bitt uten gift.

Hoggormen fødes giftig og med en gitt mengde gift. Den har ikke lyst til å bruke den opp på et par gummistøvler. Når de er nyfødte har de ikke helt kontroll på mengden de bruker og kan være uheldige og sprøyte inn mer enn de burde. I tillegg er det faktisk kun 10 til 15 % av bittene til hoggormen som er alvorlig.

1Ikke bite, skjære eller suge på bittstedet

Kniv orm

Det gamle kjærringrådet som anbefaler å ta affære med selve bittstedet umiddelbart som å suge, bite eller skjære i bittstedet, skal du ikke gjøre. Det har seg nemmelig slik at jo mer du rører ved bittstedet, jo mer fremskynder du giftspredningen i kroppen. Dette kan øke faren for infeksjoner.

2Ikke bli stående på samme område

Oppdager du at du er bitt, både ved at du kjenner det, og i tillegg kan se hoggormen, bør du trekke deg vekk fra området umiddelbart. Dette for å hindre at den biter deg igjen, sannsynligheten er stor for at du kanskje oppholder deg på hoggormens sted. Kanskje har den unger rett i nærheten, eller du kan ha kommet for brått på den. Den biter mennesker i selvforsvar. Vi er for store til at den tror den kan fortære oss, men den kan fort føle seg truet.

3Ikke gå i sandaler

Skal du ut i skogen eller i krattet rundt hus og hytte, bør du sko deg skikkelig. Det beste er å gjøre det vanskelig for hoggormen å klare å bite gjennom til huden din. Gummistøvler og langbukser er å anbefale.

4Ikke la gresset gro

Hoggorm i gress

Det er et ordtak som sier » la gresset gro som lykken bak do» , dette ordtaket bør du ikke følge hvis du vil ha et ormefritt område. Ormen lever av smågnagere og de trives godt i områder hvor det er høyt gress, og i kratt og busker rundt hus og hytte. Klipp gresset og hold orden på kratt og busker ved å holde det nede. Hoggormen liker seg også i solvarme lier og bakker.

5Ikke få Panikk

Både hvis du blir bitt, eller noen sammen med deg blir bitt, er det veldig veldig viktig å holde ro og ikke skape fullstendig panikk. Indre uro og stress kan være med på å øke hastigheten på giftspredningen.

6Ikke løpe

Den som er bitt må ikke løpe eller stresse. Hold deg rolig slik at du muligens klarer å begrense reaksjonene litt. Er det et barn som er bitt bør hun/han bæres ut i bilen, og er det en voksen bør det helst tilkalles en ambulanse med båre. Hold bittstedet høyt og i helt i ro.

7Ikke spise

mat orm

Den som er bitt skal hverken spise eller drikke, samt ikke innta noen form for medisiner før helsepersonell og giftsentralen er kontaktet.

8Ikke vent, kontakt lege øyeblikkelig

Lege orm

Som tidligere nevn er det veldig få tilfeller av hoggormbitt som er livstruende, men det er likevel viktig å ikke vente med å se det ann. Du kan få lette symptomer som smerte, hevelse og rødhet rundt bittstedet. Hevelse med rask spredning er ikke bra. Heller ikke redusert allmenntilstand med magesmerter, oppkast, pustebesvær, svimmelhet og lavt blodtrykk. Uansett tilstand skal du ta kontakt med legevakt, 113 og/ eller giftsentralen, helst senest 30 minutter etter du er bitt. Har du ikke oppdaget noen lokal reaksjon innen 30 minutter er det liten sannsynlighet for noen alvorlig reaksjon, men alle skal sjekke seg.

 

Hoggormen kan få 1 til 21(!) unger i ett kull, og de kommer engang mellom Juli og September. Hoggorm er vanlig over det meste av sørlandet, og har svart sikksakk mønster på ryggen, på en hovedfarge av brun eller grå. De liker å sole seg i en steinrøys eller i veikanten, og når den er varm er den rimelig rask i bevegelsene. Hoggormen liker seg i tillegg i myrer, i åpne skoger og enger, samt i høyt gress og i kratt og busker. Det er som regel ikke livstruende å bli bitt av en hoggorm, men du skal likevel kontakte legevakten, giftsentralen på tlf 22 59 13 00, eller 113. Ringer du legevakt eller 113 så husk HVEM, HVA, HVOR, REPETER

HVEM er det som ringer

HVA har skjedd

HVOR befinner du deg

REPETER slik at både du og alarmsentralen har fått all informasjonen riktig.

 

 

 

 

Hoggormen er en sky kar, men det kan være godt å ha noen forhåndsregler for en ormefri sommer 🙂

 

Kilde: NHI.no

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker