Når uværet kommer

Du kjenner det blir klamt og fuktig i luften. Store, mørke skyer bygger seg opp og et tordenvær er på vei. Sensommeren er en kjent lynsesong, men Norge ligger i utkanten av tordenutsatte områder og sjansen for å bli truffet er veldig liten. Selv om halvparten av alle lyn går mellom skyene uten å slå ned i bakken, har vi samlet sammen hva du absolutt ikke bør gjøre hjemme når det lyner.

1Ikke bruk fast telefonen

fasttelefon lyd
Trekk ut kontakten på fast telefonen.

Det er noen som fortsatt bruker fast telefon og ved lyn og torden bør denne trekkes ut av kontakten og ikke brukes. Trenger du å snakke i telefonen under stormen kan du fint bruke mobiltelefonen, men uten at den er koblet til strøm. Det beste er å vente med å lade telefonen til uværet er over.

2Ikke bruk vaskemaskinen

vaskemaskin lyn
Du kan gjerne vente med å vakse tøy til uværet er over.

Ikke bruk vaskemaskinen når det lyner. Det samme gjelder å vaske opp for hånd. La alt som har med vann å gjøre vente til uværet er over. Det kan være du føler det er litt overdramatisk, men det beste er å være på den sikre siden.

3Ikke bade- hverken inne eller ute

basseng lyn
Vent med badingen når det er uvær med lyn og torden.

Det er mange som liker å bade når det regner, og mange har bademuligheter i hagen med gode temperaturer. Men vann leder elektrisitet så holde deg unne bading i uværet, både inne og ute. Det samme gjelder for dusjen. Overspenningen som følger av et lynnedslag vil følge vannledningen i huset, og vann leder elektrisitet.

4Ikke la elektriske apparater være tilkoblet strøm

data lyn
Trekk ut kontaktene til dine elektriske apparater i uvær.

Et lynnedslag i en kraftledning kan gi overspenning i nettet en kilometer unna, og et lynnedslag kan gjøre stor skade på elektronisk utstyr. Det beste du kan gjøre med dine elektroniske apparater når det lyner er å koble dem fra strømmen. Nettverkskabler og antennekabler må også være koblet i fra.

Når det gjelder tv er det ikke farlig å se på tv når det lyner, men elektronikken i tv apparatet er sårbart. Samtidig er det mange som har tv som kun bruker nettverket som kilde, så tenk deg om en gang eller to før du lar tv stå på under uværet.

5Ikke opphold deg ute

lyn
Lyn er fascinerende så følge heller med på lynet på avstand og hold deg inne.

Det er svært liten sjanse for at lynet slår ned i deg, men for å være på den sikre siden er det best å holde seg inne. Lynet søker de høyeste punktene, så ikke bruk paraply i hagen når det lyner, særlig hvis du har hus eller hytte høyt i terrenget.

Husk å ikke berøre strøm eller vannledninger i huset mens uværet pågår.

Hvis du tror det er noe galt med det elektriske anlegget ditt etter et uvær er det viktig at du får det kontrollert av en elektriker. Her er «føre var» prinsippet det beste, siden noen skader kan slå ut over tid og skape brann på et senere tidspunkt.

Lynnedslag kan være fascinerende å se på, og det er veldig sjelden det slår ned i mennesker. Hold deg inne, krøll deg sammen i sofaen og vent til uværet er over 🙂

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker