I Norge feires allehelgensdag første søndag i november, men i USA blir Halloween feiret 31. oktober. Tradisjonen med å gå knaks eller knep og kle oss ut er en tradisjon vi har «stjålet» fra Amerika. Det er mange der ute som misliker denne tradisjonen, men det er også en hel del av oss som liker den. I disse dager hvor verden er rar og spesiell, synes vi det er en ekstra god grunn til å sette litt fart på Halloween feiringen. Mye er avlyst og det er ikke like mange morsomheter å delta på, og i denne mørke tiden er det vell verdt å hygge seg litt ekstra.
Et liten lykt på trammen og gleden av å kunne lage noen spesielle retter med fruktkjøttet fra gresskaret kan være med på å skape litt sårt tiltrengt hygge. Vi har funnet noen tips til hva du kan gjøre med gresskaret som vil sette prikken over i´en på feiringen.
Høstpynt på trappen
Å pynte med noen gresskar på trappen behøver ikke kun å være i forbindelse med Halloween, gresskar gjør seg perfekt som pynt hele høsten. Kjøp noen små pyntegresskar og sett dem sammen med noen potter med høstlyng. Topp det hele med noen flotte lysslynger så har du lys som møter deg, og andre, hver dag. Når Halloween nærmer seg huler du ut noen gresskar og setter noen lys på batteri inni, da blir det super stemning.
Lag en gresskarlykt
Når du skal lage en lykt av gresskar starter du med å skjære av toppen. Deretter graver du ut alle gresskarfrøene og resten av innmaten. Bruk en tusj til å tegne «fjeset» du vil ha på gresskaret ditt, det behøver ikke være skummelt. Vil du heller ha en som smiler uten de skumle tennene så lager du det. Det finnes en mengde med ideer der ute, det er bare fantasien som setter grenser. Bruk en liten og litt skarp kniv til å skjære ut mønsteret på gresserkaret ditt. Når du er ferdig med gresskaret ditt setter du inn et lys, gjerne et lys som går på batteri. Plasser gresskaret på utsiden av døren din og sett på «hatten» til gresskaret, og vips så er du klar for Halloween.
Det er en liten jobb og lage en gresskarlykt, men så blir det så fint til slutt, og du får masse deilig fruktkjøtt du kan bruke.
Ristede gresskarkjerner
Når du har hulet ut gresskaret ditt har du også tatt ut en hel del gresskarkjerner. Disse kan du faktisk bruke. Rens og skyll gresskarkjernene og legg dem til tørk på et tørkepapir. Når de er tørre kan du riste dem i en tørr stekepanne til de er gyldne. Vil du ha dem som snacks så kan du ha litt salt og/ eller litt paprika krydder på, det er skikkelig godt.
Kaffe med gresskarpuré
Deilig Pumpkin Spice Latte er en velkjent drikk over i det store utland og vi drister oss til å lage en variant vi kan like her også. Dette er rett og slett en Kaffe latte med gresskar og den er absolutt verdt å prøve. Krydderet som brukes minner nok oss nordmenn litt om jul, men julestemningen kan aldri komme for tidlig, kan den vel?
Dette trenger du til én kopp:
- 2 dl melk
- 2 ss gresskarpuré
- 1 ss honning, flytende, eller lønnesirup
- 1 ts kryddermiks
- 1 dobbel espresso
- pisket krem
- karamellsaus
Kryddermiks
- 2 ts kanel
- 1 ts malt nellik
- 1 ts malt ingefær
- 0,5 ts malt muskatnøtt
Slik gjør du:
- Lag gresskarpuré ved å koke noen gresskarbiter til de er møre, bland dem godt med en håndmikser så blir det gresskarpuré.
- Varm opp melk sammen med gresskarpuré, honning og krydder i en kjele på middels varme.
- Hell espressoen i et glass eller i en kopp, og fyll på med melkeblandingen. Topp med pisket krem og karamellsaus.
Syltede gresskar
Hvis du sylter gresskar i biter og har dem over i et sterilt glass har du tilgang til den gode gresskarsmaken hele året. Syltet gresskar passer til alle typer kjøtt og bringer maten din opp til nye høyder.
Dette trenger du:
- 1 kg gresskar i terninger
- 2 dl eddik
- 4 dl sukker
- 6 dl vann
- 1 chili
- 2 biter ingefær ingefær 2*2 cm
- 2 skiver appelsin
- 2 skiver sitron
Slik gjør du:
- Ha alt i en romslig kjele, og kok opp. Legg på et lokk, halvveis, og la det stå og småputre i rundt 30 minutter til gresskarbitene er møre og fine.
- Hell alt over på et stort og rent glass, og sett på lokk. Har du ikke store glass så kan du velge flere små. Sørg da for at det kommet litt av alt med på glassene.
- Avkjøl i romtemperatur og oppbevar kjølig.
Vi må selvsagt ikke glemme den populære gresskarsuppa, ei heller gultrokaka hvor du bytter ut gulrøttene med gresskar. Smaker selvsagt fantastisk, og med innmaten fra gresskaret som ingrediens, er det vell verdt strevet med å grave ut alt fruktkjøttet. Happy Halloween enten du liker det eller ei 😉