Vi kjenner alle til når den første tunge snøen kommer og du var kanskje like uforberedt i år som i fjor, og igjen står du klar med en liten og spinkel snøskuffe. Ikke nok med det, men all snøen har lavet ned gjennom natten og du er nødt til å grave ut bilen fra store snømengder. For å gjøre kaoset komplett er også innkjørselen din sperret av med enorme brøytekanter. Du bretter opp ermene og hiver deg over snømengdene, og det er akkurat her det kan gå galt.
Antall pasienter med hjerteproblemer øker ved store snøfall. Går du direkte fra middagsbordet og hiver deg over snøhaugen samtidig som du er disponert for hjerteinfarkt kan belastningen på hjertet fort bli for stor.
Tre tips til ikke å måke seg ihjel
Snømåking er faktisk noe av det verste du kan gjøre når det kommer til type fysisk aktivitet. Dette fordi når snøen laver ned og du presser deg ut for å fjerne mengdene med ofte tung snø så blir det en veldig brå oppstart for blodtrykket og pulsen. Kombinasjonen med kulden og hardt fysisk arbeid kan faktisk utløse hjerteinfarkt. Du er selvsagt mest utsatt hvis du er disponert for hjertesykdom.
Varm opp
Snømåking er fysisk anstrengende og det er ingen mulighet for å «måke forsiktig». Ta en liten runde rundt nabolaget før du setter i gang. Da slipper du at snømåkingen blir en akutt belastning. Tenk deg hvis skal ut å gå på ski. Du setter ikke utfor i sporet som en galning, nei, du begynner forsiktig og øker på. Det samme prinsippet gjelder for snømåking også. Varmer du opp litt først så vil hjertemuskelcellene sende signalstoffer som åpner små reserver mellom de store kranseårene i hjertet.
Forbered deg
Hvis du vet du skal tidlig avgårde og du har sett på væremeldingen at det skal lave ned med snø, så vet du at dette er noe du må fjerne tidlig morgenen etter. Det beste du kan gjøre er å stå opp tidligere enn normalt slik at du har tid til å måke, og ikke trenger å haste mer enn nødvendig.
Ta pauser
Snø kan være særdeles tungt å flytte på og uavhengig av hvor god eller dårlig form du er i er det viktig at du tar pauser når du måker snø. Ikke press deg mer enn nødvendig, og la det ta den tiden det tar. Husk at det kan være tungt å flytte rundt på en snøfreser også, men da slipper du unna en del av de uvante muskelbevegelsene.
Hvordan vi ser ut innvendig, og hva vi kan være disponert for, er det få av oss som vet. Du kan ha trange blodårer rundt hjertet, og med fysisk arbeid som starter tungt og brått så vil de trange blodårene bli enda trangere. Det beste du kan gjøre er å varme opp kroppen litt først. Rett og slett gi kroppen en liten «heads up» på at her er det fysisk arbeid i anmars. Husk å lytte til kroppen. Kjenner du smerter bør du sette fra deg snøskuffa, og i verste fall ta kontakt med legen. Det er bedre å ta kontakt en gang for mye enn en gang for lite.
Lykke til.