I sør nærmer vinteren seg med stormskritt, nord i landet har snøen allerede meldt sin ankomst. Lite virker mer demotiverende, og rett ut slitsomt, som å skuffe snø meter for meter. Med en snøfreser går alt mye fortere og det kan til og med være litt artig å «kaste» snøen unna. Når du skal velge en snøfreser kan du velge mellom ett-trinnsfreser og to-trinnsfreser, samt om freseren skal være belte dreven eller hjul dreven. Med en snøfreser fjerner du store og små mengder med snø raskt og effektivt.

Hvilken freser du bør velge kommer an på hvor store arealer du har planer om å rydde for snø, og hvordan terrenget er. Når det kommer til pris finnes det fresere i mange prisklasser. Ta kontakt med noen forhandlere og få dem til å hjelpe deg.

1Ett-trinns snøfreser

ett- drinnsfres
Hva slags underlag er det der du skal bruke freseren?

En ett-trinnsfreser er gjerne liten og lett og brukes på mindre områder. Denne freser snøen inn, og kaster den ut, i en og samme vending, det er samme system så gjør de to jobbene. Ett-trinnsfresere passer til å fjerne snø fra inngangspartiet, trange passasjer og terasser. Ett-trinnsfreserene er rimeligere, men har redusert kapasitet så ta en nøye vurdering av hvor du skal bruke den, og hvor sterk du trenger at den skal være.

2To-trinns snøfreser

snøfreser
Tenke nøye gjennom hvor sterk freser du trenger. Hvor stort areal skal du fjerne snø i fra.

To-trinns betyr helt enkelt at snøen føres gjennom maskinen i to trinn. To-trinnsfresere er kraftigere og har mer kapasitet og drift på hjulene. Den passer godt til å fjerne snø på større områder som større parkeringsplasser og innkjørsler, samt til å rydde unna takras og sammenpresset snø. Den bruker skovlene til å samle snøen i et såkalt snøhus og kaster snøen derifra og videre gjennom et utkasterør. To-trinnsfresere er også de som er mest populære, og ofte mest anvendelige.

3Freser med belte

snøfreser belte
Velg en freser som passer til deg og ditt behov.

Med belter så vil freseren din kravle seg fremover og fungere like godt i oppoverbakker som på flatmark. Den arbeider mer stabilt og er lettere å gå med. Sørger du også for at freseren har høyderegulering av snøhuset kan du styre hvor langt ned mot underlaget du vil fjerne snø.

Har du mye grus i gården din kan det kan være en fordel å sørge for at freseren din har kraftige og justerbare glidesko ned mot underlaget. Det sørger for at ikke alt av grus følger med snøen ut. Freser du ut mye grus og sten kan du fort ødelegge noe rundt deg når det kastes ut, så følg nøye med.

4Snøfreser med hjul

fres med hjul
Velg en snøfreser som er enkel å manøvrere.

Skal du rydde unna snø på en helt vanlig gårdsplass holder det lenge med en freser med hjul. Har du i tillegg en liten bakke som skal freses kan du sette på kjetting. Fresere med hjul egner seg ikke fult så godt i skråninger og på is kan de lett miste feste på underlaget. Derimot kommer fresere med hjul ofte bedre til i kroker og på trange steder. Snøfresere med hjul er ofte noe rimeligere enn dem med belter.

5Størrelse

freser 3
Snøfresere kommer i flere størrelser.

Fresere kommer i mange størrelser og du må huske på at en snøfreser er kraftig og en relativt tung maskin. Du bør velge en freser som du klarer å håndtere og som er lett og manøvrere. Husk også på at fresere som reguleres trinnløst er enklere å manøvrere enn de som har tradisjonell girkasse.

 

Med en snøfreser vil parkeringsplassen din bli ryddet for snø mye raskere enn med spade og rå muskelkraft. Husk at det er mange varianter å velge mellom der ute, så forhør deg med en faghandler slik at du får tak i den freseren som passer perfekt for deg.

God vinter 🙂

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker