Pannekaker passer perfekt både som middag og dessert. Røren er enkel å lage og faller i smak hos de aller fleste. Pannekaker kan serveres helt etter hva du og dine liker best og kan varieres i det uendelige. Med pannekaker som dessert kan du serverer dem med både is og sjokoladesaus eller sirup, bær og nøtter. Pannekaker kan også serveres som frokost, gjerne en grovere variant. Lag gjerne tynne pannekaker og stek dem til de er gylne og flotte.
Vi har laget en pannekakeguide hvor du finner oppskrifter på pannekakerøre med og uten både egg og melk, samt grove pannekaker. Lag gjerne noen ekstra og ha dem i matboksen, da går lunsjen garantert lett ned.
Grunnoppskrift Pannekaker
Dette er grunnoppskriften på pannekaker som du kan variere akkurat slik du vil. Denne pannekake-oppskriften vil gi runt 8 til 10 ferdige pannekaker.
Dette trenger du:
- Smør til steking
- 4 egg
- 2 ss sukker
- 5 dl melk
- 3 dl hvetemel
- litt salt
Slik gjør du:
1 Bland sammen egg og sukker.
2 Tilsett halvparten av melken.
3 Ha i mel og rør til en jevn røre.
4 Rør inn resten av melken, litt salt og smeltet smør.
5 La røren stå i 15-20 minutter.
6 Stek pannekakene på hver side til de er gylne.
Tips: Legg pannekakene i en beholder med lokk eller i aluminiumsfolie da holder de seg varme så alle kan spise varme pannekaker samtidig.
Pannekaker uten egg
Dette er den perfekte pannekakerøren for de som ikke tåler egg. Pannekaker uten egg smaker like godt som de med egg, og du kan spise dem både som dessert eller som middag.
Dette trenger du:
- 3 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- ½ ts salt
- 6 dl melk
- 2 ss smeltet smør
- Smør eller olje til steking
Slik gjør du:
1 Bland sammen hvetemel, bakepulver og salt i en bolle.
2 Tilsett litt av melken, og rør til en røre uten klumper.
3 Tilsett resten av melken og det smeltede smøret.
4 Varm opp en stekepanne med smør, og stek pannekakene noen minutter på begge sidene.
Tips:Lag gjerne pannekakene tynne så blir de lettere å rulle sammen.
Pannekaker uten melk
Alle tåler ikke vanlig ku-melk og da er det greit å vite at pannekaker fint kan lages uten melk. Du vil ikke merke noen forskjell på hverken smak eller konsistens.
Dette trenger du:
- 3 dl hvetemel
- 0,5 ts salt
- 5 dl havremelk eller annen plantemelk
- 4 egg
- 1 ss smør
Slik gjør du:
1 Bland sammen mel og salt og tilsett halvparten av melken.
2 Visp alt sammen til en tykk og klumpfri røre.
3 Tilsett resten av havremelken.
4 Visp inn egg.
5 La pannekakerøren svelle i ca. ½ time.
6 Smelt margarin i en god og varm stekepanne og stek i veg.
Bruk den plantemelken du liker best.
Pannekaker med havregryn
Pannekaker med havregryn er perfekte frokost-pannekaker. De metter godt og du kan fylle dem med akkurat det du vil.
Dette trenger du:
- 3 dl hvetemel
- 1 dl lettkokte havregryn
- 0,5 ts salt
- 5 dl melk
- 4 egg
- 2 ss margarin til steking
Slik gjør du:
1 Ha mel, havregryn og salt i en bolle.
2 Tilsett litt over halvparten av melken, og visp alt sammen til en tykk og klumpfri røre.
3 Tilsett resten av melken.
4 Visp inn egg.
5 La pannekakerøren svelle i ca. ½ time.
Stek pannekakene til de er gylne i bunnene og «stive» på toppen.
Pannekaker uten egg, melk og hvetemel
Det er ikke alltid like enkelt å finne oppskrifter uten både egg, melk og hvetemel, og hvertfall ikke som smaker like godt som originalen. Disse pannekakene kommer derimot hele familien til å elske.
Dette trenger du:
- 4,5 dl vann eller farris
- 60 g maisenna
- 120 g glutenfritt mel
- litt salt
- 0,5 ts bakepulver
- 1 ss sukker
- melkefri margarin til steking
Slik gjør du:
1 Bland alt det tørre.
2 Tilsett væsken og rør til en glatt røre.
3 La røren svelle i ca 30 min.
4 Stek tynne pannekaker og kos deg.
Servér pannekakene med du liker.
Pannekake i ovn med bacon og blåbær
Du kan fint lage pannekake i en ildfast form eller i en litt stor stekepanne som tåler å stå i stekeovnen. Her vil du bruke hele røren i formen og du vil få en stor pannekake som du deler opp i stykker og serverer. Enkelt og greit og du slipper å stå å steke én og én pannekake.
Dette trenger du:
- 6 egg
- 2,5 dl melk
- 2,5 dl hvetemel
- 50 g smør eller margarin
- 150 g bacon
- 100 g blåbær eller blåbærsyltetøy
Slik gjør du:
1 Forvarm stekeovnen til 225 °C.
2 Visp sammen egg, melk, mel og smeltet smør til en glatt og klumpfri røre.
3 Smør en ildfast form, eller en stekepanne som kan stå i ovnen, med litt smør.
4 Hell røren i formen og ha i noen hele blåbær, og plasser formen midt i stekeovnen i ca 25 minutter, til pannekaken har hevet seg godt og er gyllenbrun.
Stek bacon til det er sprøtt og la det renne av seg på litt tørkepapir.
Legg stekt bacon og blåbær på den varme ovnspannekaken og server. Pynt gjerne med noen ekstra bær om du har.
Pannekake med bacon
Lager du pannekaker med bacon får du en smakfull middag. De søte pannekakene og det salte baconet passer perfekt sammen.
- 3 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 6 dl melk
- 3 stk egg
- 3 ss smeltet smør
- 300 g bacon
- 2 ss smør
- 100 g ost
Slik gjør du:
1 Bland sammen mel og salt.
2 Tilsett halvparten av melken og visp til du får en glatt røre.
3 Tilsett resten av melken og bland inn egg og smeltet smør.
4 La røren stå og svelle en halvtimes tid.
5 Stek noe av baconet i biter og noe av baconet i skiver. La det renne av seg på en tørkepapir.
Servér med noen ekstra skive med bacon.
Grove pannekaker med blåbær
Pannekaker med blåbær føles sunnere enn en vanlig pannekake, men de smaker også veldig godt. Disse kan du spise både til frokost, middag og lunsj.
Dette trenger du:
-
50 g smør
-
1 ½ dl sammalt hvete, fin
-
1 ½ dl hvetemel
-
2 ts bakepulver
-
2 ts sukker
-
½ ts salt
-
2 dl egg
-
2 ½ dl melk
-
150 g blåbær
-
1 ss smør
Slik gjør du:
1 Smelt smør.
2 Bland sammen mel, bakepulver, sukker og salt i en bolle.
3 Bland i egg, melk, blåbær og det smeltede smøret.
4 Visp til du får en klumpefri røre.
5 La røren hvile slik at melet sveller, ca. 20 minutter.
Varm stekepannen og ha i litt smør. Stek på middels varme på begge sider til pannekakene har fått en fin farge.
Tips: Dryss gjerne over litt blåbær når røren ligger i pannen.
Lykke til med alle pannekakene ?