Da stod vi nok engang på tampen av en uke og med det andre benet på vei inn i en ny uke. Vi vet at livet skjer og at tiden ofte ikke strekker til, derfor lager vi en ukesmeny til deg og dine hver uke. Her finner du massevis av inspirasjon til middager fra mandag til fredag. Bruk dem gjerne som et utgangspunkt og fiks på dem slik at de blir akkurat slik du og dine liker det.
1. Mandag: Gulrotsuppe med røde linser og chilli
Gulrotsuppe smaker nydelig og med et hint av chilli og fylt med røde linser får du og dine et velsmakende og godt måltid.
Dette trenger du:
- 3 ss olivenolje
- 1 løk, finhakket
- 400 g gulrot, raspet
- 1 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ts tomatpuré
- 0,5 ts sukker
- 1 boks røde linser
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts chiliflak
- 1 l vann eller 2 kyllingbuljonteringer med 1 l vann
- 1 ss sitronsaft
- 2-3 ss yoghurt naturell, til servering
- frisk hakket koriander, til servering
- salt og pepper
- Valgfritt godt brød
Slik gjør du det:
- Fres løk i litt olivenolje på medium varme i en kjele til løken er myk.
- Ha i gulrot og hvitløk. Fortsett å frese til gulroten begynner å bli ganske myk, 10-15 minutter. Rør jevnlig.
- Lag en grop i midten av blandingen. Ha i tomatpuré, chili og sukker.
- Fres noen sekunder. Ha i litt olivenolje om det er tørt. Bland så alt sammen med gulrotblandingen.
- Ha i linsene, vannet og kyllingbuljongen.
- Smak til med salt og pepper. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til linsene og gulrøttene er helt møre, rundt 15 minutter.
- Kjør suppen fin med stavmikser. Smak til med salt, pepper og 1 ss sitronsaft.
Servér suppen toppet med yoghurt, et lite dryss friske urter og med et godt brød til.
2. Tirsdag: Kyllingwrap med «kebabdressing»
Kyllingwrap er noe de aller fleste elsker og vi er intet unntak. Her har vi tatt inspirasjon fra en rett med tortillas og «kebabsaus». En smakfull og artig liten vri.
Dette trenger du:
- 4 stk kyllingbryst
- 2 ss nøytral olje
- 1 ss garam masala
- 1 ts chilipulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts salt
- 1 rødløk
- 1 gul paprika
Dressing:
- 3 dl creme fraiche
- 1 ts siracha chili saus
- 1 stk gulrot
- 1 klump revet ingefær
- saften av 0,5 lime
- 3 ts garam masala
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Skjær opp kyllingbrystene i tynne strimler. Strø over Garam masala, chilli, salt og hvitløkspulver.
- Legg alt i en langpanne og ha over godt med olje.
- Sett grillen i ovnen på maks og sett inn brettet nesten øverst i ovnen. La kyllingen grille til den har fått en gylden og fin farge og er gjennomstekt.
- Sett kyllingen til side når den er klar.
- Bland sammen ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper og sett i kjøleskapet frem til servering.
- Kutt opp løk i ringer, og paprika biter.
Ha en tortilla på tallerkenen og fyll den med kylling og resten av godsakene. Servér med «kebabsausen» og kos dere.
3. Onsdag: Laks i fløtesaus med spinat
Laks og spinat med fløte snakker så godt sammen og smaker helt nydelig. Med denne retten vil hele familien nyte et godt måltid med fisk med deilige smaker.
Dette trenger du:
- stk laksefileter
- stk sjalottløk, finhakket
- fedd hvitløk, finhakket
- ss smør
- g babyspinat
- salt og pepper
- dl vann
- 1 fiskebuljongterning
- dl kremfløte
- boks hermetiske smørbønner
- g soltørkede tomater
- sitron
- ss dill, finhakket
- 2 poser fersk tagliatelle
Slik gjør du:
- Finhakk sjalottløk og hvitløk.
- Varm smøret i en stekepanne og fres løken i 2-3 minutter før du tilsetter spinaten.
- Ha i spinaten og krydre med salt og pepper.
- Tilsett vann og fiskebuljong, fløte og de skylte smørbønnene. La det koke opp før du skrur ned temperaturen slik at sausen putrer.
- Del soltørkede tomater i strimler og sitron i skiver. Fordel dem i stekepannen sammen med laksefiletene.
- La pannen stå i 10-15 minutter, eller til laksen er trukket ferdig. Topp med finhakkede urter mot slutten.
- Kok den ferske tagliatellen et par minutter.
Servér pasta med laks og fløtesaus.
4. Torsdag: Krydderpølse, hjemmelaget potetstappe og tomatsalsa
Ferske krydderpølser kan du også bruke til å lage små «kjøttboller» av. Da trykker du ut små boller fra pølseskinnet og steker dem som vanlig. Men denne gangen bruker vi pølsene hele slik de er. Beregn ca 2 pølser pr. person.
Dette trenger du:
- 8 ferske krydderpølser
- 1 pk babytomater
- 1 squash
- 1 gul paprika
- 1 ss tomatpure
- 12 mellomstore poteter
- litt fløte
- 2 ss smør
- 1 boks hakkede tomater
- 2 fedd hvitløk
- salt og pepper
- 1 løk
Slik gjør du:
- Vask og del potetene i biter.
- Kok i lettsaltet vann til de er møre.
- Kutt alle grønnsakene i biter og stek i varm panne i noen minutter.
- Rør inn én ss tomatpuré og ha over de hakkede tomatene. Ha i en terning med kyllingbuljong og la grønnsaken putre til de er myke.
- Stek pølsene til de er gjennomstekte på middels varme.
- Hell vannet av potetene og stamp dem med en potetstamper. Ha i 2 ss smør og jevn ut med fløte. La gjerne potetstappen beholde noen biter slik at stappen blir grovstampet.
Server de stekte pølsene med tomatblandingen og potetstappe.
5. Fredag: Taco i salat
Det er fredag og da er det tacotid og denne gangen dropper vi både tacoshellet og tortilla lefsen, nå blir det taco med salatblad.
Dette trenger du:
- 600 gram karbonadedeig
- 2-3 ss tacokrydder
- 1 hjertesalat
- 12-15 cherrytomater
- 1 rød paprika
- 1/2 rødløk
- 1 boks lettrømme
- avokado
- salsa
Slik gjør du det:
- Start med å lage en enkel guacamole med å mose en avokado og tilsett delte babytomater og litt finhakket løk.
- Brun karbonadedeigen i en varm stekepanne og ha i tacokrydderet.
- Vask grønnsakene, del tomater, paprika og rødløk i små biter.
- Ta av store hele blader av salaten, men behold de hele siden disse skal fungere som «tacoskjell».
- Servér ved å legge kjøtt, paprika, tomater og rødløk på et salatblad. Avslutt med lettrømme og litt hjemmelaget guacamole.
- Alle oppskriftene er laget for 4 personer, men du kan legge til, eller trekke i fra til det antall personer du skal lage middag til.
- Vi ønsker alle en god uke, ta vare på hverandre 🙂