Badelykke med basseng i hagen

Badelykke med basseng i hagen

Luksus i hagen

Eget svømmebasseng i hagen må være toppen av lykke. Basseng i hagen er ikke for allemannseie å regne og blir fortsatt ansett som litt luksus. Men det betyr ikke at det er umulig for deg å meg å kunne oppfylle drømmen om å plaske rundt i eget basseng i hagen. Det er flere måter å oppfylle bassengdrømmen på, noen bassenginstalasjoner koster en hel del mens andre koster mindre. Vi har sett på de forskjellige mulighetene til å kunne oppfylle drømmen om basseng i hagen. Det trenger ikke være hverken vanskelig eller uoverkommelig i pris. Det som er sikkert er at det er en langtidsinvestering for hele familien, og kanskje alle barna i nabolaget. Med elektrisk oppvarming kan et svømmebasseng fint brukes fra Mai til September.

Vi har sett på de forskjellige bassengene du kan velge mellom. Noen kan du felle ned i hagen, andre kan stå på en egnet plass på marka.

Hva bør du tenker over før du bestemmer deg for et basseng ?

Basseng med solsenger
En drøm kan bli virkelighet.

Vi har gått gjennom en del av det du må ta stilling til når du skal bygge deg årets drømmeplass i hagen. Det er lettere om du legger opp en plan for jobben du skal gjøre istedenfor å ta alt underveis.

Hvor stor plass har du?

Det første du må se på er hvor stor plass du har til rådighet. Husk at hvis du skal grave ned bassenger må du beregne mer plass enn størrelsen på selve bassenget. Du kan også velge å sette bassenget direkte på bakken og eventuelt bygge det inn som en del av allerede eksisterende uterom.

Hvilken fasong passer inn i hagen din?

Basseng i glassfiber kan leveres i mange flotte fasonger, de er ferdig støpt og klare for å senkes ned i jorden.

Hvor skal du plassere bassenget?

En solfylt plass hjelper deg også med oppvarmingen. Plasser bassenget vekk fra trær og busker så slipper du å få rusk og rask i bassenget ditt. Plassere gjerne bassenget nærme huset så du kan følge med hvis noen bader i bassenget .

Sikkerhet

Husk at det er du som eier av bassenget som er ansvarlig for sikkerheten. Du må sørge for at det ikke er fare for at barn og dyr kan falle uti bassenget ditt når du ikke er hjemme og kan føre tilsyn med det. I det øyeblikket du har et basseng som er dypere enn 20 cm skal du enten ha et 1,5 meter høyt gjerde rundt bassenget eller et heldekkende trekk over bassenget. De fleste anbefaler trekk siden det også er med på å hindre varmetap. Trekket må være sterkt nok til å klare å holde vekten av en person.

Basseng 8
Bruk fantasien!

Kostnad

Når du har kommet frem til hvilket basseng du vil ha, ta kontakt med flere tilbydere og be om tilbud. Skal du ha et nedgravd basseng så tilkommer det en del kostnader som du må belage deg på. Her kan det også være lurt å hente inn priser fra fagfolk. Sett opp et budsjett.

Fagfolk

Sørg for at du knytter til deg dyktige fagfolk, det vil du ha igjen for senere. Det kan være du må ha både rørleggere og elektrikere, så hent inn priser fra flere og sjekk omtalen deres på f.eks nett. Da har du et utgangspunkt for hvem du bør samarbeide med. Det samme gjelder tilbydere av basseng og tilbehør, sørg for at du velger noen med kompetanse og lang fartstid.

Hva slags type basseng vil du ha?

Du kan velge mellom basseng som kan felles ned i jorden eller basseng som kan settes rett på marka med litt forarbeid på underlaget. Om du vil grave det ned eller ha det rett på bakken har ganske mye å si for kostnadene.

Basseng som er felt ned i hagen

Svømmebasseng med trapp
Du kan få basseng med trapp, deilig å sitte med bena i vannet.

Med et basseng du graver ned i bakken må du sørge for å ha nok plass. Du trenger mer plass enn målene på selve bassenget. Velger du en ferdig modell må du grave ut 2 meter ekstra rundt bassenget. Velger du å grave ned bassenget i hagen kan du velge mellom å støpe et basseng, et ferdig produsert basseng i glassfiber eller med stålplater.

Du må undersøke grunnforholdene der du vil plassere bassenget. Det kan hende du har forskjellig grunnforhold som jord, leire og fjell. Å fjerne dette vil naturlig nok fordyre prosessen. Dette er også noe som du bør sette vekk til fagfolk.

Basseng i Betong

Du kan bygge et basseng i betong. Det er en stor og kostbar installasjon, men til gjenjeld et veldig solid basseng.

Årsaken til at mange velger å bygge ett betong basseng kan være at man ønsker et spesielt utseende, har spesielle krav til form og dybder eller ønsker ett tradisjonelt basseng.

Betong basseng som er malt med epoxy, vanntett maling, kan ha kortere levetid fordi malingen ofte flasser av etter 3 til 5 år.

Støpt basseng med PVC duk holder gjerne lengre hvis du er flink til å passe på det. Du kan også fikse det hvis du skulle få en rift i det.

Mange mener at flislagt basseng har lengst levetid, men det innbærer at du har kyndige fagfolk som legger flisene. Betongen må tettes med membran før flisene blir lagt. Gjøres det slett arbeid når flisene blir lagt forringes også levetiden. Riktig gjort kan du regne med at bassenget ditt holder i 20 til 30 år.

Basseng i glassfiber

Basseng i glassfiber har rask byggetid, mindre kostnader og mindre vedlikehold. Slitesterk og varig finish på overflaten. Det kan være begrensinger med dybde og bredde siden de er ferdig produsert og blir fraktet i et helt stykke. Du kan vaske og pollere glassfiber bassenget som en glassfiberbåt, samt reparere skader med polyester eller gelcoate. Glassfiberbasseng leveres ferdig og senkes ned i bakken, og har svært god levetid.

Basseng av stålplater

Stålplatebasseng kan graves ned, men de fleste velger å sette det direkte på bakken. Planlegger du å grave ned et stålplatebasseng så snakk med forhandler og forsikre deg om at det faktisk kan graves ned, og eventuelt hvilke hensyn du må ta. Stålplater festes sammen med braketter og skinner av stål. Vannet holdes på plass av en PVC duk. Denne Kan lappes hvis den skulle gå i stykker.

Frittstående basseng

Svømmebasseng med terasse
Du kan velge et basseng som du kan bygge inn som den del av plattingen.

Du kan få frittstående basseng i flere størrelser, og er en veldig fleksibel løsning som kan bygges inn og gjøres til en del av f.eks terrassen. Du kan få bassengpakker som inneholder alt du trenger, inkludert filtersystem. Det kan stå ute hele året, så sant du ikke velger et av de aller minste bassengene, de må pakkes vekk for vinteren.

Ved å bygge et basseng over bakken slipper du graving og grunnarbeid, dermed blir det rimeligere.

Stålplatebasseng

Velger du å sette et stålplatebasseng direkte på bakken så sørg for at du plasserer det på et telesikkert og godt drenert underlag av pukk, subbus og sand. Du kan bygge en støttemur rund stålplatebassenget som fylles, eller du kan lage en forstøtning for en terasseløsning. Mange velger å montere et stålplatebasseng selv. Et stålplatebasseng dekkes med en PVC duk, og kan repareres hvis uhellet skulle være ute.

Frittstående basseng med PVC duk

Detter er enkle basseng som støttes av en ekstra kraftig ramme. En Ramme som gir stabilitet og sikrer at bassenget står skikkelig. Sørg for at stålprofilene er rustfrie. Bassengduken er i de fleste tilfeller en PVC duk. Dette er en rimelig variant som mange velger å bygge inn som en del av plattingen. Dette kan være et lurt førstekjøp for å se om du liker å ha basseng i hagen. Du får dem i flere forskjellige størrelser.

Hvor stort basseng vil du ha ?

Svømmebassing 2
Du kan få basseng i mange fasonger, hva passer best hos deg?

Tomten bestemmer størrelsen. Du får kjøpt basseng i alle størrelser, men de helt minste må pakkes vekk om vinteren, det kan derfor være lite hensiktsmessig å f.eks bygge dem inn. Da kan et oppblåsbart boblebad være tingen. Du kan stille ned gradene slik at det blir mulig å bruke det til å kjøle seg ned en varm sommerdag. Samtidig kan mange av dem stå ute hele vinteren med deilige 38 til 40 grader.

Hvis du ønsker deg et basseng du kan svømme mer enn et halv svømmetak i bør bassenget være minimum 8 meter langt og 70 til 80 cm dypt.  Men du kan ha et mindre basseng og investere i et motstrømsanlegg. Da kan du både avkjøles og trene kroppen samtidig .

Du bør også tenke over hvor mange dere er som skal bruke bassenget. Er det kun til deg og din familie, eller tenker du å invitere nabobarna og kanskje ha en bassengfest med venner i ny og ne?

Slik feller du bassenget ned i hagen din

Svømmebasseng 1
Basseng vil være et valg du aldri kommer til å angre på.
  • Grav ut jordmassene,
  • Planner grunnen og fyll opp med pukk som sørger for telefri grunn og drenering av vann.
  • Støp såle.
  • Lag et av de bassengene du har bestemt deg for. Støpt basseng, stålplatebasseng eller glassfiberbasseng.
  • Gjør gjerne grunnarbeidet på høsten slik at det kan herde frem til ferdigstillelse på våren.

Varmepumpe

Støpt basseng
Med elektrisk varmepumpe kan du bruke bassenget fra Mai til September.

Uten varmepumpe vil vannet være veldig kaldt og kun brukenes til badeglade barn. For andre som er litt mer krukne vil det by på en iskald overraskelse. Ved å kunne holde en jevn temperatur i bassenget utvides perioden du kan bruke bassenget. Samtidig har vi litt variable somre her i Norge, og det er godt å vite at du likevel kan ta et bad selv om gradestokken ikke viser 30 varmegrader.

Det finnes flere varmepumper å velge mellom. Det tryggeste er ofte å kjøpe varmepumpe hos de du kjøper bassenget av. De har ekspertisen og hjelper deg så du får den riktige varmepumpen til ditt basseng.

Varmepumpe luft til vann

Denne varmepumpen utnytter varmen i luften.

On/Off Varmepumpe

Tradisjonell kompressor som slår seg helt av ved oppnådd temperatur og kobler seg på igjen når temperaturen faller under den innstilte temperaturen.

Du kan også få varmepumper med kompressor som regulerer seg opp og ned etter behov. Disse lager mindre støy enn en off/on varmepumpe.

Det er forskjell på hvor kraftig varmepumpe du har behov for, det kommer ann på størrelsen på bassenget ditt.

Vedlikehold og rengjøring

basseng 9
Husk å sjekke vannkvaliteten.

Du må ha et klorbehandlingsenlegg eller rutiner for for bruk av kjemikalier i bassenget. Dette for å forhindre bakterier i å vokse i vannet.

  • Mål klorinnhold og PH Verdi hver uke, sørg for god vannkvalitet.
  • Bassengstøvsuger som kan suse rundt på bunnen av bassenget er en god investering. Den holder bunnen ren og pen.
  • Etterfyll vann jevnlig ved behov
  • Sjekk pumper og sirkulasjon jevnlig.
  • Tapp ut vannet før vinteren så er du helt sikker på å slippe is og frostskader.

Byggeregler

Sjekk med plan og bygningsetaten om du må søke om byggetillatelse. Sjekk reglene for din kommune. Skal du bygge tak over bassenget ditt er det mulig du må søke, men det hjelper kommunen deg med.

Hvorfor ha basseng i hagen?

Basseng med hatt
En dag ved bassenget, hva kan vel være bedre?

Er du fortsatt usikker på om du skal ta steget helt ut så gir vi deg noen tips til hvorfor du bokstavelig talt burde kaste deg uti og få deg et svømmebasseng nå.

  • Deilig følelse av luksus i din egen hage
  • Barna lærer en naturlig tilnærming til vannet.
  • Sosialt med både familie og venner.
  • Godt for helsen, du kan bruke det til å trene hele kroppen.
  • Varmere enn i sjøen.
  • Kan brukes uansett vær.

Har du mulighet er det lurt å installere en utedusj. Da kan gjestene dine dusje både før og etter bading.

Selv om du har basseng i hagen og mest sannsynlig er tilstede når det skal brukes av store og små er det greit å ha en oversikt over badevettreglene.

Badevettreglene

  1. Lær å svømme
  2. Bad aldri alene.
  3. Bad ikke når du er sulten eller like etter at du har spist .
  4. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er.
  5. Dytt ikke andre ut i vannet.
  6. Dukk aldri noen under vann.
  7. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
  8. Rop på hjelp bare hvis du er i fare.

 

Selve planleggingen kan være moro å dele med noen. Det er mange avgjørelser som skal tas, og mange modeller å velge mellom. Let litt rundt og bli inspirert. Lykke til med prosjektet og gled deg til late dager i bassenget 🙂

 

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...