Det er veldig hyggelig å brenne bål og grille en pølse eller to, men det er noe du bør være ytterst forsiktig med nå. Det samme gjelder hvis du er veldig fristet til å brenne opp hageavfall. Mange har dessverre gjort seg noen litt skarpe erfaringer med både bråtebrann og bål i disse tider. Det er ikke mange vindkastene som skal til før du risikerer å sette fyr på mer enn gresstustene du ville være av med.
I Norge har vi faktisk et regelverk som sier at alle, uansett alder og sted, skal vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, uten unntak.
Bålforbud
I tillegg til aktsomhetsregelen har Norge også et generelt bålforbud som gjelder fra 15. april til 15.september. I denne perioden er det ikke lov til å tenne opp bål eller grille i nærheten av skog eller annen utmark.
Søke kommunen
Kommunen har mulighet til å gi tillatelse til å tenne bål, men da må du huske å søke. Som f.eks hvis det skal være en sankthansfeiring. Hver kommune kan også ha egne regler så sørg for å sjekke reglene i kommunen hvor du bor.
Utmark
Strender blir faktisk sett på som utmark og vil automatisk komme inn under det generelle bålforbudet. Ønsker du likvel å grille på stranden må du sørge for å få tillatelse av kommunen. Mange offentlige strender har griller som alle kan bruke som er lov å bruke hele året. Er du usikker bør du likevel høre med kommunen slik at du ikke ender opp i en kinkig situasjon. Å grille på steder som er tilrettelagt for det er lov. Da er det opplagt at det å grille ikke kan føre til en brann.
Grille i egen hage
Du kan trygt grille i egen hage, men husk at det er den alminnelige aktsomhetsregelen som gjelder. Det betyr rett og slett at du må være forsiktig og holde øye med grillen din. Sørg for at alt er helt slukket før du stenger ned og låser for kvelden. Bruker du engangsgrill må du huske at underlaget den står på kan ta fyr. Sett alltid engangsgrillen på et underlag som ikke tar fyr, som f.eks en sten.
Tar du gode forhåndsregler kan du trygt grille på steder hvor det er lov. Husk å være ekstra forsiktig hvis det blåser, eller hvis det er en sommer som er ekstremt tørr. Har det vært lange perioder uten regn vil det alltid ta litt tid før naturen blir skikkelig våt igjen.