Mange av oss har lett for å tenke at de søte små pusene våre tåler mange kuldegrader, snø og regn siden de har så god og tykk pels. Vel, det er ikke alltid tilfellet. Puser i alle aldre og raser kan fryse i ruskevær slik som oss. Men vet du egentlig hvor mye kulde pus kan tåle? Og hva bør du gjøre hvis du finner en katt som fryser ? Vi har faktisk noe som heter «hjelpeplikt» og det er ikke kun når en full stakkar har gått gjennom isen på vei hjem fra puben andre juledag. Nei, det gjelder også våre firbente venner.
Vi har tatt en kikk på hva du bør tenke over når kulda slår til som verst og du har naboens katt på døra, eller hvis din egen pus har vært ute på vandring.
Sårbare områder
Selv om pus har tykk og deilig pels har den også noen utsatte steder som kan få frostskader slik som på potene, på ørene, på haletippen og på snuta. Kommer pus hjem med såre føtter eller sår på ørene bør du sjekke om den har frøset på seg skader i vinterkulda.
Kuldegrader
Det er ingen øvre eller nedre «grense» for hvor mye kulde katten din tåler. Mange av oss har likevel hørt at ingen katter bør være ute når det måler over 10 til 15 blå på gradestokken. Samtidig så er katter forskjellige akkurat som deg og meg og noen katter vet å ordne seg bedre enn andre. Katten din er faktisk selvstendig nok til å vite selv når det er for kaldt for den og da vil det mest sannsynlig inn.
Koseplass
Mange slipper pus ut når de selv skal avgårde på jobb, men åtte timer ute kan fort bli for kald for katten din. Hvis du har for vane å ha katten din ute for en lengre periode av gangen bør du sørge for at den enten har en lun og god plass hvor den kan ligge, eller du bør installere en katteluke. Da kan pus ordne seg selv, og er du redd for å få andre katter inn gjennom katteluka kan du installere en med chip. Da virker luka kun for din katt og ikke for resten av nabolaget sine katter.
Hvis pus har vært i kulda
Hvis pus har vært ute for lenge bør du, når den kommer inn igjen, holde den inne til den har fått varmen igjen. Du bør holde et øye med katten om den spiser, går og reagerer som normalt. Ser du at den virker matt, medtatt og ikke reagerer på lyder bør du ta den med til dyrlegen relativt raskt.
Naboens katter
Mange av oss får stadig besøk av naboens katter og noen kan se både kalde og sultne ut, men å ta pus inn og gi den mat kan skape problemer for eieren. Derimot har vi hjelpeplikt og det beste du kan gjøre, hvis du ikke vet hvor pus hører hjemme, er å ringe dyrebeskyttelsen eller et kattehus der du bor. Da vil de komme og ta seg av den bortkomne katten. Kjenner du eierene til katten bør du gi dem beskjed om at den stadig dukker opp hos deg og få dem til å hente den hjem.
Mange har katter som vil ut uansett vær og da er det ganske sikkert at den har funnet seg en plass hvor den kan holde varmen. Har du ikke verken garasje eller mulighet til å installere katteluke kan du likevel skape en lun plass hvor pus kan ligge. Bruker du f.eks to isopor kasser og setter dem sammen og lager et lite «hus» med et pledd vil den ha det fint en stund. Husk å sette «huset» ved den delen av boligen som er minst værutsatt.