Disse frøene bør du så nå!

Disse frøene bør du så nå!

Lengter du etter sommer og sol slik som mange av oss andre? Da bør du så noen frø nå som kan spire og gro frem til våren. Det er noe eget med følelsen du får når du kan dyrke frem dine egne spirer og se dem vokse og gro. Det er flere sorter du kan så allerede nå og det kommer til å gi deg stor glede når våren er her.

Vi har funnet sortene som du trygt kan så tidlig på året, som nå. En av dem er en svært ettertraktet sommerblomst som alle hagesentre stort sett går tomme for tidlig i sesongen og det er den berømte Blodbeger planten.

Disse kan du så nå

stemor
Stemorsblomsten er en yndet vårblomst siden den er veldig hardfør.

Det er mye du kan så allerede nå i januar og det er bare å glede deg til de blir store og sterke så kan du ha glede av dem gjennom sommeren.

Blodbeger

Blodbegerfrø vil gi deg flotte blodbegre når våren melder sin ankomst. Denne planten krever en hel del stell og er ikke den enkleste planten å få til, men når den står i full blomst kommer du til å være så glad du gjorde et forsøk.

Kjempeverbena

Kjempeverbena har lange og tynne stengler med små lilla blomster på toppen. Denne vil du ha mye glede av siden den blomstrer, uten avbrudd, gjennom hele juli og august. Spirer ikke frøene etter 3 uker kan du prøve å gi dem en liten kuldeperiode og prøve igjen. Sett dem i kjøleskapet i tre uker, deretter i romtemperatur, så skal du se de kommer seg.

Engletropet

Engletropet er en flerårig og vakker blomst som dufter himmelsk fra sine store hvite klokker. Det kan ta opptil fem uker før frøene spirer så her gjelder det å være tålmodig. Planten bør overvintre inne på en lys og kjølig plass, og ute bør den få en varm plass i solen. Selv om denne blomsten er vakker bør du ta med deg på veien at hele planten er giftig.

Piggeple

Piggeple er en ett- årig plante som har nydelige lilla blomster med små frukter med pigger på rundt planten. Disse små «fruktene» inneholder mengder av frø som du kan ta vare på, og så til neste år. Piggeple blomstrer fra juli til frosten kommer. Husk at også denne planten er giftig.

Stemorsblomst

Denne kjenner vi vel alle og det er ingen vår uten denne råtassen. Den tåler ganske røff behandling før den takker for seg. Stemorsblomsten er ett-årig, og sår du dem selv må de herdes før du kan plante dem i en plantekasse på terrassen eller i noen fine potter.

Chili

Denne sterke smakstilsetteren finnes i en mengde varianter så her er det bare å glede seg. Sår du denne tidlig kan du ha glede av den allerede i år, og da helst før høsten setter inn igjen.

Basilikum

Basilikum kan sås hele året og er å finne i mange forskjellige smaker og fasonger. De elsker sol og varme og kan ikke like hverken regn eller kulde. Basilikum passer godt i en vinduskarm fremfor å stå for mye ute.

Bruk riktig jord

såjord
Bruk skikkelig såjord når du skal så frøene dine.

Når du skal så fra frø til vekstplante er det viktig at du bruker riktig jord. Nye vekster skal ikke ha jord med mye næring, veldig næringsrik jord vil svi røttene. I tillegg må det være jord som sørger for god drenering slik at ikke røttene kommer i fare for å råtne. Den beste jorden du kan bruke er jord som er satt sammen for å brukes til å så, såkalt såjord. Planter du store frø så skal de dekkes med jord, i motsetning til små frø som kun skal ligge på toppen av jorden.

Slik sår du riktig

så
Sørg for at du sår frøene riktig.

Du kan så frøene dine både i potter og i såbrett. Skal du så frø som ikke er små bør du så et par frø av gangen i en mindre potte. Små potter holder bedre på varmen. Når røttene på plantene dine begynner å blir synlig og lange, potter du de om i større potter. Skal du plante små frø kan det være lurt å bruke et såbrett hvor du strør frøene utover og venter til de har fått noen blader. Da kan du plante dem forsiktig om i egne potter. Begynn med små potter og flytt dem til større potter når de trenger det.

Plassering

vindu
Husk at vinduskarmen ofte er for kald for nysådde frø.

Veldig mange plasserer sine ny- sådde frø i vinduskarmen, men der kan det faktisk ofte være for kaldt for de små som skal glede oss gjennom varmere tider. Det beste stedet du kan plassere frøene du har plantet er et sted hvor du har varmekabler i gulvet.

Gode lysforhold

lys
Alle frø trenger godt med lys.

Når du sår inne fra tidlig januar bør du investere i et plantelys som et lysstoffrør eller et halogen armatur. Har du en innetemperatur på rundt 20 grader bør du sørge for at plantene dine får lys i 12 til 14 timer hver dag. Med de korte dagene vi har her gjennom vinteren er du helt avhengig av å kunne gi plantene dine ekstra lys. Jobben din er å sørge for at du får sterke og robuste vekster. Oppdager du at de blir lange og lyse, så får de for lite lys. Du må sørge for nok lys til plantene dine så fort de har begynt å spire. Det er nå jobben virkelig starter.

Vanning

vanne
Husk å vanne ritktig og la aldri frøene tørke ut.

Når du vanner frøene dine er det viktig at du vanner fra undersiden. Faller du for fristelsen og vanner fra toppen vil frøene kun flyte rundt i vann og bløt gjort og i verste fall kan de forsvinne vekk fra plantestedet sitt. Når du vanner fra undersiden vil potten trekke opp vannet, og når jorden er fuktig på toppen vet du at frøene dine har fått nok vann. Jorden til frøene må ikke tørke ut så hold et godt øye med dem.

Herding

Blomsterpotte
Alle planter du har sådd inne må herdes før de kan stå ute på fulltid.

Når plantene skal flyttes ut må de herdes. De har i en lang periode stått inne og vært beskyttet mot vær og vind, nå skal du gjøre dem sterke nok til å overleve ute. Det vil kreve litt av deg, men det er vel verdt det. Bær de nye plantene dine ut noen timer hver dag i rundt 14 dager. Sett dem litt i skyggen og noen timer i solen slik at de venner seg til å stå ute. Når herdingen er over kan de stå ute slik som restene av plantene og urtene dine. Pott dem gjerne om hvis det er behov for det. Sørg for at røttene har god plass.

 

Da er det bare å glede seg over å få jord på hendene igjen og samtidig vite at vi dag for dag nærmer oss varme og sol igjen.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...