Den sover fortsatt denne krabaten, men så fort det blir mildt og godt i været kommer den krypende frem fra gjemmested sitt. Mange er redd for hoggormen der den bukter seg mot deg i skogen, eller freser til deg fra et varmt svaberg, men sannheten er at den er faktisk hverken farlig eller aggressiv. Vi har funnet flere fakta om hoggormen du kanskje ikke visste. Og kanskje blir du litt mindre redd neste gang du ser den bukte seg rundt.
Hoggormen har egentlig fått et ufortjent dårlig rykte. Det er svært få som dør av et hoggormbitt, og freser den til deg er det fordi den vil forsvare seg, ikke gnage på deg.¨
Visste du dette om Hoggormen?
Hoggormen er den eneste giftige norske slangen vi har, og den er fredet. Den blir fra 50 til 70 cm lang og går i dvale på vinteren, gjerne flere meter under bakken. Den kan gå i dvale alene eller sammen med flere hundre hoggormer. Så skulle du komme over et ormehi er det lurt å la det være i fred.
Hunn-hoggormen er større enn hannen og er brunlig med mørkebrunt sikksakk mønster. Hannen derimot er grålig i fargen med sort mønster og kan ofte forveksles med andre ormer hvis fargene på hoggormen er mørke.
Vertikale pupiller
Som den eneste av de norske slangene har hoggormen faktisk vertikale pupiller. Er du usikker på hva slags orm du har truffet på kan du se forskjell på dem ved å se den i øynene, selv om det ikke alltid er like enkelt.
Kan du dø av et hoggormbitt?
Et bitt fra en hoggorm er ikke så dødlig som mange tror. Mange av bittene fra en voksen hoggorm er faktisk tørre bitt. En voksen hoggorm vil ikke bruke opp giften sin på oss mennesker. Giften er ment til å ta liv av små dyr den skal spise. Det er energikrevende for en hoggorm å produsere gift og bruker den derfor med omhu. De fleste som opplever ubehag ved et hoggormbitt er de som er allergiske. Blir du bitt kan du oppleve at bittstedet gir litt smerte, rødhet og hevelse.
Hoggormen er kjent for å være aggressiv, men det er den faktisk ikke. Den er rett og slett redd for mennesker og vil derfor prøve å komme seg unna deg. Freser den til deg er det for å forsvare seg. Den er en sky krabat og forstår at den ikke kan spise deg.
Korte huggtenner
Hoggormen har korte huggtenner. Tennene er laget for å bite i små dyr, og vil aldri klare å bite gjennom et par sko. Men for å være på den sikre siden er det mest praktisk med gummistøvler i skogen samt i kratt og ugress.
Giftige hoggorm unger
Det sies at hoggorm ungene er mer giftige enn voksne hoggormer. Dette stemmer i utgangspunktet ikke. De har mindre giftkjertler enn de fullvoksne, og kan ikke produsere like mye gift. De hugger til raskere enn de voksne hoggormene, men de kan allerede fra fødselen kontrollere hvor mye gift de skal bruke.
Hoggormen elsker sol
Hoggormen er vekselvarm og klarer ikke å opprettholde en jevn temperatur over tid. Den søker seg derfor til varme plasser på våren. Den elsker sol og varme og er ofte å finne på svaberg eller åpne lysninger hvor solen treffer.
Føder hoggormen levende barn?
Det sies at den føder levende unger, og det gjør den på sett og vis. Men ungene blir ruget ut i egg inne i kroppen på hoggormen. Eggene klekkes rett føre fødsel og dermed fødes det levende hoggorm babyer. Alle ungene er giftige allerede som nyfødte. Ungene i samme kull kan faktisk også ha forskjellige fedre. Selv om ryktene sier det så føder hun ungene sine på bakken og ikke trærne.
Kan hoggormen svømme?
En hoggorm er en god svømmer og trives i all slags vann. Både saltvann, ferskvann og brakkvann. Det finnes faktisk også historier om de som har blitt bitt av en hoggorm på svømmetur.
Hoggormen er en tjuvradd
Hoggormen er også en god klatrer og den finner stadig veien opp til fuglereder og forsyner seg av både egg og unger i reirene.
Trodde du kanskje at hoggormen kun er å finne i Norge? Vel, den er bosatt i hele Europa og er faktisk også å finne i Asia. Siden hoggormen er fredet må du ikke slå den ihjel om du skulle støte på én. Har du flere rundt huset ditt, eller på hytten kan det være en idé å sørge for at du har et uteområde den ikke trives i. Som å fjerne ugress, kratt og steinhauger. Husk at det ikke er behov for redsel hvis du skulle støte på en, de liker deg like lite som du liker den.
Er du glad i hoggorm eller bare ønsker å vite mer om de, kan vi anbefale Hoggormens venner på Facebook, Norsk Herpetologisk Forening på Facebook eller Norsk Herpetologisk Forening på nett.