Poteten er en rotfrukt som har vært en av våre viktigste matkilder i kriser og nedgangstider. Poteten er, underlig nok, i familie med tomat, aubergine og pepper og det er kun hvete og ris som dyrkes i større mengder enn potetene. Poteten kommer opprinnelig fra Inkariket i Sør-Amerika, men ble først dyrket på Kanariøyene. Potetchipsen derimot så dagens lys på et Hotel i New York på midten av 1800-tallet, og har som vi alle vet, blitt et yndet snack. Vi har funnet frem 6 andre fakta du kanskje ikke visste om poteten.
Potetfrukt
Potetplanta utvikler toppepler som er grønne bær som dukker opp på toppen av potetplanten. Disse toppeplene må du holde deg unna og ikke spise, de er veldig giftig.
Grønne poteter
Får du med deg grønne poteter hjem fra butikken må du ikke spise dem. Poteter som blir grønne har blitt utsatt for lampelys eller sollys og utvikler stoffet solanin. Solanin er giftig for både mennesker og dyr. Det er ikke selve grønnfargen som er giftig, grønnfargen er kun klorofyll som dannes når potetene blir utsatt for lys. Potetene kan risikere å bli grønne allerede i åkeren, da har ikke potetene vært tilstrekkelig dekket med jord.
Poteter med spirer
Poteter som blir oppbevart for varmt kan tørke ut og utvikle spirer/groer. Disse spirene inneholder også solanin. Spiser du store mengder poteter med spirer kan du bli syk. Selv om det skal relativt store mengder med spirer til for å bli syk er det greit å være på den sikre siden og fjerne spirene. Fjerner du spirene kan du fortsatt spise potetene. Det er spirene som inneholder solanin og ikke selve poteten. Det er i Norge ikke rapportert om akutt forgiftning forårsaket av poteter eller spirer med solanin.
Lilla poteter
Skulle du oppleve å få poteter med lillaskjær behøver du ikke å bekymre deg. Lillaskjæret som kan dukke opp i potetene, særlig i mandelpotetene, er antioksidanter og du kan trygt spise dem.
Lagring
Før lagret vi potetene i egne potetkjellere, eller i spisskammers. I dag er det ikke så mange som har noen av delene, men vi har kjøleskap. Poteter skal helst lagres kaldt og kjølig for å holde seg så lenge som mulig. De liker seg best ved rundt 4 grader og har du mulighet så skaff deg helst uvaskede poteter, særlig hvis du har planer om å oppbevare dem en stund. Uvaskede poteter kan holde seg gjennom hele vinteren hvis de oppbevares riktig. Vaskede poteter derimot har kortere holdbarhet, rundt tre uker.
Karbohydrater
Poteten er tidvis litt omdiskutert på grunn av innholdet av karbohydrater. Hvis du spiser poteten kald, men kokt, vil noe av stivelsen i poteten bli resistent. Dette betyr at den ikke brytes ned og tas opp i tynntarmen. Dermed vil en kald potetsalat gi mindre blodsukkerstigning enn varm potetstappe.
Poteten kan brukes til uendelig mange retter, både til lunsj og til middag. Den er full av gode næringsstoffer og kan oppbevares i lange tider under de rette forholdene. Bruk den gjerne til å lage både potetsuppe og omelett. Med godt krydder kan selv poteten bli en liten smaksbombe.