Lukten av nybakte boller får alle barndomsminnene til å luske seg frem fra glemselen. Varme boller som kom ut av ovnene mens vi trippet ved siden av utålmodige etter å kaste i oss hvetebaksten. Lite lukter så godt som nybakte boller, men jeg synes ofte de blir litt tunge og tette i baksten, men nå har vi funnet en oppskrift på boller som blir myke og luftige, hver eneste gang.
Denne oppskriften på verdens beste boller kan du bruke som grunnoppskrift til både kanelsnurrer, skolebrød og hvetekringle. Du kommer garantert til å lykkes!
Lykke med nybakte boller
Disse bollene tar ikke lang tid å lage og de smaker virkelig helt fantastisk, hver gang. De lages litt annerledes enn hva du kanskje er vant til, men bekymre deg ikke, det blir garantert suksess.
Dette trenger du til ca. 40 boller
- 1 l melk
- 300 g smør
- 250 g melis
- 100 g gjær
- 1/2 ts kardemomme
- 1,5 kg hvetemel
Sik gjør du:
- Bland sammen melk, smør og melis i en kjele og kok opp blandingen.
- La blandingen stå til den er fingervarm. ( Så lunken at når du putter fingeren din i blandingen så brenner du deg ikke, sørg for at den heller ikke er kald.)
- Rør gjæren ut i blandingen.
- Bland inn kardemomme og hvetemel. Er deigen, løs så tilsetter du mer mel.
- Elt deigen til den er smidig. Den skal ikke være klissete, men myk og smidig å ta på.
- Trill runde boller og legg dem på stekeplater med bakepapir.
- La dem heve et lunt sted i ca. 1 time.
- Sett stekeovnen på 230 grader.
- Stek bollene midt i ovnen i 7 til 10 minutter, litt avhengig av hva slags ovn du har.
- Ta bollene ut av ovnen og avkjøl til de er lune eller kalde.
Servér gjerne bollene med melis på toppen og med syltetøy til.
Har du mange boller igjen kan du fint fryse dem ned og ha noen på lur til du får besøk. Ta dem ut av fryseren og la dem tine på kjøkkenbenken. Hiver du dem inn i ovnen litt rett før servering vil de smake og føles akkurat som nybakt. I tillegg vil det nok engang lukte deilig bakst i huset.
Boller med vaniljekrem
Har du lyst på boller med vaniljekrem? Bruk samme deigen og lag små flate «plater» av bolleemnene. Ha i en stor porsjon med vaniljekrem i midten av deigen og pakk deigen rundt vaniljekremen. Legg brettesiden på bollene ned på stekeplaten. Disse bollene må du steke på lavere temperatur, hvis ikke risikerer du at de blir brent rundt og deigete inni. Stek vaniljekrembollene på 180 til 190 grader i ca 10 minutter.
Servér med melis drysset over bollene, eller melis og kokos, blandet sammen.
Boller med vaniljekrem egner seg ikke så veldig godt til å fryses ned. Vaniljekremen vil ikke smake like godt som den gjorde når de var nybakte.
Lykke til med hvetebaksten. Du trenger ikke bekymre deg for om du kommer til å lykkes eller ei, for denne oppskriften er bombesikker. Husk at du kan ha både sjokolade og rosiner i bolledeigen hvis du ønsker det. Lag den akkurat slik du liker den best. Lykke til 🙂