Denne uken slår vi et slag for Norsk Husmannskost. Det norske kjøkkenet er kjent for å bruke gode råvarer og som i lang tid sørget for at det norske folk ble mette og fikk i seg godt med vitaminer. Vi er et sjønært folk på mange vis og det har gjenspeilet seg i den norske kosten, samtidig er vi flinke til å utnytte de råvarene vi har tilgjengelige. Vi har funnet frem 5 smakfulle middager du kan lage denne uken. Oppskrifter på god, Norsk Husmannskost, selv om noen riktignok har fått en bitteliten vri.
Mandag: Tomatsuppe med egg og grønnsaker
Du skal ikke kimse av en god suppe til middag. Du kan fint servere hjemmebakt focaccia til tomatsuppen, hvis du har litt tid til overs. Denne tomatsuppen er noe utenom det vanlige, og selv om du skal bake tomatene en times tid i ovnen går det hele fortsatt overraskende fort.
Dette trenger du:
- 1 1/2 kg ferske tomater. Velg gjerne noen som er godt modne.
- 1 liten boks fløte, kan byttes ut med melk.
- 2 terninger med buljong
- noen kvister med urter, f.eks rosmarin
- 1 paprika
- 1 squash
- 1 mango
- 4 fedd Hvitløk
- 1 rød løk
- 1 ss sukker
- salt og pepper
- olivenolje
- basilikum
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 grader.
- Kok 4 egg, og sett tilside når de er klare.
- Del tomatene i to og legg dem i en romslig ildfast form.
- Del rødløken i fire, med skal og det hele. Legg de fire delene spredt i formen.
- Gi hvitløkene et lite «kakk» med siden på kniven så de åpner seg litt. Legg dem i formen, med skall og alt.
- Hell over olivenolje og bland det inn i tomatene.
- Strø over sukker, salt og pepper, vend tomatene i krydderet.
- Legg på noen kvister med urter og sett hele formen i ovnen.
- La tomatene stå i ovnen i ca én time.
- Mens tomatene steker kutter du opp squash, mango og paprika i biter. Sett til side.
- Når tomatene er ferdig bakt tar du formen ut av ovnen.
- Ta ut tomatene og putt dem i en blender eller i en kjele. Putt i den ene av de fire løk delene og 2 av de fire hvitløksfeddene, sammen med oljen som ligger igjen i formen.
- Blend det hele eller bruk en stavmikser så alt blir knust og en deilige suppe ser dagens lys.
- Sil suppen gjennom en sil og ha den i en kjele.
- Tilsett buljong og fløte, kok opp.
- Hell suppe i skåler, ha i et par spiseskjeer med de kuttede grønnsakene, ett egg delt i to og topp det hele med kuttet basilikum.
En suppe full av smak, grønnsaker og proteiner. Deilig start på mandagen.
Tirsdag: Cornflakes panert frossenfisk stekt i ovn med råkostsalat
Frossen fisk er rimeligere enn fersk fisk, men innehar de samme næringsstoffene. Her har vi funnet en oppskrift hvor fisken kan tilberedes fra halvfrosset tilstand. Legg fisken til tining i kjøleskapet når du drar på jobb så kan du begynne på middagen når du kommer hjem.
Dette trenger du:
- 600 g. dypfryst fisk
- 1 egg
- cornflakes
- salt og pepper
- 3 ss smør
- hodekål
- rødløk
- Gullerøtter
- granateple
- majones
- hvitløk
- 1 sitron
Slik gjør du:
- Har du kjøpt en stor fiskeblokk tiner du den slik at du kan dele den i fire like store deler. Har du kjøpt porsjonstykker kan du nesten ta fisken rett ut fra fryseren og tilberede den fra fryst tilstand.
- Visp egget lett .
- Knus cornflakes og ha det i en bolle sammen med litt salt og pepper.
- Dypp fiskestykkene i egg og vend dem i cornflakesblandingen.
- Legg fiskestykkene i en smurt ildfast form med smør.
- Stek på 225 grader i 30 minutter midt i ovnen, til fisken er gjennomstekt.
- Drypp over litt av det smeltede smøret, av og til, mens fisken steker.
- Mens fisken steker lager du råkostsalaten. Kutt hodekål i strimler, gullerøttene skjærer du i strimler med en potetskreller eller en ostehøvel. Kutt rødløken i små biter, del opp granateple og slå ut granateplekjernene med baksiden av en spiseskje. Hell over olivenolje blandet med salt og pepper og ha over salaten.
- Lag aioli eller kjøp et glass som er ferdig laget fra butikken. Velger du å lage den fra bunnen av blander du sammen majones, finkuttet hvitløk ( 2 fedd) og en skvis med sitron.
- Når det står igjen noen få minutter flytter du fisken opp på øverste rille så fiskestykkene får god farge.
Server den panerte fisken med råkostsalat og aioli. Du kan også servere fisken med kokte poteter hvis du vil ha det i tillegg. Spar resten av kålhodet og sørg for å ha 16 store blader du kan bruke til middagen på fredag.
Onsdag: Flesk og duppe
Flesk og duppe er en kjent og kjær rett i Norsk Husmannskost. Flesk og duppe er rett og slett flesk, med hvit saus og poteter. Har du problemer med å lage hvit saus kan du faktisk kjøpe en pose med ferdig saus som kun skal tilsettes melk. Men det tar bare noen minutter å lage sausen selv, og den smaker mye bedre.
Dette trenger du:
- 600 g svineflesk i skiver.
- 1 pose blandet salat
- ca 8 mellomstore poteter
Til sausen trenger du:
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 1 ss finhakket løk
- 5 dl melk
- salt
- 1 knivsodd muskatt. ( én knivsodd er den ytterste delen av kniven)
- 1 ss sennep
Slik gjør du:
- Kok potetene.
- Begynn på sausen ved å smelte smør i en kjele. Fres smør og løk til løken er myk.
- Ha i melet og visp det sammen til en liten gul grøt. Husk å ikke ha på for sterk varme da brenner du sausen og må begynne helt på nytt.
- Spe på med litt og litt av melken. Rør melken godt inn mellom hver gang du tilsetter den.
- Når du har hatt i all melken lar du sausen koke litt så melsmaken forsvinner.
- Smak til med salt, muskatt og sennep.
- Stek flesket på middels varme så flesket slipper fettet ut i pannen. Sett opp temperaturen mot slutten så flesket får litt stekeskorpe her og der.
Server med salat, kokte poteter og hvit saus. Nyt smaken av Norsk historie.
Torsdag: Makrellkaker med agurksalat og pannestekte poteter
Du får fint tak i makrell både fersk og fryst. Det beste er å kjøpe ferdig fileter som er ferdig renset, siden makrellen har endeløst med bittesmå ben i hele fisken. Du kan servere potet og kålrotstappe til makrellkakene med litt gressløk i, men vi har valgt stekte poteter og agurksalat.
Dette trenger du:
- 400 g makrellfilet uten skinn og ben
- 1 ss potetmel
- 3 ts salt
- 3 dl fløte
- 2 dl melk
- litt muskatt
- poteter
- smør
- 1 agurk
- eddik
- sukker
- 8 mellomstore poteter
- olje
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Kutt potetene i biter. Krydre dem godt og stek med litt olje i ovnen på 200 grader.
- Kutt kald makrell i biter og ha det i en blender eller i en kjøkkenmaskin sammen med saltet.
- Lag farse av makrellbitene.
- Tilsett potetmel og spe med melk og fløte i en tynn stråle til alt er blandet godt.
- Lag små kaker av farsen og stek på begge sider i smør til de er fine og gyldne .
- Lag agurksalaten med en hel agurk i skiver blandet med 2 ss eddik, litt vann og litt sukker.
Server med stekte poteter, agurk salat og smeltet smør.
Fredag: Kålruletter med kyllingkjøttdeig
Kålruletter smaker fantastisk godt. Det er litt synd at ikke kålruletter er like vanlig rundt middagsbordet lengre. Disse kan serveres med både hvit saus eller tomatisert saus, selv om det mest vanlige er brun saus. Vi har tatt utgangspunkt i hvit saus denne gangen.
Dette trenger du:
- 16 store kålblader
- 1 pakke kyllingkjøttdeig ( du kan også bruke svinekjøttdeig om du ønsker det)
- salt
- 3 ss brødrasp
- 1 ss finhakket løk
- 3 dl melk
- sort pepper
- 8 poteter
- 2 ss mel
- 2 ss smør
- 5 dl melk
Slik gjør du:
- Del potetene i to og kok dem i lettsaltet vann.
- Ha kålbladene i kokende vann med salt i. De skal kun koke et kjapt øyeblikk. Nok til at de er litt myke.
- Bland sammen kyllingkjøttdeig, salt, 3 dl melk, 3 ss brødrasp og finhakket løk.
- Lag små avlange «kjøttkaker». Legg dem i hvert sitt kålblad ved å legge kjøttdeigen i midten av bladet og pakk sammen som en liten matpakke.
- Legg de ferdig pakkede kålrulettene med brettesiden ned i en ildfast form.
- Hell på litt vann og noen klatter med smør i formen og bak i ovnen på 170 grader i ca 10 minutter, eller til kjøttet er gjennomstekt.
- Mens kålrulettene står i ovnen lager du den hvite sausen ( eller den brune sausen) slik som du gjorde til onsdagens middag, men denne gangen dropper du løk og muskatt.
Server det hele med kokte poteter.
Alle oppskriftene har tatt utgangspunkt i middag til 4 personer. Men vi vet at det finnes både flere og færre til bords, da lager du bare mindre eller større porsjoner. Tomatsuppen kan du lage ekstra porsjoner av og fryse ned. Det samme gjelder for makrellkakene. Det er alltid lurt å ha noe liggende i fryseren.
Vi ønsker alle en strålende uke. Og husk det du ikke får gjort i dag kan du gjøre i morgen