Viddas Gull
Nå er tiden inne til å plukke fjellets gull, nemmelig multer, eller molter som vi også kan si. Disse nydelige bærene er sensitive for frost og bør plukkes før frosten kommer. Multer holder seg godt i kjøleskapet, men det beste er å fryse dem ned så har du multer til jul. Multene vokser vilt i i myrområder i fjellstrøkene, er guloransje og ligner på bringebær i formen. Multer brukes ofte til jul, men kan også nytes hele året, som ekstra hverdagsluksus.
Multer smaker godt med fløte og sukker, som multekrem, som fyll til paier, i kaker og som syltetøy. Multer smaker også fortreffelig som likør. Lager du den nå må den stå noen uker før den kan nytes. Før så brukte man ofte multekart til å lage likør, men nå er det ikke lov å plukke dem før de er modne.
Multer kan være vanskelig å finne og er klare for sanking en stakket stund, og er derfor ekstra ettertraktet. Kjøper du dem på butikken vil de koste deg en liten formue.
Slik lager du Multelikør
Å lage multelikør er ingen kunst og gjøres på noen få minutter. Når likøren er «satt» må den stå noen uker før den kan nytes. Den er utmerket som gave, og siden multebærene er vanskelig å finne er det ekstra stas å både få og gi bort.
Først sanker du bær så du har ca. 300 gram. Deretter finner du frem 250 gram sukker og én flaske vodka. Finn frem et glass med lokk som er kokt, og legg multer og sukker lagvis i glasset, fyll på med vodka til slutt. La det hele stå 3 til 4 uker, gjerne lengre. Du kan gi den bort slik den er, men den må siles før servering.
Multene som har ligget i vodkaen behøver du ikke å kaste. Du kan servere noen av dem til multer med is, eller legge noen i glasset når du serverer likøren. Men husk at bærene har trukket til seg spriten og er absolutt ikke barnevennlige.
Slik lager du Multekrem med Sukkerknekk
Det mest vanlige er å bruke multer til multekrem. Kjempe godt og super enkelt. Her har vi funnet en variant med sukkerknekk som smaker kjempe godt.
Finn frem 300 gram multer, 4 dl fløte, 100 gram sukker og 4 ss hakket krokan ( kan sløyfes, men bør prøves).
Først lager du krokanen ved å smelte sukkeret til gyllen karamell i en panne eller en liten kjele. Hell sukkerblandingen på et stekebrett med bakepapir og avkjøl. Når den er ferdig avkjølt hakker du den opp i mindre biter, og setter til side. Vær forsiktig når du lager karamell, den blir ekstremt varm, og det er lett å brenne seg.
Tilsett sukker til multene, og gjør dem så søte du vil ha dem. Vend sukkeret forsiktig rundt multene uten å knuse dem. Pisk kremen myk og tilsett de sukrede multene og vend det hele lett sammen. Før du vender inn multene siler du av sukkerlaken som har dannet seg mens bærene har ligget i sukkeret.
Pynt med bær og strø over krokanen du har laget. Det smaker så godt at det er ikke sikkert du vil dele med noen 🙂