5 smakfulle Middager du kan lage denne uken

5 smakfulle Middager du kan lage denne uken

Denne uken slår vi et slag for Norsk Husmannskost. Det norske kjøkkenet er kjent for å bruke gode råvarer og som i lang tid sørget for at det norske folk ble mette og fikk i seg godt med vitaminer. Vi er et sjønært folk på mange vis og det har gjenspeilet seg i den norske kosten, samtidig er vi flinke til å utnytte de råvarene vi har tilgjengelige. Vi har funnet frem 5 smakfulle middager du kan lage denne uken. Oppskrifter på god, Norsk Husmannskost, selv om noen riktignok har fått en bitteliten vri.

 

Mandag: Tomatsuppe med egg og grønnsaker

TOmatsuppe
Tomatsuppe med friske grønnsaker.

Du skal ikke kimse av en god suppe til middag. Du kan fint servere hjemmebakt focaccia til tomatsuppen, hvis du har litt tid til overs. Denne tomatsuppen er noe utenom det vanlige, og selv om du skal bake tomatene en times tid i ovnen går det hele fortsatt overraskende fort.

Dette trenger du:

  • 1 1/2 kg ferske tomater. Velg gjerne noen som er godt modne.
  • 1 liten boks fløte, kan byttes ut med melk.
  • 2 terninger med buljong
  • noen kvister med urter, f.eks rosmarin
  • 1 paprika
  • 1 squash
  • 1 mango
  • 4 fedd Hvitløk
  • 1 rød løk
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper
  • olivenolje
  • basilikum

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Kok 4 egg, og sett tilside når de er klare.
  3. Del tomatene i to og legg dem i en romslig ildfast form.
  4. Del rødløken i fire, med skal og det hele. Legg de fire delene spredt i formen.
  5. Gi hvitløkene et lite «kakk» med siden på kniven så de åpner seg litt. Legg dem i formen, med skall og alt.
  6. Hell over olivenolje og bland det inn i tomatene.
  7. Strø over sukker, salt og pepper, vend tomatene i krydderet.
  8. Legg på noen kvister med urter og sett hele formen i ovnen.
  9. La tomatene stå i ovnen i ca én time.
  10. Mens tomatene steker kutter du opp squash, mango og paprika i biter. Sett til side.
  11. Når tomatene er ferdig bakt tar du formen ut av ovnen.
  12. Ta ut tomatene og putt dem i en blender eller i en kjele. Putt i den ene av de fire løk delene og 2 av de fire hvitløksfeddene, sammen med oljen som ligger igjen i formen.
  13. Blend det hele eller bruk en stavmikser så alt blir knust og en deilige suppe ser dagens lys.
  14. Sil suppen gjennom en sil og ha den i en kjele.
  15. Tilsett buljong og fløte, kok opp.
  16. Hell suppe i skåler, ha i et par spiseskjeer med de kuttede grønnsakene, ett egg delt i to og topp det hele med kuttet basilikum.

En suppe full av smak, grønnsaker og proteiner. Deilig start på mandagen.

Tirsdag: Cornflakes panert frossenfisk stekt i ovn med råkostsalat

Råkostsalat
Panert frossen frisk med råkostsalat.

Frossen fisk er rimeligere enn fersk fisk, men innehar de samme næringsstoffene. Her har vi funnet en oppskrift hvor fisken kan tilberedes fra halvfrosset tilstand. Legg fisken til tining i kjøleskapet når du drar på jobb så kan du begynne på middagen når du kommer hjem.

Dette trenger du:

  • 600 g. dypfryst fisk
  • 1 egg
  • cornflakes
  • salt og pepper
  • 3 ss smør
  • hodekål
  • rødløk
  • Gullerøtter
  • granateple
  • majones
  • hvitløk
  • 1 sitron

Slik gjør du:

  1. Har du kjøpt en stor fiskeblokk tiner du den slik at du kan dele den i fire like store deler. Har du kjøpt porsjonstykker kan du nesten ta fisken rett ut fra fryseren og tilberede den fra fryst tilstand.
  2. Visp egget lett .
  3. Knus cornflakes og ha det i en bolle sammen med litt salt og pepper.
  4. Dypp fiskestykkene i egg og vend dem i cornflakesblandingen.
  5. Legg fiskestykkene i en smurt ildfast form med smør.
  6. Stek på 225 grader i 30 minutter midt i ovnen, til fisken er gjennomstekt.
  7. Drypp over litt av det smeltede smøret, av og til, mens fisken steker.
  8. Mens fisken steker lager du råkostsalaten. Kutt hodekål i strimler, gullerøttene skjærer du i strimler med en potetskreller eller en ostehøvel. Kutt rødløken i små biter, del opp granateple og slå ut granateplekjernene med baksiden av en spiseskje. Hell over olivenolje blandet med salt og pepper og ha over salaten.
  9. Lag aioli eller kjøp et glass som er ferdig laget fra butikken. Velger du å lage den fra bunnen av blander du sammen majones, finkuttet hvitløk ( 2 fedd)  og en skvis med sitron.
  10. Når det står igjen noen få minutter flytter du fisken opp på øverste rille så fiskestykkene får god farge.

Server den panerte fisken med råkostsalat og aioli. Du kan også servere fisken med kokte poteter hvis du vil ha det i tillegg. Spar resten av kålhodet og sørg for å ha 16 store blader du kan bruke til middagen på fredag.

Onsdag: Flesk og duppe

Flesk og duppe
Flesk og duppe er rett og slett flesk med hvit saus.

Flesk og duppe er en kjent og kjær rett i Norsk Husmannskost. Flesk og duppe er rett og slett flesk, med hvit saus og poteter. Har du problemer med å lage hvit saus kan du faktisk kjøpe en pose med ferdig saus som kun skal tilsettes melk. Men det tar bare noen minutter å lage sausen selv, og den smaker mye bedre.

Dette trenger du:

  • 600 g svineflesk i skiver.
  • 1 pose blandet salat
  • ca 8 mellomstore poteter

Til sausen trenger du:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ss finhakket løk
  • 5 dl melk
  • salt
  • 1 knivsodd muskatt. ( én knivsodd er den ytterste delen av kniven)
  • 1 ss sennep

Slik gjør du:

  1. Kok potetene.
  2. Begynn på sausen ved å smelte smør i en kjele. Fres smør og løk til løken er myk.
  3. Ha i melet og visp det sammen til en liten gul grøt. Husk å ikke ha på for sterk varme da brenner du sausen og må begynne helt på nytt.
  4. Spe på med litt og litt av melken. Rør melken godt inn mellom hver gang du tilsetter den.
  5. Når du har hatt i all melken lar du sausen koke litt så melsmaken forsvinner.
  6. Smak til med salt, muskatt og sennep.
  7. Stek flesket på middels varme så flesket slipper fettet ut i pannen. Sett opp temperaturen mot slutten så flesket får litt stekeskorpe her og der.

Server med salat, kokte poteter og hvit saus. Nyt smaken av Norsk historie.

Torsdag: Makrellkaker med agurksalat og pannestekte poteter

fiskekake
Makrellkaker med pannestekte poteter og råkostsalat.

Du får fint tak i makrell både fersk og fryst. Det beste er å kjøpe ferdig fileter som er ferdig renset, siden makrellen har endeløst med bittesmå ben i hele fisken. Du kan servere potet og kålrotstappe til makrellkakene med litt gressløk i, men vi har valgt stekte poteter og agurksalat.

Dette trenger du:

  • 400 g makrellfilet uten skinn og ben
  • 1 ss potetmel
  •  3 ts salt
  • 3 dl fløte
  • 2 dl melk
  • litt muskatt
  • poteter
  • smør
  • 1 agurk
  • eddik
  • sukker
  • 8 mellomstore poteter
  • olje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Kutt potetene i biter. Krydre dem godt og stek med litt olje i ovnen på 200 grader.
  2. Kutt kald makrell i biter og ha det i en blender eller i en kjøkkenmaskin sammen med saltet.
  3. Lag farse av makrellbitene.
  4. Tilsett potetmel og spe med melk og fløte i en tynn stråle til alt er blandet godt.
  5. Lag små kaker av farsen og stek på begge sider i smør til de er fine og gyldne .
  6. Lag agurksalaten med en hel agurk i skiver blandet med 2 ss eddik, litt vann og litt sukker.

Server med stekte poteter, agurk salat og smeltet smør.

Fredag: Kålruletter med kyllingkjøttdeig

kålruletter
Kålruletter med kyllingkjøttdeig.

Kålruletter smaker fantastisk godt. Det er litt synd at ikke kålruletter er like vanlig rundt middagsbordet lengre. Disse kan serveres med både hvit saus eller tomatisert saus, selv om det mest vanlige er brun saus. Vi har tatt utgangspunkt i hvit saus denne gangen.

Dette trenger du:

  • 16 store kålblader
  • 1 pakke kyllingkjøttdeig ( du kan også bruke svinekjøttdeig om du ønsker det)
  • salt
  • 3 ss brødrasp
  • 1 ss finhakket løk
  • 3 dl melk
  • sort pepper
  • 8 poteter
  • 2 ss mel
  • 2 ss smør
  • 5 dl melk

Slik gjør du:

  1. Del potetene i to og kok dem i lettsaltet vann.
  2. Ha kålbladene i kokende vann med salt i. De skal kun koke et kjapt øyeblikk. Nok til at de er litt myke.
  3. Bland sammen kyllingkjøttdeig, salt, 3 dl melk, 3 ss brødrasp og finhakket løk.
  4. Lag små avlange «kjøttkaker». Legg dem i hvert sitt kålblad ved å legge kjøttdeigen i midten av bladet og pakk sammen som en liten matpakke.
  5. Legg de ferdig pakkede kålrulettene med brettesiden ned i en ildfast form.
  6. Hell på litt vann og noen klatter med smør i formen og bak i ovnen på 170 grader i ca 10 minutter, eller til kjøttet er gjennomstekt.
  7. Mens kålrulettene står i ovnen lager du den hvite sausen ( eller den brune sausen) slik som du gjorde til onsdagens middag, men denne gangen dropper du løk og muskatt.

Server det hele med kokte poteter.

Alle oppskriftene har tatt utgangspunkt i middag til 4 personer. Men vi vet at det finnes både flere og færre til bords, da lager du bare mindre eller større porsjoner. Tomatsuppen kan du lage ekstra porsjoner av og fryse ned. Det samme gjelder for makrellkakene. Det er alltid lurt å ha noe liggende i fryseren.

 

Vi ønsker alle en strålende uke. Og husk det du ikke får gjort i dag kan du gjøre i morgen

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...