Vi elsker å grille og nå er endelig tiden her hvor vi kan nyte deilig grillmat hver eneste dag om vi vil. Noen har grillen fremme og bruker den gjennom hele vinteren, mens andre venter på våren før grillsesongen sparker løs. Vi har funnet frem fem deilige retter som du kan tilberede på grillen, til glede for både store og små. Fisk er alltid en slager på grillen sammen med ovnsbakte grønnsaker.
Du kan i teorien hive alt du liker på grillen. Alt fra grønnsaker til kjøtt og frukt blir ekstra godt om du griller det. Prøv deg frem og gled deg til å trylle frem masse godsaker.
Fylt Kyllingfilet med spicy maiskolbe
Kylling gjør seg utrolig godt på grillen. Du kan bruke kyllingfilet eller kyllinglår det bestemmer du selv. Bruker du filet kan du banke den litt flat før du pakker den sammen. Bruker du lår med skinnet på må du lage en liten lomme i skinnet hvor du putter inn alle godsakene.
Til fire personer trenger du:
- 4 kyllingfileter
- blader fra tre stilker med basilikum
- 4 skiver serranoskinke
- 2 små pk mozzarella
- Salt og pepper
- hyssing
- 4 maiskolber
- 50 g smør, romtemperert
- 1/2 ts chilipulver
- ½ ts paprikapulver
- ¼ rød chili, finhakket
Slik gjør du:
- Krydre med salt og pepper og smør inn med olje.
- Fyll kyllingfiletene eller kyllnglårene med spekeskinke, basilikum og mozzarella. Krydre godt med salt og pepper
- Knyt igjen med hyssing og grill begge sider slik at kjøttet får en gyllen stekeskorpe.
- Flytt dem over på en grillflate (eller aluminiumsfolie) og la kyllingen grille ferdig på indirekte varme til kyllingen er gjennomstekt.
- Lag kryddersmør ved å blande sammen romtemperert smør, chilipulver, paprikapulver og finhakket rød chili. Sett kryddersmøret i fryseren eller kjøleskapet til du skal bruke det.
- Grill maiskolbene godt på alle sider til overflaten er gyllen og fin.
Servér kyllingen med grillet mais og spicy kryddersmør. Liker du ikke det sterke kan du serverer maisen med vanlig smør og litt salt ved siden av.
Ovnsbakt Torsk med stekte poteter og kryddersmør
Ovnsbakt Torsk smaker fortreffelig med stekte poteter og kryddersmør. Potetene kan du lage i ovnen mens du lar fisken kose seg i aluminiumsfolie.
Dette trenger du til fire personer:
Kryddersmør:
- 100 g romtemperert smør
- 1 finhakket rød chili
- 2 cm finrevet fersk ingefær
- 2 finhakket fedd hvitløk
- saften av 3 lime
- 1 potte koriander, finhakket
Torsk i aluminisfolie:
- 1 bunt vårløk
- 1 pk asparges
- 1 squash
- 4 torskefileter
- salt og pepper
- 1 liten potte koriander
- 1 lime, i båter
Stekte poteter:
- 1/2 kilo, eller mer, med amaldine poteter
- chilipulver
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Del potetene i to og ha i en ildfast form.
- Krydre med chilipulver, salt og pepper og ha over olivenolje.
- Stek i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.
- Lag kryddersmøret ved å blande alle ingrediensene og sett i fryseren eller kjøleskapet.
- Grovhakk grønnsakene og fordel dem i 4 ark aluminiumsfolie.
- Krydre fisken med salt og pepper og legg i aluminiumsfolien sammen med grønnsakene og kryddersmør. Lukk igjen pakkene.
- Grill fiskepakkene på direkte, medium varme til fisken er ferdig, ca. 12-15 minutter.
Dryss over frisk koriander og ha i limebåter rett før servering og server med chilistekte poteter.
Grillede kreps med urtesmør
I Bland er det lov å unne seg noe ekstra godt og da er grillede kreps med urtesmør helt perfekt. Husk at kreps trenger ikke lang tid på grillen da kan de bli seige. Du kan også servere disse som en forrett hvis du skal ha et hyggelig selskap.
Tl fire personer trenger du:
- 8 kokte sjøkreps
- 100 g smør
- 2 finhakket fedd hvitløk
- Saften og skallet av 1/2 sitron
- 1 neve friske urter av det du liker best.
- 1 godt brød
- Aioli
- 1/2 sitron i båter
Slik gjør du:
- Del sjøkrepsen i to på langs og fjern tarmen og paven (det brune i hodet).
- Lag urtesmør ved å røre sammen mykt smør, hvitløk, sitronsaft, finrevet sitronskall og friske urter du liker. Gjerne persille, basilikum og gressløk.
- Krydre sjøkrepsen med salt og pepper, og fordel deretter urtesmøret over krepsekjøttet.
- Legg sjøkrepsen med kjøttsiden opp på dobbelt lag med aluminiumsfolie. Grilles på direkte varme i ca. 3 minutter, til den er gjennomvarm og urtesmøret har smeltet.
Server sjøkrepsen med en gang den er klar sammen med godt brød, aioli og sitronbåter
Grillet Entrecote
Det er lite som slår en god og mør entrecote på grillen. Husk å ikke grille den for lenge, samt la den ligge å hvile før du serverer den. Du kan kjøpe entrecote i et helt stykke eller ferdig i serveringsstykker på runt 200 gram.
Til fire personer trenger du:
- 800 gram entrecote av storfe
- 2 rødløk
- 1 rød paprika
- 1 squash
- 8 poteter
- 1 boks cherrytomater
- 1 potte frisk basilikum
Til marinaden:
- 1 dl olivenolje
- 1 neve basilikum
- 2 fedd hvitløk
- saften av en 1/2 sitron
- salt og pepper
Til chilismør:
- 200 g romtemperert smør
- 1/2 rød finhakket chili
- 2 finhakkede fedd med hvitløk
- saften og skallet av 1/2 sitron
Slik gjør du:
- Lag chilismør ved å blande romtemperert smør, chili, hvitløk, sitronskall og sitronsaft til alt er godt blandet.
- Fordel blandingen på litt plastfolie og rull den stramt sammen, slik at du får en pølse. Slå en knute på hver side og legg chilismøret i fryseren en halvtimes tid. Oppbevar chilismøret i kjøleskapet frem til servering, og skjær den deretter opp i tykke skiver.
- Skjær opp grønnsakene.
- Ha alle ingrediensene til marinaden i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Pensle grønnsakene med ca. halvparten av marinaden, og la dem gjerne ligge å marinere et par timer.
- Tørk deretter av marinaden med litt kjøkkenpapir og grill grønnsakene på direkte varme i noen minutter på hver side, til de er møre og fine. La cherrytomatene grille med de siste 5 minuttene.
- Drypp resten av marinaden over de grillede grønnsakene, og dryss eventuelt over litt frisk basilikum.
- Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 10 minutter. Hell av vannet og tre potetene på grillspyd. Dersom du benytter grillspyd av tre bør du bløtlegge dem i vann i minst 20 minutter før du legger dem på grillen. Pensle potetene med litt av marinaden og grill dem sammen med resten av grønnsakene.
- Skjær opp kjøttet i 4 like tykke biffer. Gni inn kjøttet med salt, pepper og hvitløkskrydder.
- Stek det på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Ta kjøttet av grillen og la det hvile i ca. 10 minutter før servering.
Servér kjøttet med potetene og grønnsakene med en klatt av chilismøret.
Grillede grønnsaker med peanøttsaus
Grillspyd med grønnsaker er perfekt hvis du har grønnsaker som burde bli brukt ganske raskt. Du kan bruke akkurat de grønnsakene du liker best, vi kommer kun med et forslag. Bruker du grillspyd av tre bør de ligge i vann i rundt 20 minutter før du hiver dem på grillen.
Til fire personer trenger du:
- 2 paprika
- 2 løk
- 1 squash
- 1 aubergine
- 4 chili
- 2 ss friske urter av timian, rosmarin, koriander og persille
- 3 fedd hvitløk
- 1/2 potter koriander
- 2 ss sesamfrø
- 1/2 dl olivenolje
- salt og pepper
Til peanøttsaus:
- 1/2 dl peanaøttsmør
- 1 dl søt soya saus
- 1/2 dl soya saus
- 1 hakket rød chili
- 1 ss revet fersk ingefær
- 1 ts hakket hvitløk
- 1 ss hakket fersk koriander
- saften av 1/2 lime
- 1/2 glass vann
Slik gjør du:
- Lag peanøttsausen ved å finhakk chili, hvitløk, koriander og ingefær. Kok opp vannet, og ha i peanøttsmør og resten av ingrediensene i et vannbad. Rør mens det varmes forsiktig opp til tykk saus. Smak til med salt og limesaft.
- Rens grønnsakene og kutt dem i passende biter og tre bitene på spyd. Start og avslutt med chili.
- Rist sesamfrøene i en tørr panne på medium styrke til de er gylne.
- Kutt opp friske urter og bland med hakket hvitløk, olje, salt og pepper. Smør grillspydene med marinaden og grill dem i fem minutter på hver side på middels varme.
Dryss grovhakket koriander og ristede sesamfrø over spydene ved servering. Server med kokt ris og peanøttsaus.