Mange har mer enn nok med i det hele tatt klare å svelge rå fisk som jo sushi er, men å lempe innpå rå fiskebiter som i tillegg kan være potensielt dødelig er nok i overkant for de fleste. Hvis du ikke er en av dem som stadig trenger et adrenalin rush er dette kanskje fisken som ikke står høyest på ønskelisten når sushi skal fortæres. Det sies at den smaker fantastisk, denne japanske kulefisken. Den er langt i fra ufarlig, og sushi kokken bør definitivt vite hva han driver med.
Japansk kulefisk er ikke fisken du skal eksprimentere med på egen hånd. Det krever særskilte skills for å sikre at denne fisken ikke tar livet av både deg og gjestene dine.
Japansk kulefisk
Den er særdeles populær denne fisken og om det er fordi den er så fantastisk på smak, eller fordi å spise den er litt som en » kulinarisk russisk rullett» kan sikkert diskuteres. Får du servert denne fisken bør du være ganske sikker på at den kommer behandlet fra kompetente kokker. Flere av de indre organene til japansk kulefisk inneholder faktisk en gift som er mer dødelig enn cyanid.
Fugu krever spesial utdannelse
Sushi-kokker må regne med å gå gjennom en svært krevende og intens opplæring for å få lov til å behandle denne fisken for servering. Opplæringen kan ta opptil tre år å fullføre, og faktisk så er det så mange som 70% som ikke klarer utdannelsen. De som står igjen er på topp av sin klasse og er svært ettertraktede sushi kokker. Resturanter må også ha en særskilt tillatelse til å servere «fugu» som sushi retten heter. Fisken må håndteres med ytterste forsiktighet og det krever stor respekt for råvaren fra den leveres til den serveres.
Fugu- Verdens farligste rett
Fugu er en svært kostbar delikatesse i Japan og det er bare de flotteste restaurantene som har lov til å servere denne retten. Fugu serveres som oftes som sashimi med tynne skiver av rå kulefisk lagt i sirkel. I følge BBC skal rundt 23 personer ha mistet livet i Japan etter å ha spist denne fisken. Det har også skjedd at restauranter har mistet retten til å servere fugu, slik som den beryktede Michelin-restauranten Fugu Fukujii gjorde i 2011 da en gjest ble forgiftet etter en servering av fugu. Bestiller du Fugu på restaurant må du regne med mer enn nerver av stål, du må også åpne lommeboken kraftig. Én porsjon fugu går for intet mindre enn 120 dollar!
Er du én av dem som liker å ta en sjanse og som elsker å smake på noe nytt så kan dette være en spennende rett å prøve den dagen vi kan farte rundt i det store utland igjen. Men dette er ikke fisken du skal prøve på et spyd fra en vogn på gaten. Sørg for at alt av lisenser er i orden før du putter denne delikatessen i munnen.
Lykke til og smakelig måltid 🙂