Slik unngår du brann i huset ditt

Slik unngår du brann i huset ditt

Så lenge vi har strøm i huset vil det faktisk alltid være en fare for at brann kan oppstå. Derfor er det ekstra viktig at du ser over huset og har kontroll på alt av det elektriske i huset ditt, samt alt av brennende lys og åpen ild. Vi har sett på hva du bør tenke over for å hindre at brann kan oppstå hjemme hos deg.

Elektriske apparater

telefon
Du må ikke lade mobiltelefoner eller nettbrett på natten mens du sover.

Husene våre er fylt med elektriske apparater i alle varianter og det er umåtelig viktig at vi husker å trekke ut kontakter og ikke lader telefoner eller nettbrett gjennom natten mens vi sover. For være på den sikre siden er det greit å ta ut alt av kontakter, også til både kaffetraktere og vannkokere.

Tv og data

tv
Skru av tv og data før du går og legger deg for kvelden.

Tv kan fort være en brannfelle. Det er viktig å huske å slå av hele tv-apparatet og ikke bare slå av med fjernkontrollen. Du må rett og slett trekke ut stikkontakten. Dette spesielt hvis du skal reise bort, og gjerne gjennom natten, selv om du er hjemme. Alt av elektrisk utstyr som er tilkoblet strøm kan i teorien ta fyr.

Åpen ild

peis
Husk gnistfanger hvis du har åpen peis.

Nå kommer høsten og vinteren, det er den store sesongen for innetid. Bruk av peis og levende lys står høyt på agendaen om dagen. Det er veldig viktig at du ikke har stearinlys stående i nærheten av gardiner eller rett på trebenker, og at du ikke går i fra åpen ild i peisen. Husk å bruke gnistfanger hvis du har åpen peis. Det er også viktig at du følger med på at pipen blir renset jevnlig. Når du legger deg må du være helt sikker på at du har lukket døren til ildstedet ditt og at du har blåst ut og slukket alle stearinlys. Pass også på at du ikke sovner på sofaen mens du har stearinlys stående å brenne, det kan dessverre fort gå galt.

Lyspærer

lyspære
Ikke bruk for høy styrke på lyspærene dine.

Det er en stor fordel om du ikke bruker for sterke pærer i lampene dine og sørger for at de ikke er i nærheten, eller tett oppe i tekstiler som for eksempel gardinene dine.

Matlaging

brann olje
Ha alltid et lokk tilgjengelig når du lager mat med olje.

Lager du mat med olje eller smør er det viktig at du er forsiktig og har et lokk ved siden av deg mens du lager mat. Da kan du bruke lokket til å kvele eventuelle flammer hvis oljen skulle ta fyr. Husk samtidig at du ikke må gå fra kokeplatene mens du lager mat. Det blir mye fett på kjøkkenet med all matlagningen, det fettet setter seg på kjøkkenvifta. Det er derfor særdeles viktig at den jevnlig rengjøres skikkelig.

Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel

Vaskemaskin
Ikke vask tøy om natten, eller når du ikke er hjemme.

Husk å rengjøre både tørketrommelen, vaskemaskinen og oppvaskmaskinen jevnlig. Husk at alt må være avskrudd når du går å legger deg for natten. Selv om det er fristende å sette på en maskin med tøy når du går og legger deg må du ha i bakhodet at disse maskinene er noen av hjemmenes største brannfeller. Skru alltid av maskinene hvis du skal ut å reise.

Varmekilder

varmeovn
Ikke ha på vifteovner når du ikke er hjemme eller mens du sover.

Jo kaldere det blir ute desto mer strøm bruker vi inne. Vi fryser i dette kalde landet og da bruker vi mye varmeovner. Ikke gå fra vifteovnen når du ikke skal være hjemme, og sørg alltid for at du ikke har klær, pledd eller andre tekstiler hengende nærme varmeovnen som kan ta fyr.

Julen

juletre
Trekk alltid ut kontakten til juletrelysene når du legger deg.

Julen er også dessverre en stor høytid for brann. Vi brenner mye lys, er mye hjemme og bruker enda mer strøm. El-anlegget kan bli overbelastet og juletrær kan ta fyr. Sørg for at du har god oversikt og kontroll over all strømforbruket, samt alt av levende lys. Sørg samtidig for at du trekker ut kontakten på juletreet når du går og legger deg.

Ved Brann

brannbil
Ring ALLTID 110 hvis det oppstår brann.

Begynner det å brenne i huset ditt må du først fremst huske: Redde, Varsle og Slokke.

Redde: Begynn med å få alle ut av huset og møt opp på avtalt sted på utsiden av huset. Dette bør dere ha avtalt på forhånd, gjerne med en liten brannøvelse hjemme. Hvem skal sjekke hva, og hvem skal sørge for å få hvem med seg ut av huset, og hvilke rømningsveier skal dere bruke.

Varsle: Ring 110 og si hvem du er, hva som skjer og hvor det skjer.

Slokke: Små branntilløp kan du forsøke å slukke selv, men ring alltid 110 hvis du oppdager brann. Det kan utvikle seg farlige gasser og det bør vi prøve å unngå å være i nærheten av. Brannvesenet på 110 vil fortelle deg hva du skal gjøre.

 

Jo lenger ut på høsten vi kommer jo høyere blir strømforbruket til hver enkelt husstand. Det er derfor viktig at du jevnlig sjekker sikringene. Sjekk om de er for varme eller om de lukter svidd. Har du et eldre hus kan det være en idé å få en elektriker til å sjekke el-anlegget ditt.

Det er viktig at du også husker på å alltid ha brannvarslere som fungerer. Sjekk batteriet innimellom og bytt én gang i året. Sørg for å ha en brannstige som du kommer frem til, og som er i orden. Har du i tillegg branntepper, brannskum og brannslukningsapparat så har du kommet langt på vei.

 

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...