Slik steker du Perfekt Nyttårskalkun

Slik steker du Perfekt Nyttårskalkun

Å servere fugl, som kalkun, på nyttårsaften er en stor tradisjon i Norge og du kan velge mellom helstekt Kalkun, bryst eller filet. Vi har tatt utgangspunkt i hel kalkun. Regn med ca 500-600 g med kalkun pr. person. Inne i kalkunen ligger det en liten pose med innmat som du bør ta vare på og lage saus eller kraft av. Skulle du være så uheldig at du har glemt å tine kalkunen kan du hurtigtine den ved å legge hele den frosne fuglen i kaldt vann.
Ta deg bryet med å pensel kalkunen underveis da får du sprøtt skinn og fuglen holder holder bedre på fuktigheten. Er du redd kalkunen skal bli tørr kan du gjerne steke den med stuffingen inne i fuglen.

Slik lager du Nyttårskalkun

kalkun
Nystekt og saftig nyttårskalkun.

kalkun er noe de aller fleste liker og den lager seg egentlig selv. Du må påregne noen timer i ovnen før den er klar, ca 1/2 time steketid pr kilo kalkun.

Dette trenger du

  • 1 hel kalkun
  • smør
  • salt og pepper

Til Stuffingen trenger du:

  • 200 g medisterfarse
  • 50 g renset kyllinglever
  • 1/2 finhakket løk
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ss smør
  • 25 g pistasjnøtter
  • 25 g grovhakket valnøtter
  • 1/2 dl rosiner
  • 1/2 dl hakket tørket aprikos
  • 1/2 dl urter, hakkede, friske
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Start med å tine kalkunen. Det tar fra 2 til 3 døgn å tine kalkunen i kjøleskapet og rundt 1 døgn hvis du tiner den på kjøkkenbenken.
  2. Sett stekeovnen på 180 grader.
  3. Tørk kalkunen, etter tining, med tørkepapir og brett vingene på fuglen bakover så ligger den støtt når den skal stekes.
  4. Smør kalkunen inn med smør over det hele. Krydre godt med salt og pepper.
  5. Legg kalkunen på en rist og sett i stekeovnen sammen med en langpanne dekket med aluminiumsfolie og fylt med 3 -4 dl vann. Sett langpannen under risten.
  6. Beregn ca. 1/2 times steketid per kg kalkun. Steker du kalkunen med stuffing må den stå en halvtimes tid ekstra. Fyllet kan stekes ved siden av hvis man heller vil det.
  7. Bruk et elektronisk steketermometer, og still det inn på 68 grader. Sett steketermometeret i den tykkeste delen av kalkunbrystet
  8. Pensle kalkunen jevnlig med smeltet smør med salt og pepper mens den steker.
  9. Kalkunen er ferdig stekt når du kan stikke en spiss kniv inn i lårfestet og kraften som kommer ut er blank, uten spor av farge.
  10. La kalkunen hvile ca 20 minutter før du skjærer i den.
  11. Flytt kalkunen over på et fat, og pakk den inn i aluminiumsfolie hvis den skal serveres varm.
  12. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1 / 2 cm tykke skiver.
  13. Legg lår og skjære skiver på et fat og servér.
  14. Lag saus ved å koke kraft av innmaten.
  15. Skyll og tørk innmaten før du bruner det i en stekepannen, ha over vann så det dekker alt og la kraften trekke. Sil og bruk i sausen.
  16. Bruk kraften du har laget  og tilsett i en posesaus eller lag saus fra bunnen av ved å tilsette stekesjy, pepper og fløte, samt maizena for å få ønsket tykkelse.
Servér kalkunen sammen med kokte grønnsaker, som f.eks rosenkål og poteter, nylaget saus og eventuell stuffing.

Slik lager du stuffing med lever og medisterfarse.

  1. Krydre leveren med salt og pepper.
  2. Fres løk og hvitløk i smør i en stekepanne.
  3. Tilsett leveren og stek videre i 2-3 minutter.
  4. Hakk opp leveren og bland det inn i medisterfarsen sammen med tørket frukt, nøtter og urter. Smak stuffingen til med salt og pepper. Du kan sløyfe både frukt og nøtter hvis du helst vil ha stuffingen uten.

Da gjenstår det bare å ønske alle en riktig hyggelig nyttårsfeiring og et godt nytt år.

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...