Å servere fugl, som kalkun, på nyttårsaften er en stor tradisjon i Norge og du kan velge mellom helstekt Kalkun, bryst eller filet. Vi har tatt utgangspunkt i hel kalkun. Regn med ca 500-600 g med kalkun pr. person. Inne i kalkunen ligger det en liten pose med innmat som du bør ta vare på og lage saus eller kraft av. Skulle du være så uheldig at du har glemt å tine kalkunen kan du hurtigtine den ved å legge hele den frosne fuglen i kaldt vann.
Ta deg bryet med å pensel kalkunen underveis da får du sprøtt skinn og fuglen holder holder bedre på fuktigheten. Er du redd kalkunen skal bli tørr kan du gjerne steke den med stuffingen inne i fuglen.
Slik lager du Nyttårskalkun
kalkun er noe de aller fleste liker og den lager seg egentlig selv. Du må påregne noen timer i ovnen før den er klar, ca 1/2 time steketid pr kilo kalkun.
Dette trenger du
- 1 hel kalkun
- smør
- salt og pepper
Til Stuffingen trenger du:
- 200 g medisterfarse
- 50 g renset kyllinglever
- 1/2 finhakket løk
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 1 ss smør
- 25 g pistasjnøtter
- 25 g grovhakket valnøtter
- 1/2 dl rosiner
- 1/2 dl hakket tørket aprikos
- 1/2 dl urter, hakkede, friske
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Start med å tine kalkunen. Det tar fra 2 til 3 døgn å tine kalkunen i kjøleskapet og rundt 1 døgn hvis du tiner den på kjøkkenbenken.
- Sett stekeovnen på 180 grader.
- Tørk kalkunen, etter tining, med tørkepapir og brett vingene på fuglen bakover så ligger den støtt når den skal stekes.
- Smør kalkunen inn med smør over det hele. Krydre godt med salt og pepper.
- Legg kalkunen på en rist og sett i stekeovnen sammen med en langpanne dekket med aluminiumsfolie og fylt med 3 -4 dl vann. Sett langpannen under risten.
- Beregn ca. 1/2 times steketid per kg kalkun. Steker du kalkunen med stuffing må den stå en halvtimes tid ekstra. Fyllet kan stekes ved siden av hvis man heller vil det.
- Bruk et elektronisk steketermometer, og still det inn på 68 grader. Sett steketermometeret i den tykkeste delen av kalkunbrystet
- Pensle kalkunen jevnlig med smeltet smør med salt og pepper mens den steker.
- Kalkunen er ferdig stekt når du kan stikke en spiss kniv inn i lårfestet og kraften som kommer ut er blank, uten spor av farge.
- La kalkunen hvile ca 20 minutter før du skjærer i den.
- Flytt kalkunen over på et fat, og pakk den inn i aluminiumsfolie hvis den skal serveres varm.
- Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1 / 2 cm tykke skiver.
- Legg lår og skjære skiver på et fat og servér.
- Lag saus ved å koke kraft av innmaten.
- Skyll og tørk innmaten før du bruner det i en stekepannen, ha over vann så det dekker alt og la kraften trekke. Sil og bruk i sausen.
- Bruk kraften du har laget og tilsett i en posesaus eller lag saus fra bunnen av ved å tilsette stekesjy, pepper og fløte, samt maizena for å få ønsket tykkelse.
Servér kalkunen sammen med kokte grønnsaker, som f.eks rosenkål og poteter, nylaget saus og eventuell stuffing.
Slik lager du stuffing med lever og medisterfarse.
- Krydre leveren med salt og pepper.
- Fres løk og hvitløk i smør i en stekepanne.
- Tilsett leveren og stek videre i 2-3 minutter.
- Hakk opp leveren og bland det inn i medisterfarsen sammen med tørket frukt, nøtter og urter. Smak stuffingen til med salt og pepper. Du kan sløyfe både frukt og nøtter hvis du helst vil ha stuffingen uten.
Da gjenstår det bare å ønske alle en riktig hyggelig nyttårsfeiring og et godt nytt år.