Med vårens inntog kommer også alt arbeidet som må gjøres ute i hagen. Møbler skal rengjøres, løv og ugress må fjernes. Kanskje må du gi terrassen din en runde med høytrykkspyleren og litt kraftvask. Men det er ting som veldig mange ikke tenker på at bør gjøres og det er å rengjøre hellene du kanskje har i hagen. Vi har sett på hvordan du på best mulig måte kan få dem fri for alskens rariteter som har festet seg på dem i årenes løp.
Er hellene eller steinene du har i hagen pakket med mose og belegg bør du sørge for å få dem rene. Belegget kan nemlig gjøre hellene dine såpeglatte. Har du derimot fått flekker på dem er det mer av kosmetiske hensyn at du bør gi dem en runde med litt god rengjøring.
Skrubb
Hvis du er flink til å vaske over hellene og belegningsstenene jevnlig kan du slippe greit unna med å kun skrubbe dem med en god skrubb og vann. Arbeidet kan nok føles litt tungt så sørg for at du bruker en god skrubb og rikelig med vann. Er dette derimot noe du gjør sjeldent må du regne med å sette hardere kluter til.
Rensemidler
Har du fått flekker på hellene eller belegningssteinene som har fått lov til å få godt feste over tid bør du kjøpe spesialrensemidler hos en faghandler. Med spesialmiddel vil det bli lettere å fjerne flekkene og du spyler av med vann. Husk at de fleste midler ikke bør sitte lenge på underlaget før du fjerner det med vann og litt skrubbing. Du kan også prøve å bruke klorin for å fjerne alger og mose. Bland like deler vann og klorin og fyr løs. Husk å spyle godt etterpå.
Høytrykkspyler
Du bør være veldig forsiktig med å bruke høytrykkspyler på hellene eller steinene i hagen, og heller bruke vannslange. Du kan fort komme til å spyle bort alt fra fugemasse til tetningsmasse som sand og sten. Men setter du på terassevaskeren kan du fint benytte deg av høytrykkspyleren. Da vil vannet fordele seg over et litt større område uten det kraftige trykket som den har uten terassevaskeren på.
Ugressmiddel
Har du mye ugress rundt heller og stener bør du begynne tidlig med å fjerne det med ugressmiddel. Her kan du også bruke eddik eller kjøpe middelet hos en faghandler
Impregnering
Legger du mye jobb i å rengjøre heller og stener i år bør du også bruke impregnering på dem, da vil du gjøre jobben ekstremt mye enklere for deg selv neste år. Ved å bruke impregnering beskytter du overflaten mot flekker av de fleste slag, samt mot mose og alger. Stenens utseende vil ikke endres fordi middelet trekker inn i stenen og beskytter hele stenen.
Det ser utrolig flott ut med heller og/ eller belegningsstein i hagen, men det er mange som ikke tenker over at de bør vedlikeholdes jevnlig. Ser du en ødelagt sten bør du sørge for å bytte den ut. Det beste du kan gjøre er å rense hellene jevnlig gjennom sommeren da vil skitt og smuss komme lettere av hellene når våren atter en gang melder sin ankomst.