Fikentre er mer populært enn noen gang og det er et enkelt tre å få til å trives. Det er faktisk mulig å få frukt på det også. Et fikentre trives best på en lun og solrik plass. Planter du et fikentre i en potte må du sørge for at du planter det i middelhavsjord, det er tross alt et middelhavstre selv om ingen riktig vet dens opprinnelse. Et viltvoksende fikentre kan, på det meste, bli helt opp til 10 m høyt.
Et fikentre har vakre blader og frukten sies å ha helsebringende egenskaper, så kanskje det er verdt å prøve en fiken eller to. Fikenfrukten er ikke kjent for å være veldig populær i Norge, selv om selve treet er det, men flere og flere har fått øynene opp for denne deilige søte og røde frukten.
Plante fikentre
Du kan plante et fikentre både i et bed i hagen, eller i en potte på terrassen. Treet tåler ikke mye kulde eller frost, men bor du i sone én eller to i Norge er det store muligheter for at du kan ha et viltvoksende tre i hagen.
Et fikentre er likevel mest vanlig å plante i en potte, gjerne en potte med hjul på så du kan flytte treet inn og ut. Inn på senhøsten og ut på våren.
Planter du treet ditt i en potte blir det sjeldent høyere enn 1 meter, men det vil fortsatt se flott ut. Får du frukt på treet kan de høstes i september og oktober. Skal du ha et fikentre som skal stå ute hele året i f.eks et bedd, må du velge en sort som er hardfør. Planter du treet ute må du sørge for å plassere det et sted hvor det får både sol og litt skygge.
Dette gjør du med fikentreet på vinteren
Når senhøsten kommer setter du treet ditt et sted hvor det kan stå kjølig, men ikke kaldt. Selv om et fikentre skal stå kjølig på vinteren, må det ikke bli utsatt for frost. Det trives best med en temperatur på mellom 5 og 10 grader. Gjennom vinterhalvåret skal treet kun ha litt vann, så gi den en skvett vann når du husker det. Et fikentre kan ikke overleve ute i hele landet, kun i sone én og i sone to. Skal du ha et fikentre som skal stå ute må du velge en sort som er hardfør.
Dette gjør du med fikentreet på våren
Når treet har overvintret inne må du gi det en sakte tilvenning til vårsolen ute. Når våren melder sin anmars setter du treet ut, og dekker det men en duk de første ukene slik at treet blir vant til å stå ute i solen igjen. Det trives utmerket på terrassen i solen ett sted hvor det er lunt. Når våren kommer har fikentreet flotte knopper som venter på å blomstre. Sett treet lyst når våren nærmer seg slik at de første bladene kan få en god utvikling.
Dette gjør du med fikentreet på sommeren
Et fikentre trenger ikke veldig mye stell, men det trives godt ute på sommeren. Når treet er ferdig herdet og klart for å stå ute gjennom sesongen sørger du for at det får en lun, men solrik plass. Du må også sørge for at treet vannes jevnlig så jorden ikke blir tørr. Lykkes du med treet ditt vil det etterhvert vokse seg frodig, og er du heldig kan det bære frukt.
Fikentreet er kjent for å ha vakkert formede blader. Får fikentreet dit gule blader på høsten er det ingen krise, det gjør seg klar til å overvintre. Fikentreet slipper ofte bladene sine når det blir kjølig i luften, og veksten på fikentre står stille gjennom vinteren. Fikentre trives ikke inne i en varm stue gjennom vinteren da kan det få sykdommer og dø.
Lykke til med fikentreet ditt, også krysser vi fingrene for at det kommer tii å bære masse deilige fiken.
Norge er delt inn i åtte klimasoner fra H1 til H8. Bor du i herdighetssone 8, H8, kan du plante nesten hva du vil av planter og trær, siden H8 dekker alle sonene. Det kan være greit å merke seg at herdighetssone 1, H1, ligger i den mildeste delen av landet. Herdighetssoner brukes for flerårige planter og trær.