Slik legger du Mikrosement

Slik legger du Mikrosement

Det er artig å pusse opp i hjemmet, men det kan fort bli både tidkrevende og kostbart. Med mikrosement har du et materiale som er enkelt å jobbe med og som gir gode resultater. Mikrosement kommer i over tre tusen forskjellige farger og kan brukes på de aller fleste underlag. Med sine gode heftegenskaper kan du ha  det direkte på underlag som mur, fliser, gips, trefiberplater, glass og metall. Du kan enkelt legge mikrosement på egen hånd og faktisk regne med et fantastisk resultat. Vi har tatt en kikk på hvordan du bør gå frem for å få det beste resultatet ved å bruke mikrosement når du skal gjøre endringer i boligen din.

Når du legger mikrosement er det viktig å sørge for at du bruker en vifte i rommet mens det tørker. Dette vil gi bedre sirkulasjon og resultatet blir best mulig. Selv om mikrosementen er tørr på et døgn har det likevel en herdetid på syv dager og må ikke utsettes for vann i den perioden.

Unike egenskaper

fliser

Du kan legge mikrosement direkte på gamle fliser. Det vil spare deg for både tid og penger, samt at utrykket vil bli helt annerledes enn med fliser. Mikrosement har de unike egenskapene at det er både slitesterkt og vannavvisende. Du kan dermed, uten problem, bruke dette materialet på både bad og vaskerom i tillegg til alle andre rom du gjerne vil gi en liten makeover.

Dette trenger du

baderom

Mikrosement skal legges i et lag som er mellom 1 til 3 mm tykt og kommer i to varianter. Du kan få mikrosementen ferdig blandet eller du kan blande den selv. Skal du bruke den på badet bør du velge den som kommer ferdig blandet fra leverandøren. Da er du sikret det beste resultatet. Sørg for at du har gjort grundige undersøkelser om hvilken type mikrosement du bør bruke, det vil fagpersonell hjelpe deg med.

Dette må du kjøpe:

  • Rengjøringsmidler
  • Mikrosement
  • Primer
  • Store koster og ruller
  • Sparkelspade
  • Blandeutstyr
  • Fibernetting og fibernettingbase ( kommer an på underlaget)
  • Sealer
  • Herdelakk

En faghandler vil hjelpe deg med alt du trenger av utstyr så spør gjerne en gang for mye enn én gang for lite.

Slik legger du mikrosement

mikrosement to

Før du setter i gang krever det noen forberedelser. Husk at jo mer du jobber med underlaget før du setter i gang med sementen jo bedre blir sluttresultatet.

Rengjør underlaget

Underlaget du skal legge mikrosement på må være helt tørt, rent, slett og stabilt. Skal du legge det over gamle fliser må du sørge for at de sitter godt fast. Legger du sement på slitne og løse fliser vil de ikke holde selv om du har mikrosement på. Alle fugene må også være fri for både silikon og silikonimpregnering. Start med å rengjøre underlaget godt. Her bør du snakke med en faghandler om hva som er best å gjøre.

Bruk primer

Før du legger mikrosementen må underlaget primes. Her må du bruke riktig primer til det rette underlaget. Her finnes primer til underlag som spon og betong eller til underlag som fliser eller laminat. Det er viktig at du bruker riktig primer. Når du har funnet riktig primer påfører du den med kost eller rulle og lar det tørke i 2-3 timer, eller så lenge som leverandøren anbefaler.

Fibernetting

Skal du legger sementmassen over gamle fliser eller et underlag som er bevegelig eller har mye skjøter anbefales det å legge et lag med fibernetting. Da vil du forsterke underlaget og vil gi best mulig resultat. Bland sammen fibernetttingbase med vann slik at det får en lett og fin konsistens. Legg fibernettiningen i massen, la det renne av seg og fest nettingen på veggen. Påfør et tynt lag med den blandede basen og la det tørke i tolv timer.

Velg farge og tekstur

Mår du legger mikrosemet kan du velge hvilken tekstur du vil ha. Den kan være helt fra fin til grov og avhenger av hvilket blandingsforhold du velger. Følg anvisningen på pakken og bland sammen sementen sammen med den valgte fargen. Bruk en visp og sørg for at massen er både jevn og klumpfri.

Massen tørker raskt så ikke bland sammen mer enn du klarer å påføre på rundt en halv time. Massen vil tørke på underlaget på rundt 6 timer, men du kan legge lag nummer to etter tre timer. Husk at det er viktig med tørketid mellom lagene. Tørketiden kan også variere fra leverandør til leverandør.

Puss overflatene

Når mikrosementen har tørket kan du pusse den ned for å fjerne eventuelle ujevnheter. Tørk av alt av støv som ligger igjen etter pussingen og legg neste lag.Husk å bruke riktig utstyr så forenkler du jobben for deg selv. Bruk en sparkelspade eller lignende for å jevne ut massen. Dette gjør du når det har begynt å tørke.

Bruk sealer

Når mikrosementen er tørr og du er ferdig med å legge alle lagene forsegler du underlaget med en sealer. Dette påfører du med kost og svamp. Først påfører du sealeren med kosten, deretter drar du over med en svamp i sirkulære bevegelser. Dette bør få lov til å tørke i to til tre timer.

Husk å forsegle det ferdige resultatet

Når sealeren er tørket avslutter du med å forsegle det hele med en to-komponent herdelakk. Dette må tørke to til tre timer mellom hver påføring. Sjekk anbefalingene til leverandøren. Husk at lakk er sterkt så du bør sørge for å bruke riktig verneutstyr.

Slik beregner du hvor mye mikrosement du trenger

mikrosement gulv

Når du skal beregene hvor mye mikrosement du har behov for må du først finne ut hva slags resultat du ønsker. Du kan velge mellom grovt, medium eller fint resultat. Dette kommer ann på hvilket blandingsforhold du ønsker. Vil du ha et grovt resultat kan du  regne ca 1 kilo sement pr m2. Vil du ha et medium til fint resultat regner du 0,7 kilo pr m2 og 0,5 kg pr m2 for et helt fint resultat. Følg bruksanvisningen fra leverandøren nøye.

Dette bør du vite

vite

Når du setter i gang med oppussingen er det fristende å kanskje ta noen kjappe løsninger for å bli fort ferdig og kunne glede seg raskt over resultatet. Det lønner seg derimot overhodet ikke. Alle prosessene du skal igjennom krever at tørketiden overholdes for det beste resultatet. Husk at hastverk blir lastverk og jo mer du smører deg med en god porsjon tålmodighet jo bedre blir sluttresultatet. Gjør det hele skikkelig fra starten av så får du noe du kan glede deg over i flere år.

Mikrosement er et artig produkt som de fleste klarer å håndtere på egenhånd. Når du er ferdig kan du glede deg over at den store transformasjonen som er gjort i hjemmet ditt har du gjort helt selv.

Lykke til og husk å rådføre deg med fagfolk som har den rette kunnskapen, da vil du garantert ende opp med en forandring som ser flott ut ?

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...