Du har kanskje hørt om den norske tradisjonelle retten smalahove. Og du har helt rett hvis du tenker at det er sauehode, for det er det faktisk. Smalahove ble sett på som en hverdagsrett i en tid der det var viktig å utnytte alle spiselige deler fra dyret. Fra gammelt av var smalahove først og fremst sett på som førjulsmat. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. De bedre delene av sauen ble spart til selve julematen. Smalahove blir servert som et halvt sauehode på en tallerken, uten hjerne, men med både øyne, tunge og tenner intakt.

I følge Matprat begynner man smalahove festen ved ørene, for så å snitte fra den fremste delen av hodet og bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Når det er gjort bryter du kjeven slik at du lett kommer til øyet. Øyemuskelen regnes som det absolutte beste på hele sauen, men den må spises mens den er varm. Øyet snittes varsomt, også skrapes øyeeplet ut, og det spiser du, med et smil selvsagt. Tungen er også, for mange, en stor delikatesse. Spis deg deretter nedover hodet, til området rundt kjeven som har det kjøttet som har minst fett. Smalahove smaker veldig likt til pinnekjøtt.

Smalahove

smalahove 640
Smalahove ble før sett på som en hverdagsrett, og kom til verden som en del av at hele dyret skulle brukes.

Smalahove er nok ikke for den sarte sjelen, du får virkelig deler av hodet på tallerkenen. Men merkelig nok er det godt likt av mange og har fått sin renessanse nå i disse dager. Smalahove serveres med kokte poteter, kålrotstappe og vossakorv. Mange liker også å få den servert med bacon, baconfett og ertepuré.

Når du tilbereder smalahove kan det enten trekke i vann, eller dampes slik som vi gjør med pinnekjøttet. Du må påregne litt tid til denne retten. Fra gammelt av lå smalahove i kjelen i 4 til 5 timer. I dag er det flere oppskrifter som mener det holder med en dampe eller trykketid på et par timer. Vi velger å holde oss til original tiden.

Dette trenger du til 4 personer:

 • 4 stk halve sauehoder
 • 1 stk kålrot
 • 1 stk gulrot
 • ca. 0,5 dl matfløte
 • 2 ss smør
 • 0,5 ts salt
 • 0,25 ts revet muskatnøtt
 • 0,5 ts pepper
 • 12 stk potet
 • 1 rull vossakorv

Slik gjør du:

 1. Fyll en stor kjele med vann til det dekker sauehodene. La dem trekke på svak varme i 4-5 timer.
 2. Lag kålrotstappe ved å skrelle og skjære kålrot og gulrot i mindre biter. Kok alt sammen i en kjele med vann til det er mørt.
 3. Mos grønnsakene med en potetstamper. Tilsett fløte og smør til du har en passe tykk mos/ stappe. Smak til med salt, muskat og nykvernet pepper.
 4. Kok potetene i en kjele med vann. Hell av kokevannet når potetene er klare.
 5. Del vossakorven i biter med litt størrelse på og ha dem i en stekepanne til de er gjennomvarme.

Servér smalahove med kokte poteter, kålrotstappe, vossakorv og kraften fra kjelen med smalahove.

Smalahove er selveste signaturrett fra Voss og har, i følge norskmat.no på få år, opparbeidet seg status fra hverdagsmat til festmat. Smalahove er en relativt fet og tungfordøyelig matrett, så akevitt og mørkt øl kan nytes ved siden av, med god samvittighet.
Smakelig måltid 🙂
Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker