Smalahove er nok ikke for den sarte sjelen, du får virkelig deler av hodet på tallerkenen. Men merkelig nok er det godt likt av mange og har fått sin renessanse nå i disse dager. Smalahove serveres med kokte poteter, kålrotstappe og vossakorv. Mange liker også å få den servert med bacon, baconfett og ertepuré.
Når du tilbereder smalahove kan det enten trekke i vann, eller dampes slik som vi gjør med pinnekjøttet. Du må påregne litt tid til denne retten. Fra gammelt av lå smalahove i kjelen i 4 til 5 timer. I dag er det flere oppskrifter som mener det holder med en dampe eller trykketid på et par timer. Vi velger å holde oss til original tiden.
Dette trenger du til 4 personer:
- 4 stk halve sauehoder
- 1 stk kålrot
- 1 stk gulrot
- ca. 0,5 dl matfløte
- 2 ss smør
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts revet muskatnøtt
- 0,5 ts pepper
- 12 stk potet
- 1 rull vossakorv
Slik gjør du:
- Fyll en stor kjele med vann til det dekker sauehodene. La dem trekke på svak varme i 4-5 timer.
- Lag kålrotstappe ved å skrelle og skjære kålrot og gulrot i mindre biter. Kok alt sammen i en kjele med vann til det er mørt.
- Mos grønnsakene med en potetstamper. Tilsett fløte og smør til du har en passe tykk mos/ stappe. Smak til med salt, muskat og nykvernet pepper.
- Kok potetene i en kjele med vann. Hell av kokevannet når potetene er klare.
- Del vossakorven i biter med litt størrelse på og ha dem i en stekepanne til de er gjennomvarme.
Servér smalahove med kokte poteter, kålrotstappe, vossakorv og kraften fra kjelen med smalahove.