mosaikk hovedbilde

Ofte så har mange av oss porselen hjemme som har gått i stykker, og noen ganger er det med tungt hjerte vi kaster det. Nå kan du faktisk bruke all gammel porselen som du har, eller gamle fliser som har blitt liggende i boden, og lage deg ditt eget flotte mosaikkbord. Det krever litt tålmodighet, men det er vell verdt det når du er ferdig og kan beundre arbeidet ditt.

Kanskje har du et gammelt bord som ikke er like fint lengre? Det kan passe ypperlig til dette DIY prosjektet. Sørg for at undersiden av bordet og bena er pene å se på, hvis ikke maler du, eller sprayer, det raskt før det setter i gang.

Fra ødelagt Porselen til vakkert Mosaikkbord

mosaikk bord
Det er bare fantasien som setter grenser for dette mosaikk prosjektet.

Det er noe ekstra tilfredstillende når du kan lage noe helt selv. Særlig hvis du kan gjenbruke noe du trodde du egentlig var nødt til å kaste. Har du et gammelt bord som du har planer om å kaste så ikke gjør det. Det stygge bordet du er lei av kan bli et nydelig kunstverk når du er ferdig med dette gøyale prosjektet. Mal bena og undersiden av bordet før du setter i gang. Sørg for å ha noe under bordet mens du holder på så du ikke ødelegger gulvet der du har planer om å jobbe med prosjektet ditt. Vil du at mosaikkbordet ditt skal ha like store biter over hele bordplaten, eller har du et spesielt mønster du kunne tenke deg å lage, kan du bruke små mosaikkfliser istedenfor gammelt porselen.

Dette trenger du:

 • tallerkener eller gamle fliser du ikke bruker
 • fliselim
 • fugemasse
 • et gammelt bord
 • hammer
 • plastpose med zip-lokk lås
 • liten sparkelspade
 • 1 svamp og 1 klut
 • aviser eller plast til å ha under bordet

Slik gjør du:

 1. Putt én og én tallerken i en plastpose med zip- lokk lås og lukk igjen posen for hver gang.
 2. Bruk en hammer og slå tallerkenene i biter.
 3. Legg opp bitene rundt på bordet i det mønsteret du vil ha. Husk å ha litt mellomrom mellom alle flisene. Her må du regne med å være tålmodig. Jo nøyere du er med plasseringen av bitene jo finere vil bordet ditt bli.
 4. Når du har lagt opp alle bitene slik du vil ha dem begynner du på ett lite parti av gangen.
 5. Smør fliselim på baksiden av bitene og på bordplaten og fest porselensbitene. Det tørker relativt raskt så du må være sikker når du plasserer hver bit.
 6. Når alle bitene er festet lar du bordet stå å tørke i ca ett døgn.
 7. Når du skal fylle hulrommene mellom bitene med fugemassen blander du sammen fugemassen slik det står beskrevet på posen/ boksen.
 8. Ha fugemassen over i en engangspose som brukes til å pynte kaker med. En pose som er som et kremmerhus. Fyll kremmerhuset med fugemassen og klipp en åpning i enden.
 9. Klem ut fugemassen mellom porselensbitene og dra over med en liten sparkelspade så det blir jevnt. For hvert stykke du har fugemasse over tørker du over porselensbitenen med en fuktig svamp slik at bitene holder seg rene og fine.
 10. Når du har hatt fugemasse i alle hullromene tørker du over et par ganger slik at det ikke sitter fugemasse igjen på noen av biten.

La fugemassen tørke, og voila du har et helt nytt bord.

Husk at du bør sørge for at alle bitene er jevne I høyden slik at bordplaten blir så jevn som mulig.

En annen måte du kan gjøre dette på er å lage en ny bordplate av små stein. Du vil ikke kunne ha kaffekoppen din på et bord med stein siden de ofte vil variere veldig i høyden, men det vil se flott ut.

Lykke til med prosjektet 🙂

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker