Du har sikkert en eller annen gang sett en James Bond film og selvsagt fått med deg uttrykket «shaken, but not stirred»? Da er det selvsagt den populære drinken Dry Martini det er snakk om. Den lages av enkle ingredienser som vermut og gin. Den pyntes gjerne med oliven, men kan også piffes opp med litt sitronskall. Dry Martini er faktisk den sjette mest solgte drinken i hele verden og det finnes ikke et sted som ikke kjenner til denne klassikeren.
Selv om selveste James Bond ønsker seg en dry martini som er «shaken-not stirred» er det faktisk feil. En dry martini skal røres og overhodet ikke ristes.
Slik lager du en ekte Dry Martini
Siden denne drinken inneholder mest gin bør du sørge for å velge en gin som er av god kvalitet, her har smaken alt å si. Som navnet sier så er dette en drink som er særdeles tørr og passer perfekt å servere før et større måltid. Husk at jo mer vermut du har i jo tørrere blir den.
Dette trenger du:
- Vermut, bruk gjerne Noilly Prat
- En god gin
- oliven
- sitron
- isbiter
Slik gjør du:
- Servér drinken i iskalde glass for den absolutt beste opplevelsen. Fyll et glass med isbiter slik at glasset blir avkjølt. Bruk gjerne en shaker om du har, hvis ikke kan du bruke noe annet som er høyt nok til å ha isbiter i og som du kan røre rundt i.
- Fyll shakeren med is og tilsett 2 cl med vermut og rør godt rundt med en barskje i ca 10 sekunder. Du kan også bruke en vanlig spiseskje. Det meste av vermuten skal ikke være med i drinken din, nå «parfymerer» du nemlig isbitene.
- Hell ut mesteparten av vermuten og tilsett 6 cl med god gin. Rør i nye 10 sekunder og finn frem det iskalde glasset.
- Ta ut isbitene av glasset og ha drinken din gjennom en sil og sil drinken ned i det avkjølte glasset.
- Ha noen oliven på en tapaspinne eller på en tannpirker ( bruk tannpirker uten smak) og legg i glasset som pynt.
Tips: Du kan gjerne pynte med sitronskall istedenfor oliven. Skjær av skallet på sitronen i tynne strimler. Husk å sørge for at det hvite på skallet ikke følger med, det vil gi en veldig bitter smak.
Husk at en vermut som er åpnet vil miste kvaliteten over tid og bør brukes innen tre måneder. Det beste du kan gjøre er å oppbevare den i kjøleskapet, da vil den holde seg lengre.
Nå kan du lene deg tilbake og nyte denne klassikeren av en drink ?