Skjeggkre og sølvkre er faktisk ikke de samme krypene selv om man skulle tro det. Skjeggkre er større og har lengre haletråder. I tillegg er de mer hårete, men de har lik kroppsform. De trives best i et fuktig miljø, men kan fint overleve i tørre miljøer også. Du kan derfor finne dem i hele huset. Du oppdager dem gjerne når du står opp om morgningen og slår på lyset. De er nattaktive og vil gjøre sitt for å gjemme seg når lyset kommer på og dagen er i gang. Skjeggkre regnes som skadedyr fordi de er sjenerende og ubehagelige, men de lager ikke skader på hus og bygning som f. eks stokkmauren gjør. Vi har tatt en prat med Vilofarm som har gitt oss noen tips til hvordan du kan kvitte deg med disse nattaktive og raske krypene.
Skjeggkre kan være vanskelige å bli kvitt og de finnes faktisk ikke naturlig i norsk natur. De spres, derimot, via varer fra lagre, loppemarkeder, pakketerminaler osv. De bor også ofte i pappesker eller under bygningsmaterialer, samt at de gjemmer seg bak lister og under dørstokken.
Slik blir du kvitt skjeggkre
I Norge finner vi skjeggkre innendørs og som oftest i nyere bygninger. Du kan se skjeggkreene med det blotte øyet når du slår på lyset om morgenen. Da piler de avgårde i full fart. De lever inne hele året. De er sensitive for lave og høye temperaturer. Utviklingen og aktiviteten deres begrenses betraktelig når gradestokken synker under 16 grader og fra 26 grader og oppover. De kan ødelegge frimerkesamlinger, bomullstøy, lin eller gamle bøker.
Fjern gjemmestedene
Skjeggkre er altetende og kan derfor holde seg i live i lang lang tid. De kan overleve i lange perioder på kun tapet og papp. Derimot er de avhengige av et allsidig kosthold for å kunne utvikle seg. De trives aller best på badet, på kjøkkenet og på vaskerommet. De gjemmer seg bak lister og under dørstokker. Sørg for å tette rifter i gulvbelegg, åpninger i lister eller sprekker rundt om i huset ditt. Det vil også være en god idé å kaste emballasje fra varer du har mottatt, så fort som mulig.
Sørg for godt renhold
Sørg for godt renhold slik at du fjerner mattilgangen for skjeggkreene. Støvsug eller tørrmopp gulvene godt. Tørr rengjøring er bedre enn å vaske med vann siden skjeggkre tiltrekkes av fuktige områder.
Effektiv limfelle mot skjeggkre
Med limfeller mot skjeggkre får du effektive feller som hjelper deg å lokalisere hvor krypene oppholder seg. Vilofarm anbefaler giftfrie limfeller med åte som legges i limfellene. Plasser limfellene flere steder i boligen din samtidig, da blir det lettere for deg å få oversikten over hvor krypene oppholder seg. Fellene er enkle å sette sammen. Du setter sammen noen ferdige pappmaler som blir til små pyramider. Fellene er dekket med lim og et beskyttelsespapir. Papiret skal av før du setter sammen fellen. Åte følger med i pakken, og du trykker ut en liten dose til hver pyramide. Du bør plassere fellene langs gulvlistene, under møbler, inne i skap, overfalt hvor du mistenker at skjeggkre ferdes.
Skjeggkrefelle med lim og lokkemiddel
Selv om skjeggkre og sølvkre ikke er de samme insektene ser de like ut, og oppfører seg likt. Sølvkre felle fra Vilofarm kan brukes til begge artene og er veldig effektiv å bruke for å lokalisere hvor skjeggkreene holder til. Fellene inneholder lokkemiddel som tiltrekker seg skjeggkre og sølvkre. Samtidig er fellene dekket med lim som sørger for at de ikke kommer seg ut igjen når de først er gått inn. Fellene er lukket og vil ikke være et problem for hverken husdyr eller små barn.
Insektspray
Etter at du har hatt limfeller fremme og fått lokalisert hvor skjeggkreene oppholder seg kan du bruke en insektsspray til å fjerne de som ikke har gått i fellene. Trinol super permetrin er en vannbasert insektspray som bekjemper det meste av insekter, som også fungerer veldig godt på skjeggkre. Sprayen er langtidsvirkende og du kan regne med at den har effekt i rundt fire uker.
Du kan også bruke Trinol 810 insektmiddel, som er oljebasert. Den passer perfekt til bad, i kjelleren og til vaskerommet. Trinol 810 er også svært effektiv på alt av forstyrrende insekter.
Husk å følge bruksanvisningen nøye. Dersom du har ett utbredt problem, ta kontakt med en profesjonell skadedyrbekjemper i ditt nærområde.
Skjeggkreene er vingeløse og er faktisk blandt de eldste insektene vi har på jorden. For hvert år som går blir flere og flere skjeggkre kjønnsmodne og formeringsdyktige. Fordi skjeggkreet har så lang livssyklus må det gjøres umiddelbare tiltak for å unngå en skjeggkre invasjon. Det er ikke like lett å bli kvitt dem alle når du først har fått dem i hus, men med disse rådene vil du klare å holde skjeggkre bestanden nede, og spredningsfaren vil bli redusert. Lykke til!