Ny uke med ny ukemeny og denne uken er det Halloween uke. I år vil nok feiringen bli litt annerledes enn tidligere år, men det betyr ikke at vi ikke kan hule ut noen gresskar og kose oss likevel. Vi liker best flaske gresskar som har en mild og rund smak og vi har funnet flere retter hvor gresskar passer perfekt. Ta gjerne vare på gresskarkjernene og rist dem i en panne og server dem til både suppe og som snacks.
Mandag: Gresskarsuppe med kyllingkjøttboller
Hvis du har som tradisjon å lage Halloween lykter av gresskar så vil du sitte igjen med en hel del fruktkjøtt som er fult spiselig. Du kan fint lage suppe av innmaten fra Halloween gresskaret selv om vi har brukt flaske gresskar i vår oppskrift. Bruker du innmaten fra pynte gresskaret holder det lenge med ett gresskar.
Dette trenger du:
- 2 flaske gresskar ( eller innmaten til ett halloween gresskar)
- 2 kyllingbuljong terninger
- 1 pakke kyllingkjøttdeig
- 3 hvitløksfedd
- 1/2 rød chilli
- 1 sjalotteløk
- 1 liten boks med fløte
- olje til steking
- 1 kvast koriander
- 1 boks fløte
- godt brød
Slik gjør du:
- Rens og kutt gresskaret i biter.
- Kok gresskarbitene i vann med kyllingbuljongen.
- Lag kyllingkjøttboller ved å blande inn finhakket hvitløk, chilli og sjalottløk i kyllingkjøttdeigen og lag små runde kjøttboller.
- Stek kjøttbollene brune i litt olje.
- Når gresskarbitene er møre heller du av en del av vannet og holder igjen resten av vannet i kjelen.
- Bruk en stavmikser til å blande gresskarbitene til puré/suppe.
- Tilsett fløte i suppen og ha i kyllingkjøttbollene. Kok på middels varme til kjøttbollene er gjennomkokt.
Servér med godt brød og et godt dryss med hakket koriander.
Tirsdag: Pytt i panne med jordskokk, pølse og eple
Pytt i panne er en rett som både store og små liker godt. Denne retten kan du tilpasse slik at den smaker godt for alle ganer. Mange av oss er nok mest vant til å spise pytt i panne med stekte poteter. men her har vi byttet ut potetene med jordskokk. En annerledes og smakfull vri. Velger du en litt spicy pølse blir retten hakket mer smakfull.
Dette trenger du:
- 300 g renset og kokt jordskokk
- 300 g bacon
- 400 g smaksrik kjøttpølse
- 2 epler
- 100 g bladpersille
- Salat etter eget valg
Slik gjør du:
- Skjær jordskokk, bacon og pølse i biter.
- Skjær eplene i båter.
- Stek bacon til det er sprøtt, og tilsett resten av ingrediensene. Stek til alt er gjennom stekt.
Servér med en god salat og et dryss med bladpersille.
Onsdag: Laks med avokado og mangosalat
En Spicy salat med mango blir som en fest i hverdagen. Laks, mango og soyasaus er tre venner som går veldig godt sammen. Salaten kan du lage slik som passer deg best, og hvis du utelater laksen har du en rett kun med ris og grønnsaker som fortsatt vil smake fortreffelig.
Dette trenger du:
- 800 g laks
- salt og pepper
- 1 mango i terninger
- 1 avokado
- 2 strimlet vårløk
- 1/4 rødløk
- 1 rød finhakket chilli
- 1 kvast grovhakket koriander
- 1 boks babytomater
- 1/2 lime
- honning
- 1 ts sesamfrø
- soysaus
- ris
Slik gjør du:
- Kok risen etter anvisning på pakken.
- Del opp alle grønnsakene.
- Lag dressingen med limesaft, olivenolje, honning og sesamfrø. Smak til salt og pepper.
- Ha dressingen over salaten.
- Krydre og stek laksen 3-4 minutter på hver side, til den er passe stekt. La den hvile noen minutter før den serveres.
Servér laksen med mango, avokadosalat og ris.
Torsdag: Koteletter med eple og gresskar
Kotelett med eple, gresskar og karri smaker så utrolig godt at du bare må prøve det. Velger du et halloween gresskar får du mer gresskarkjøtt enn hvis du bruker spagetti gresskar. Samtidig så kan du bruke innholdet i Halloween gresskaret istedenfor å kaste det.
Dette trenger du:
- 1 pakke koteletter
- 1 gresskar, her kan du velge det gresskaret du vil ha.
- 2 syrlige epler
- 8 mellomstore poteter
- sjy
Slik gjør du:
- Kutt gresskaret i biter, og kok sammen med kyllingbuljong til bitene er møre.
- Krydre kotelettene og stek dem til de er gjennomstekt.
- Kutt eplet i biter og ha dem i stekepannen sammen med de kokte gresskarbitene. Krydre med karri og fres dem rakst i pannen.
- Ta eple og gresskar ut av stekepanne og kok ut panne med vann.
Servér mens det er varmt, og dryss over et par runder med fersk kvernet pepper.
Fredag: Taco med lefser og gresskar
I det ganske land har det blitt en merkelig tradisjon med tacofredag, men det er veldig hyggelig å sitte sammen etter en lang uke og dele mat alle liker. Denne retten er med gresskarbiter, kjøttdeig og tacolefser. Du kan bytte ut lefsene med nacochips eller spraye lefsene med litt vann og steke på litt høy varme i stekeovnen så de blir gode og sprø.
Dette trenger du:
- 1 pakke kjøttdeig
- 1 pose revet ost
- 1 pakke taco lefser
- 1 pakke brune kidney bønner
- 300 g med gresskarbiter
- 1 eple, revet
- 1 boks rømme
- 1 pose rucculasalat
- 1 glass med tacosaus
Slik gjør du:
- Stek kjøttdeigen med tacokrydder. Du kan lage det selv eller du kan kjøpe det ferdig fra butikken.
- Bak gresskarbitene på 200 grader i ovnen til de er møre. Krydre dem med salt og pepper.
- Sett kjøttdeigen til side.
- Varm lefsene.
- skyll vannet av bønnene.
- Rasp eplet.
Servér ved å legge en lefse på en tallerken og start med å legge salat nederst, deretter kjøttdeig. Fortsett med strimlet ost, brune bunner, gresskarbitene og et dryss av revet eple. Topp med rømme og litt tacosaus, og brett lefsen sammen som en liten pakke.
Alle oppskriftene er laget med tanke på middag for fire, men du kan legge til, og trekke i fra, til det antall personer som skal spise.
Vi ønsker alle en fin uke. Smil og ta vare på hverandre.