Nå starter Høysesongen for Omgangsyken- Slik slipper du unna!

Nå starter Høysesongen for Omgangsyken- Slik slipper du unna!

Som om en pandemi ikke er nok må vi også forberede oss på omgangsyken som går som en farsott gjennom befolkningen hver eneste vinter. Skolene er i gang igjen etter juleferien og nå, som før, er det bare å gjøre seg klar for at det kvalmende utysket nok en gang skal ta plass i oss. Men det finnes faktisk noe du kan gjøre som kanskje vil hindre at du må tilbringe flere dager på badet. Da kommer vi ikke utenom håndvask, håndvask og atter håndvask. Og er det noe vi burde være gode på nå, bør det være akkurat det, håndvask.

Skulle du være uheldig å likevel bli hengende med hodet i toalettet noen dager, er det en del du kan gjøre som vil gjøre sykdomsforløpet litt kortere, og litt enklere å «leve med».

Omgangsyken- dette bør du gjøre

syk
Husk å slappe godt av hvis du er syk.

Omgangsyken er en virusinfeksjon i tarmen og er vanligvis et mildt virus som går over av seg selv fra én til tre dager. Det tar fra 12 til 48 timer fra du blir smittet til du kjenner sykdommen rulle rundt i kroppen.  Du kan oppleve akutt kvalme, oppkast, diaré, magesmerter, feber, hodepine og smerter i muskler og ledd.

Forhindre smitte

hånvask
Vask hendene godt med lunkent vann og såpe.

Omgangssyken er som navnet tilsier et veldig smittsomt virus som går på omgang. For å hindre andre, og deg selv, i å bli syke er det viktig med skikkelig og grundig håndvask. Opplever den som er syk brekninger er det om å gjøre å hindre dråpesmitte så godt man kan. Når man er blitt frisk bør man bytte både sengetøy og ikke minst, tannbørste!

Skyll frukt og grønt

grønnsaker
Vask og skyll grønnsakene godt før du spiser dem.

Viruset kan faktisk også følge med frukt og grønnsaker, så du bør absolutt skylle det du skal spise, og spesielt matvarer som salat, epler ol. De som pakker og steller med frukt og grønt kan ha vært syke, og kanskje slurvet litt med håndvasken i det salathodet ble pakket i  plast.

Godt renhold i hjemmet

vaske
Vær nøye med rengjøringen i hjemmet ditt, spesielt på kjøkkenet og på badet.

Får du omgangsyken i hus er det viktig med godt renhold i hele huset, men spesielt på kjøkkenet og på badet. I tillegg bør du vaske alle kontaktflater som dørklinker, vannkraner, lister og tv-kontrollen. Gi gjerne telefonene i huset en runde også. Dette forhatte viruset kan nemmelig overleve i flere dager på alt av overflater.

Drikk nok

drikke
Husk å drikke nok hvis du blir syk.

Har du, eller noen i familien, blitt syke er det viktig at dere alle får i dere nok væske. En vanlig tilstand under omgangssyken er uttørring, og det er ikke heldig for kroppen. Drikk litt og litt, da er det større sjanse for at du klarer å holde på det du tar inn. Til gjengjeld bør du drikke ofte. Bland gjerne eplejuice med farris, eller doven cola. ( Cola uten kullsyre) Er det barnet hjemme hos deg som er sykt bør barnet få det de ønsker å både spise og drikke.

Vitamin C

c vitamin
Sitrusfrukter er stappet med C vitaminer som er bra for deg, hele året.

Det er en kjent sak at med et godt immunforsvar blir du heller ikke så fort syk. Vitamin C er med på å styrke immunforsvaret ditt. Sørg for at du tilfører kroppen godt med matvarer, hele året, som inneholder dette fantastiske vitaminet. Sitrusfrukter, og da gjerne appelsiner, er en kjent og kjær kilde til C-vitaminer. Små barn har ofte dårligere utviklet immunforsvar enn oss voksne, og kan du slippe en runde med omgangsyken ved å spise noen ekstra appelsiner så er vel ikke det å forakte?

Kvalmestilende

ingefær te
Både ingefær og sitron er kvalmestillende og kan hjelpe deg om du er uvell.

Det er grusomt å kjenne på den ekle kvalmende følelsen som oppstår når man blir syk av  Noro viruset. Prøv å få i deg en smoothie eller en kopp te med ingefær, den er kjent for å hjelpe mot kvalme. Det samme er faktisk også sitron. Og mange foretrekker sure smaker når det står på som verst.

Kjerringråd

epler
Eplesidereddik er brukt av mange.

Et kjerringråd som mange benytter seg av er å ha eplesidereddik i et glass med vann både før og under et utbrudd. Drikker du dette føre et utbrudd skal det, etter sigende, ta drepen på viruset, og drikker du det mens du er syk kan sykdomsforløpet bli kortere og mildere. Eplesidereddik kan du også bruke i dressinger til f.eks en salat.

 

Det er fristende å komme seg rakst tilbake på jobb og få barna avgårde på skolen og i barnehager så fort som mulig, men man er ofte fortsatt smittsom selv om formen er tilsynelatende bedre. Det skal gå minimum 48 timer fra siste runde med oppkast eller diaré til man bør møte på skole eller jobb. Husk at ingen er tjent med å rase avgårde så fort som mulig, da er du bare med på å smitte alle andre rundt deg. Holde dere hjemme til dere har vært symptomfrie i 2 døgn!

Det beste du kan gjøre om du er blitt syk er rett og slett å slappe av, drikke nok og la det hele gå sin gang.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...