Nå må du huske å stille klokka

Nå må du huske å stille klokka

Det har en stund vært snakket om at vi skal slippe å stille klokka to ganger i året, men foreløpig må vi regne med å stille den frem og tilbake en stund til. I 2019 stemte Eu-kommisjonen for å droppe sommertid fra 2021, men på grunn av korona epidimien ble det  satt en stopper for nye behandlinger av forslaget. Det er vintertiden som regnes som normaltid, men det er usikkert om det blir vintertid eller sommertid som blir den nye normalen. Det er ikke alle land som stiller klokka. Sverige, Finland og Danmark følger EU, mens Russland og Island har kun én tid å forholde seg til.

Blir forslaget om å slutte å stille klokka to ganger i året vedtatt i EU vil det mest sannsynlig bli opp til hvert enkelt EU- land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Dette gjelder også Norge. Hvis EU går for en løsning er det stor sansynelighet for at også Norge følger etter.

Derfor stiller vi klokka

klokke 1
Det er faktisk 1.verdenskrig som skal ha en stor del av skylda for at vi i dag sliter med sommertid og vintertid.

Under første verdenskrig var det flere land som begynte å stille klokka. Poenget med å stille klokken var for å sørge for mer dagslys på de tidene på dagen man faktisk var aktiv.  I tillegg skulle det spares inn på drivstoffet ved å redusere bruken av kunstig lys på kvelden. I dag er det mange som nyter godt av vintertiden på arbeidsplassen. Mange begynner tidlig på jobb, men har lite dagslys. Når klokken stilles én time tilbake vil det være lyst halv syv på morgningen i stedet for halv åtte og dermed kan effektiviteten ved en arbeidsplass vedvare.

Innføring av sommertid

sommertid
Sommertid sørger for at vi sparer en hel del strøm.

Sommertiden ble i sin tid innført for å spare strøm. Sommertid gir nemlig flere lyse timer og vi har ikke like stort behov for belysning fra ulike strømkilder. Fenomenet sommertid oppstod allerede i 1784 av oppfinneren Benjamin Franklin. Han hadde en tanke om kunne spare inn på bruken av stearinlys.

Det har vært mye frem og tilbake opp i gjennom årene i forhold til om vintertid og sommertid skal avskaffes eller ei. Sommertid ble innført i Skandinavia i 1916, og i 1981 gjorde EU sommertiden permanent i de fleste europeiske land. I 1996 innførte Europa-kommisjonen felles standarder for alle EU-land og alle medlemsland skulle gå over til sommertid og vintertid samtidig.

Økonomisk vinning på grunn av sommertid

spania
Flere land kan melde om store økonomiske besparelser ved å holde på sommertid.

Tro det eller ei så er det flere land som har stor økonomisk vinning på å skifte til sommertid. I 2016 ble det rapportert at den årlige energisparingen i Italia var på hele 0,2 prosent av det årlige strømforbruket på grunn av sommertid. Det er en årlig besparelse på rundt 94 millioner euro.

Forvirring ved å stille klokken

katt sove
Både mennesker og dyr kan kjenne på forstyrrelsen i døgnrytmen når klokken stilles.

Forskning viser at det i utganspunktet ikke kommer mye positivt ut av å stille klokken én time frem. Faktisk så blir menneskets biologiske klokke forvirret og vi kan få symptomer som utspiller seg likt som hos pasienter som har uker med forskjellige arbeidstider som forstyrrer døgnrytmen. Det har blitt funnet at spesielt unge mennesker blir trøtte og uopplagte, flere havner på legevakten og flere får hjertestans og hjerneslag.

Når stiller vi klokken?

Clock
Klokken stilles frem siste helgen i mars og tilbake siste helgen i oktober.

Vi har flere måneder med sommertid enn vintertid, til stor glede for mange. Vintertiden, også kalt for normaltid, begynner søndag 31.oktober 2021 klokken 03.00. Deretter går vi over til sommertid 27.mars 2022 klokken 02.00.

Skal klokken stilles frem eller tilbake?

klokke 2
Det er aldri enkelt å huske hverken når klokken skal stilles, eller om det er frem eller tilbake.

Når vi stiller klokken til vintertid så stiller vi klokken én time tilbake og til sommertid stiller vi klokken en time frem. Det er flere måter å huske hvilken vei du skal stille klokka. Når vi går over til vintertid blir det én time tidligere mørkt på kvelden, og motsatt ved sommertid. Eller som mange tenker for å huske dette litt kompliserte systemet, vi stiller klokken frem mot sommeren og sommertid og tilbake når det er vintertid.

Den aller enkleste huskeregelen er nok likevel å tenke på hagemøblene. De skal frem om sommeren og tilbake til lagring på vinteren.

Det kan faktisk ta noen dager før du venner deg til at klokken er stilt. Det blir tidligere mørkt på kvelden og vi har følelsen av å ha mange lange mørke dager. Nå kan det likevel skje at hele ordningen blir avskaffet og da er det kanskje å håpe på at Norge følger etter hvis EU bestemmer seg for å avvikle sommertid og vintertid.

Lykke til med tilvenningen ?

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...