Granola spises ofte til frokost, gjerne sammen med yoghurt og litt frukt eller bær. Enkelte ganger kan det være greit å ha noe som står klart som du kan ta med deg i hånden i det du løper ut døra. Vi har funnet noen supre granolakjeks som passer perfekt til både frokost og lunsj. Sammen med en kopp kaffe, eller en kopp te, kan du nyte en rolig stund før dagens strabaser setter i gang.
Disse granolakjeksene, eller frokostkjeksene som de også blir kalt, er enkelt sagt melk og frokostblanding i kjeksform. De blir kjeksaktige fordi de tilsettes honning og kondensert melk. De stekes i en stekeform og kuttes opp i den størrelsen du vil ha dem.
Slik lager du granolakjeks/ frokostkjeks
Du har kanskje lurt på hva som egentlig er forskjellen på granola og müsli? For det er faktisk en reell forskjell på de to. Granola er en blanding av korn som ristes i ovnen med honning eller fruktjuice. Den blir litt klumpete og seig, litt som karamell, og kan tilsettes både nøtter og tørket frukt. Müsli derimot er ikke blitt varmebehandlet og er en løs masse som blandes med yoghurt eller melk og toppes med frukt og/ eller bær. Men du kan faktisk bruke müsli til å lage granolakjeks ved å bytte ut litt av havregrynene med müsli.
Dette trenger du:
- 1 boks viking melk
- 250 g originale havregryn ( ikke lettkokte)
- 75 g kokosmasse
- 100 g tørkede jordbær
- 125 g blandet frø, ta de du liker best
- 125 g peanøtter
- 50 g hakket mørk sjokolade
- 3 ss honning
Slik gjør du:
- Varm opp stekeovnen til 130 grader.
- Smør en stekeform. Bruk gjerne en engangs aluminiumsform, og ikke legg massen høyere enn ca 4 cm.
- Kutt de tørkede jorbærene i små biter.
- Varm opp vikingmelken.
- Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle, bortsett fra den hakkede sjokoladen.
- Rør den varme melken inn i det tørre med en slikkepott og bland godt. Pass på at alt blir blandet godt sammen. Deigen skal være litt klebrig og seig.
- Bre deigen utover i stekeformen og klapp den jevn. Du kan bruke hendene også, men da må du regne med å bli klissete.
- Dryss over hakket sjokolade og «ringle» over honning. Dvs at du tar honning på en skje og drypper litt honning her og der på kjeksmassen.
- Stek massen i ca 1 time. Ta formen ut av ovnen og la den stå i 15 minutter før du skjærer den i 16 like deler.
Du kan oppbevare kjeksbitene i en lufttett boks i en god stund, og de vil bare bli bedre og bedre. Lager du disse nå i helgen så har du deilig og mettende kjeks du kan ta med deg når du er på farten gjennom uken. De passer også godt i en matboks som skal være med på skolen, men da bør du kanskje kutte ut sjokoladebitene. Eller du kan lage kjeksene i to omganger, én omgang med sjokolade og én omgang uten sjokolade.
Hvis du har en annen favoritt av tørket frukt eller bær kan du bruke de du liker best. De kommer uansett til å smake fantastisk.