Redsign og egenproduksjon har fått en voldsom oppsving de siste årene, og enda mer nå når vi er mer hjemme enn noen gang. Det er moro å se hva vi kan klare å trylle frem av alt fra nye til gamle skatter av stoffer. Fra noe som var gammelt og ubrukelig til noe helt unikt som du kan ha glede av i åresvis. Men for å komme dit at du kan trylle frem kunstneriske verk, eller bare bytte en glidelås, må du faktisk ha en symaskin. Det er mange å velge mellom der ute, men vet du egentlig hvilken du trenger?
Vi har tatt en prat med Britta Hohne, daglig leder ved Stoffdronning.no og fått litt opplæring, samt noen gode råd til hva du bør tenke over når du skal velge deg din nye følgesvenn.
Dette bør du vite når du skal velge symaskin
En symaskin er ikke kun en symaskin lenger. De kommer i mange varianter, med få eller mange funksjoner. Du kan velge mellom mekaniske og elektriske symaskiner, overlockmaskiner, coverstitchmaskiner, broderimaskiner, quiltemaskiner og quilteramme. Samtidig bør du også tenke litt over hvor mye du skal bruke maskinen din, og til hva.
Mekanisk symaskin

En symaskin er for de fleste første valget når de skal velge en maskin. Den klarer de aller fleste sømoppgaver og har ofte en hel del innstillinger å velge mellom. Likevel er det noen vesentlige forskjeller også når det kommer til disse maskinene.
Det skilles mellom mekaniske symaskiner og elektroniske symaskiner. Mekaniske maskiner er veldig enkle symaskiner med få brukssømmer. På en maskin som dette gjør man alle innstillingene manuelt. Du stiller inn på ønsket søm, samt at du stiller inn stinglengde og stingbredde. Mekaniske maskiner har ingen naturlig beskyttelse mot skade på nålstanga om man syr for eksempel for langsomt i for tykke materialer. Disse relativt enkle maskinene blir mest brukt av dem som bruker en symaskin en sjelden gang.
Elektronisk symaskin

En elektronisk symaskin er det enkleste alternativet du kan velge. Her velger du sømmen du vil bruke og trykker inn knappen, også er det bare å sy i vei. Alt er ferdig programmert, men du kan gjøre innstillinger på symaskinen etter behov. På en elektrisk symaskin trenger du aldri å bekymre deg for hvor nålen stopper. Du kan faktisk velge om den skal stoppe oppe eller nede, og den vil aldri stoppe midtveis. I motsetning til en mekanisk symaskin vil en elektronisk maskin beskytte seg selv mot skade. Lite er vel mer praktisk enn en maskin som selv sier i fra når den har fått nok?
Overlock

Selv om en symaskin klarer mange oppgaver når det kommer til søm, er også overlockmaskiner sterkt ettertraktet, og troner på en sterk andre plass i norske husholdninger.
En symaskin jobber med både overtråd og undertråd, mens en overlockmaskin har både én kniv og 4 tråder. Den har såkalt to nåltråder og to gripetråder. Enkelt forklart så syr nåltrådene to rette sømmer, mens gripertrådene danner øvre og nedre sikksakk. Sømmene ser proffe ut og stoffet renskjæres i kanten før det sys sammen. Da blir sømmene slik som du ser på klesplagg du kjøper i butikken.
Med en overlockmaskin kan du sy sammen stoffer med 2,3 eller 4 tråder. Du kan også bruke den til en del spesialoppgaver som hvis du f.eks trenger å sy rullekant på litt vanskelige stoffer som viskosejersey eller chiffon.
Med en overlockmaskin kan man også rynke stoffer, enkle lag eller man kan benytte seg av et rynkeapparat. Da setter du en fot på maskinen, og den delen som skal rynkes blir rynket mens den andre delen av stoffet som ikke skal rynkes blir sydd. Du kan også bruke et strikk-rynkeapparat, hvor du kan sy strikk på stoff hvis du f.eks. skal lage undertøy eller sy en skjørtekant.
Husk at en overlockmaskin ikke erstatter en symaskin. Man regner med at du kan bruke overlockmaskinen til rundt 80 % av arbeidsoppgavene når du syr klær, de resterende 20 % bruker du på symaskinen.
Coverstitchmaskiner

Coverstitchmaskinene har i årenes løp også blitt veldig populære, og er en typisk maskin man kjøper seg etter som man blir bedre og bedre på søm og ønsker å utvide både kompetansen og søm mulighetene. Denne maskinen kan du bruke til å legge opp klær, sy på utvendig pyntesømmer eller sy på kanter med et kantbåndsapparat. Med en coverstichmaskin kan du også sy topcoversøm på begge sider av et stoff hvis du .feks skal sy løpetights eller en badedrakt og ikke vil ha sømmer på innsiden som trykker og gnager mot huden.
Coverstitchmaskiner kommer som regel med fire tråder, 3 nål-tråder og én gripertråd. Maskinen kan, som en overlockmaskin, sy med 2, 3 og 4 tråder. Gripertråden er alltid på og syr et løkkemønster, mens nålene syr rette sømmer.
Broderimaskiner

En broderimaskin er en såkalt spesialmaskin. Det er symaskiner som enten kun broderer eller som er symaskiner med en broderienhet. Med en broderimaskin kan du brodere et valgfritt motiv på forskjellige stoffer som dongeri og filt. Du kan også brodere på sko og capser.
Når du skal velge en broderimaskin bør du finne ut hva du har behov for aller først. Du broderer innenfor en ramme, og den rammestørrelsen som maskinen har setter begrensninger på hvor store motiver du kan brodere. Syr du f.eks kun barnetøy og gjerne vil brodere navn, eller små motiver, klarer du deg med en liten maskin som f.eks en Brother Disney broderimaskin . Skal du derimot brodere store motiver som f.eks. på baksiden av en jakke eller brodere på capser da trenger du størst mulig ramme, samt spesialrammer som maskinen må være laget for.
Liker du å brodere med broderimaskin er det likevel en fordel å også ha en symaskin i hus. Da kan du sy andre ting mens broderimaskinen din durer i veg og lager vakre broderier.
Quiltemaskiner

En quiltemaskin er fortsatt en symaskin, men de er ekstra store og kraftige. En quiltemaskin har mange funksjoner, og ofte følger det med en mengde med applikasjonssømmer og pyntesømmer som du kan ha stor glede av. Driver du med quilting og syr f.eks store tepper må du huske på at du har behov for stor plass under armen på maskinen. Quiltere syr ikke kun store tepper, men også alt fra løpere til toalettmapper og vesker. Ved quilting skal maskinen være sterk, og sy pene stikningssømmer gjennom mange lag og tykke materialer.
Quilteramme

Med en quilteramme setter du inn din egen symaskin slik at det blir en quiltemas. En quiltemas er en fast ramme der f.eks et teppe ikke rulles opp med hver del for seg selv, bakstykke, vatt og topp, men klypes fast i en ramme. På selve sleden setter man på sin egen symaskin for å quilte.
Hvor mye skal du bruke maskinen din?

Det er nok av maskiner å velge mellom på markedet, men det kan være en idé at du har tenkt litt gjennom hva du har planer om å sy, og hvor mye du har tenkt til å sy. Trenger du kun en enkel maskin for å legge opp en kjolekant i ny og ne eller har du større planer og prosjekter på gang?
Trenger du en symaskin som skal brukes til litt forsjellige stoffer og prosjekter kan det være lurt å velge en allround maskin som en elektronisk maskin. De kan brukes av alle syglade i familien og har en mengde med allerede installerte programmer som er både enkle å bruke og å forstå.
Hvilke funksjoner trenger du?

Før du setter i gang med å finne din drømmemaskin bør du vite litt om hvilke funksjoner du tror du har behov for, og der kommer også den biten inn om hvor mye du skal bruke maskinen din.
En innebygget Quick-Help kan være praktisk for de fleste. Det er en hjelpefunksjon som er tilgjengelig direkte på skjermen på maskinen.
Eller hva med muligheten til å kunne spole undertråden rett fra nålen? Veldig praktisk og enkelt.
Med et innbygget sensor system vil maskinen automatisk kjenne igjen tykkelsen på stoffet du bruker og hjelpe deg med valg av sømprogram.
Har du en utfordring ved at du f.esk sitter i rullestol så kan du glede deg over at mange av modellene kommer med en start-stopp-knapp. Da behøver du ikke å bruke fotpedalen.
I tillegg bør du velge en modell som har en liggende undertrådspole, da er det lett å se om man går tom for undertråd, og du slipper å sy metervis før du oppdager at undertrådspolen er tom og du må begynne helt på nytt igjen.
Pris

Pris henger ofte sammen med kvalitet, eller i dette tilfellet, handler det mer om hvilke funksjoner du får og hvor enkel maskinen er å håndtere. Jo mer penger du legger i en ny maskin jo mer følger med av alt fra programvare til funksjoner. Prisene ligger fra ca 4000 kr og helt opp til 50.000 kr.
Markedets beste symaskiner som f.eks. Janome 6050, Brother A50, Pfaff Passport 3.0 eller Janome Embla ligger på mellom 5000 til 8000 kr.
For en nybegynner, eller et barn, er elektroniske symaskiner ofte mer gøy å bruke enn mekaniske, nettopp fordi det er lettere å trykke på knapper enn å stille inn alt manuelt.
Produksjon

Stoffdronning.no er opptatt av at maskinene de selger er produsert under anstendige forhold og at menneskene som jobber med produksjonen har lønn som er til å leve av. En viktig del av EU´s mål er å utrydde fattigdom, skape kompetanse gjennom utdanning og ha en ansvarlig produksjon. Maskinene skal være bærekraftige og vare lenge. I tillegg er det viktig at maskinene er robuste og takler syoppgavene de blir satt til.
Service/ hjelp

Stoffdronning.no er en faghandel som har fokus på høy kvalitet samt at de ønsker å hjelpe kundene sine med å finne den symaskinen som best dekker ditt behov. De fleste symaskinene har 5 års garanti. Stoffdronning.no står alltid klare til hjelpe deg når du skal velge symaskin slik at du ender opp med en maskin som passer for deg. Alle som jobber hos Stoffdronning.no er kreative, og de har en forkjærlighet for både søm og stoffene de jobber med. De prater det samme språk som sine kunder. Enten du er nybegynner eller proff kan du alltid være sikker på at de vil gjøre alt de kan for å hjelpe deg.
Husk at en symaskin trenger vedlikehold akkurat som bilen din. Glemmer du f.eks å fjerne støv og trådrester vil den bli like kranglete som en bil som ikke har blitt stelt, tatt vare på og kanskje fått litt påfyll av olje. Tar du godt vare på maskinen din kan du være sikker på at den vil være din kjære følgesvenn år etter år.