Dette må du ikke gjøre på en Søndag

Dette må du ikke gjøre på en Søndag

For veldig mange av oss blir ikke søndager sett på som en helligdag, men mer som en fridag. Vi klipper gress, kutter trær og pusser opp, men det er faktisk ikke lov. Vi har en lov som skal sørge for « helligdagsfred», og vi skal ikke skape « utilbørlig larm». Men hva er egentlig «utilbørlig larm?» Det er politiet som først og fremst må ta den vurderingen.

Loven om helligdagsfred skal sikre at ingen , noe sted, forstyrres av utilbørlig larm.

Det finnes lover og vedtekter som regulerer støy på vanlige hverdager i villastrøk, i borettslag og sameier. Men loven som regulerer helligdagsfreden og naboskap er to ulike deler av lovverket, og loven om helligdagsfred er lik uansett hvor du bor. Hvordan du bor spiller også faktisk en rolle. Bor du øde og gressgrent til så kan du stort sett gjøre som du vil. Selv om det er søndag for du har ingen naboer å forstyrre. Bor du derimot i et tett boligfelt kan det være en idé å begrensede støyende aktiviteter til andre dager enn søndager.

Klippe gress?

gressklipper
Reduser gressklipping til et minimum på søndager.

Det er forskjell på å klippe en liten hageflekk på noen minutter enn å ha en stor bensin drevet gressklipper som durer og går i flere timer. 

Bruke Motorsag?

motorsag
Det er kanskje ikke absolutt nødvendig å kjøre igang motorsagen på en søndag?

Å våkne opp til at naboen durer i veg med motorsag i hagen sin er ikke det som står høyest på ønskelista tidlig en søndagsmorgen, og vil absolutt bli sett på som « utilbørlig larm». Er det snakk om skarve 5 minutter senere på dagen ville det nok gått fint, men bråk med motorsag går altså under «utilbørlig larm»

Pusse opp?

male
Det er forskjell på om du maler inne eller om du sager ute.

Pusser du opp hjemme og livet krever sitt av deg som gjør at du må ta søndagene til hjelp, er det forskjell på hvor og hvordan. Står du ute med kappsaga i soloppgang og banker i veg så vil det være til større bry for naboen din enn om du maler en vegg i stua. 

Bruke trampolina?

trampoline
Bruk av trampoline er støy som man bør forvente og vil stort sett ikke være noe tema.

Å ha en trampoline i et byggefelt er veldig vanlig og vil av naboloven bli sett på som et vanlig «problem». Samtidig så er støy fortsatt støy. Har du 50 unger som herjer rundt og skriker under vinduet til naboen i gryningen vil det føles ugreit for naboen din. Har du derimot bursdagsfeiring utpå dagen og barna skal kose seg et par timer vil nok ikke naboen din komme særlig langt med klagen sin. Barn må få bevege seg selv om det er søndag, men som god nabo bør du selvsagt ta hensyn.

Fest i hagen?

hagefest
Å ha selskap i hagen er også noe som man bør forvente kan skje når du har naboer.

Har du fest i hagen en søndag så er det nok en gang forskjell på hvordan dette utøves. Det er stor forskjell på kaffe og kake enn f.eks russefrokost med gården full av biler med alle stereoanleggene på full guffe.

Byggeplassen?

byggeplass
Vanlig arbeid på en byggeplass på en søndag vil ikke bli sett på med blide øyne.

Å ha byggeplassen i gang for vanlig drift vil i de fleste tilfeller bli slått hardt ned på. Du bør vokte deg vel før du setter i gang arbeid som kan forstyrre naboene en søndag.

Politiet

politi
Politiet kan, etter egen vurdering, ilegge deg bot hvis krav om ro ikke blir fulgt opp.

Politiet kan faktisk, med loven i hånd, be deg om slutte med bråket, og du kan bli ilagt bot. De gangene det blir gitt bøter er stort sett hvis beskjed om å roe seg ikke når frem og bråket vedvarer.

Det meste blir skjønnsmessig vurdert, men utganspunktet er at søndag er en helligdag og da skal alle kunne skjermes for unødvendig bråk og støy.

Det beste er å fremme godt naboskap, og det gjør du best med å ta en prat med naboen din. Enten det er deg selv som har helt nødvendige ting som må gjøres på tross av at det er søndag, eller om det er du som er den uheldige mottakeren av støyet. Mye kan ordnes ved en god dialog, og samtidig forsøke å ta hensyn.

Må du virkelig svinge motorsaga midt i kirketiden en søndag? Ungene trenger heller ikke å herje vilt på trampolinen kl 07.00 på søndag morgen. Du trenger heller ikke å ha radioen din full på guffe med klassisk musikk i høy C når du tar morgenkaffen din kl 06.00.

Tenk deg om, ta hensyn og det meste vil ordne seg.

God Søndag 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...